Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość facet_xman

Aparat na zeby

Polecane posty

Gość facet_xman

nosi albo nosil tu ktos z Was aparat ortodontyczny? Za pare dni mam miec zakladane gumki, separatory nie wiem co to dokladnie jest, ale to ma umozliwic chyba zalozenie potem pierscieni do aparatu. Te gumki nosi sie tydzien, ale ze zeby torche bola, faktycznie jest to nieprzyjemne? Druga sprawa czy te metalowe pierscienie na tylach zebow tez sa niewygodne i w ogole noszenie aparatu sprawia bol zebow? Kurde male dzieci daja rade to ja nie dam, no ale musze sie jakos przygotowac psychicznie bo zalezy mi aby skorygowac skrzywienie zebow. p.s. jak w ogole sa zakladane te gumki? A jak pierscienie? U denstystki podczas leczenia zebow czasami zakladaja odpowiednik metalowej formy, skrecaja jakimis srubkami aby wyprofilowac wypelnienie, ktore twardnieje tworzac forme zeba, po chwili taka klamre dentystka sciaga, takze czy te metalowe pierscienie podobnie zakladaja?

Gość Taka jedna!!!
Ja aparat na zęby zdjęłam w tamtym miesiącu i chętnie odpowiem Ci na twoje pytania:)

Gość Taka jedna!!!
Ja w tamtym tygodniu zdjęłam aparat i chętnie odpowiem na twoje pytania:)

Gość Man_PL
mam teraz inny wpisany nick ale jestem ten sam takze odpowiedz mi an pytania, ktore zadalem wczesniej

Gość Man_PL
nie no i sie dowiedzialem :-(

Gość Man_PL
MOZE DZIS TU JEST KTOS KTO WIC COS NA TEMAT TEGO NOSZENIA APARATU NA ZEBACH?

Gość Man_PL
no to odpowiesz mi na pytania zadane na poczatku?

Gość Taka jedna!!!!
Aparat na zęby to fajna sprawa. Fakt boli zawsze tego dnia co zmienia drut i gumki. Dobra do rzeczy. Na ostatnich zębach zakłada Ci zamki które mają haki i przez te haki będą poprowadzone gumki w poprzek obu szczęk. To wypchnie dolną szczękę do przodu a górną do tylu. Śrób już się nie stosuje bo były dość niewygodnie. Rany robią się na początku ale dostajesz specjalny wosk i to łagodzi sprawę. Co 6tyg zmiana gumek i drutu:) i tak przez 2lata:)

Gość Man_PL
zaraz po woli nic z tego nie kumam, najpierw powiedzcie mi co to sa te separatory, ktore zaklada sie tydzien przed zalozeniem calego aparatu, niby to po to aby zeby sie poluzowalu czy jakos tak

Gość Man_PL
i jaki zakladac z zamkami metalowymi czy lepiej estetyczny bialy/przezroczyty?

Gość Man_PL
Jeżeli nie trzeba zakładać na zęby trzonowe pierścieni, tylko można nakleić specjalne zamki, wówczas kleimy aparat od razu. Natomiast gdy trzeba założyć pierścienie, wówczas ortodonta zakłada separację, którą pacjent nosi około tygodnia. Dopiero po tym okresie lekarz może założyć aparat stały. ja mam miec zalozone jakies pierscienie