Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FREEDOM FOR INTERNET

Ustawa ACTA

Polecane posty

Zabawne patrzeć na niedoinformowanie obywateli.

Jeśli jesteście tacy leniwi i ignoranccy, pozwolę sobie wkleić artykuł na powyższy temat. SOPA dostała w USA po twarzy, choć jeszcze nie ostatecznie. Zapominając na chwilę o tej ustawie, wracamy na nasze, europejskie podwórko my też mamy swoje SOPA, nazywa się ACTA. Jest to międzynarodowe porozumienie, które może zniszczyć prywatność Internautów bardziej niż Facebook i przy okazji wprowadzić cenzurę sieci. Ta porażka demokracji jest chwalona przez rząd, oprotestowana przez ministra Boniego i krytykowana przez Internautów, których głos chyba jest zbyt cichy. Być może czas na polski blackout ala STOP SOPA? Wpierw, odpowiadając na pytania żądnych krwi fanów Antyweba, odpowiadam, iż napisanie tekstu o ACTA wymaga nieco większego researchu, niźli przeczytanie krótkiego newsa, by czegoś nie przekręcić :). Toteż dopiero dziś o tym piszę. A teraz, do rzeczy. Dla tych, co to jeszcze nie wiedzą, czym jest ACTA, kilka słów wyjaśnienia to międzynarodowe porozumienie, które ma służyć ochronie własności intelektualnej i chronieniu rynku przez podróbkami i jako takie, ma ograniczyć ilość podróbek oraz piractwo w Sieci. Porozumienie ma pozwalać rządom na intensywną walkę z piractwem tak intensywną, że może zostać naruszona prywatność obywateli i ich prawa podstawowe. Więcej o problemach związanych z ACTA można przeczytać w Dzienniku Internautów. Polski rząd podpisze ACTA 26 stycznia Ustawę tę, nad którą prace rozpoczęto w 2007 roku, próbowano dosłownie przepchnąć pomijając mechanizmy demokracji do tego stopnia, że np. u nas w Polsce zwykli obywatele nic na temat ACTA nie wiedzą. A tymczasem Polski rząd podpisze porozumienie ACTA już 26 stycznia, jak zresztą dowiedzieliśmy się dopiero wczoraj. Nie róbmy jednak paniki podpisanie ACTA to jeszcze nie finał, bowiem porozumienie to musi być jeszcze ratyfikowane przez Parlament Europejski, a potem poszczególne kraje mogą walczyć o zmianę niektórych fragmentów całego porozumienia. Ale jeśli chcemy walczyć z ACTA, to trzeba to zrobić na poziomie Parlamentu Europejskiego tam bowiem ACTA będzie miało swoje być albo nie być PE może ACTA całkowicie odrzucić, a wtedy cała ustawa trafi do kosza. Amen. Co jednak nie zmienia faktu, że warto też działać w sprawie 26 stycznia rząd twierdzi, że decyzji o podpisanie nie da się już cofnąć (ja już nie wiem, jak ta demokracja działa, czy podpisali umowę zobowiązującą do podpisania kolejnej umowy), ale minister Boni, z Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, jak wieść gminna niesie, złożył prośbę do premiera Tuska o wstrzymanie się z podpisywaniem porozumienia i szerszą analizę całego ACTA.

Spokojnie, zaczną zwracać na to uwagę, gdy zechcą se coś obejrzeć na pecetowcu, ekino i innych takich, wtedy będzie zainteresowanie tematem. Trzeba dać narodowi czas...

Gość to sie dzieje ze swiatem
tez zamiescilam info o tym, ale tez bez odezwu, ludzie nie wiedza co sie dzieje bo to ma jaszcze za maly rozglos, moze w ciagu paru dni cos sie zmieni

Na Onecie jest lakoniczne ''Strona internetowego giganta zamknięta'' i wy się dziwicie, że nic nie wiedzą...

Tak, zaczną zwracać uwagę od 26 stycznia, ewentualnie kiedy będą chcieli obejrzeć swoje ulubione seriale. Cała ustawa przepychana w utajeniu i za plecami obywateli.

A tak właściwie to kto pierwszy odkrył tę ACTĘ?

Gość Witam ladies&gentelman
Co za tępy naród.

Ciężko powiedzieć, ale w obiegu opinii publicznej jest maksymalnie od paru dni. Parlament Europejski trzykrotnie sprzeciwił się tajnym negocjacjom w sprawie ustawy ACTA, ale prawdopodobnie nic z tego nie wyniknie.

Gość up bo ważne
und istotne

Chcę, żeby ludzie w końcu dostrzegli poważny problem.

Gdzieś czytałam, że ACTA to między innymi koniec VLC...Prawda to?

EFF twierdzi, że ACTA będzie m.in. wymagała od dostawców usług internetowych usunięcia z serwerów oprogramowania OPen Source, które pozwala na dostęp do treści objętych ochroną prawa autorskiego. To oznacza koniec VLC, na przykład.

Pierdykam, wyprzedziłam samą siebie - sorka, mój błąd i głupota z pośpiechu.

Przecież wkleiłem artykuł serwisu antyweb :D W mojej powyższej wypowiedzi zacytowałem opinię użytkownika.

Wiem. Toteż mówię, że się wyprzedziłam. :O :D

Gość LOLOWO
ODKOP MADAFAKAS

http://www.ustr.gov/webfm_send/2379 Wcześniej Dekalogowata. Regularnie naruszam regulamin, w temacie nie piszę na temat, na topie jestem zawsze na topie. To dopiero bezsensowne. Dla spamerów, idiotów i ciekawskich: dekalogowata@gmail.com Piję mleko. Mam wielkie.

Tak, wiem, czytałam o ty, jak to podpisza to bd przejebane po całej linii:O ale obywatele o tym nie wiedza bo nigdzie o tym nie pisze, przeciez na onecie o tym nie przeczytasz, tam tylko napisane ze zamkneli megaVideo i MegaUpload, i to z jakim wrzutem, ze właściciele to wielcy przestepcy, jakby conajmniej kogoś zabili...

Niestety, ale zarzuty względem MegaUpload i MegaVideo są przesadzone, a oba serwisy stanowią około 4% internetu. Onet nie ma odwagi, żeby obiektywnie skomentować wydarzenie z wiadomych przyczyn.

Gość LOLOWO
ODKOP MADAFAKAS

Dziękuję za linka, mam nadzieję, że temat przyniesie jakieś pozytywne efekty, nawet zaznajomienie kilku osób z ustawą.

A twoja wiedza względem polityki jest żałosna.

Gość LOLOWO
ODKOP MADAFAKAS

Odkopuję temat.