Niesamowitaa22 0 Napisano Styczeń 20, 2012 wiem, chce zrobić badania bo chce wiedzieć na czym stoję :( ale bardzo boję się że wyjdzie to czego sie obawiam i to mnie blokuje :( do tego dochodzi myśl że jak nie bede mogła mieć dzieci to wole zostać sama nie chce nikomu życia marnować ;/ mój przyszły mąż czasem sie zastanawia czy to nie przez niego, mówi że to może z nim coś jest nie tak ale ja w to nie wierze ;( do tego mówi że jakby coś to adoptujemy ale ja wiem jak bardzo chce mieć swoje dziecko ;/ masakra ;/ a jakie badania trzeba zrobić? do jakiego lekarza lepiej pójść do gina czy do normalnego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Niesamowitaa22 0 Napisano Styczeń 20, 2012 też jestem młoda za rok biore ślub i chce sie dowiedziec teraz czy moge miec dzieci czy beda jakies powikladnia albo czy w ogóle bede moga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rumianek dzbanek Napisano Styczeń 20, 2012 Idź do gina. Takie podstawowe sprawy to oczywiście morfologia i monitoring owulacji, czyli sprawdzanie na usg, czy masz pęcherzyk, z którego uwolni się komórka jajowa. Można zrobić hormony tarczycy i kobiecie w określonym dniu cyklu, a u faceta to badanie nasienia. Reszta to już bardziej szczegółowe sprawy, np. badanie drożności jajowodów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jak chcesz sprawdzić Napisano Styczeń 20, 2012 do gina ale warto się zorientować nad jakimś kompetentnym w tej dziedzinie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ruta stepowa Napisano Styczeń 21, 2012 Mi nie chodzi o to żeby Cię przestraszyć czy zniechęcić do macierzyństwa, pytam tylko czy nie szkoda Ci młodości, pięknego, jędrnego ciała, radości z seksu, podróży, niezależności itp., Większość dziewczyn w Twoim wieku inwestuje w siebie, w swoją przyszłość, a nie myśli nad małżeństwem i dziećmi. Co na to Twoja mama ? Popiera Twój pomysł ? Będzie Ci pomagać przy wnuku/wnuczce ? Dla mnie to nic dziwnego ani niepokojącego że w wieku 17 lat nie możesz zajść w ciążę. Miesiączkujesz dopiero od 4 lat, prawdopodobnie Twój układ hormonalny nie jest w pełni ukształtowany, możliwe też że fizycznie Twoje ciało jeszcze nie jest gotowe na ciążę. Jedne 17-latki są już w pełni ukształtowane podczas gdy inne jeszcze dojrzewają. To taka samo jak z menopauzą są kobiety które są w stanie zajść w ciążę w wieku 45 lat a inne w tym samym czasie są już niepłodne. Myślę że za parę lat "od ręki" zajdziesz w ciążę i myślę że już z kimś innym niż teraz.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niesmiala7 Napisano Styczeń 21, 2012 lepiej do gina. ale widzisz jak niesamowitaa22 ma to samo , moj chloapk tez mowi ze tego moze byc jego wina, ale u nas na odwrit on mowi ze zostawi mnie zbeym mogla miec wlasne dziecko. Miejmy andzieje, ze nic takiego nie ma i bedziemy mialy swoja rodzinke, hehe. a czy tak zapare lat bede z innym partnerem to nie wiem , bo ja nie ejstem nastolatka ktora pali, pije, chodiz na dyskoteki , ja mam swoje zycie spokojne i wiem co chce . wiec ja sie tylko martwie co bedzie kiedys nie musze meic tego dziecka juuz teraz. a moja mama nie popiera , ale powiedziala ze jesli juz bysmy wpadli to by konca swiata nie bylo, moj brat wlasnie czeka na coreczke . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość carollennne Napisano Styczeń 23, 2012 Najlepiej idź do ginekologa. On zleci Ci odpowiednie badania. A kochacie się w dni płodne? Wiesz kiedy one u Ciebie występują? Najlepiej zacznij używać testy owulacyjne, albo mikroskop np afrodyta - ja używałam tego drugiego bo się bardziej opłaca, ale decyzja należy do Ciebie. Przede wszystkim musicie się wyluzować, bo stres nie sprzyja zapłodnieniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jajasneee Napisano Styczeń 23, 2012 testami owulacyjnymi i testerami sliny nie sprawdzisz czy masz owulację, a jedynie czy wydziela się hormon LH w przypadku testu owulacyjnego i zwiększona ilośc estrogenów w przypadku afrodyty. Tak na prawdę owulacja może się w ostatniej chwili zablokowywać nawet jeśli wystąpią objawy. Pewniakiem jest monitoring cyklu mniejszą ale też pewną rzeczą są badania hormonalne w pierwszej i w drugiej fazie cyklu albo temperatura poranna i jej wzrost mniej więcej 14 dni przed miesiączką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach