Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała mii nie wie nic o prawie

i tak na fali prawa

Polecane posty

bardzo prosze o pomoc w zadaniu, mam wypisać Źródła prawa wewnętrznie stosowane i powszechnie stosowane plus ich cechy. nigdzie w sieci tego nie ma.

Zrodla prawa powszechnie obowiazujacego to : Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy miedzynarodowe, rozporzadzenia, akty prawa miejscowego, wydawane w czasie stanu wojennego rozporzadzenia z moca ustawy. Zrodla prawa wewnetrznie obowiazujacego to : uchwaly rady ministrow, zarzadzenia ministrow, pisma okólne i instrukcje Cechy prawa powszechnego: - moc wiazaca wobec wszystkich podmiotow prawa w danym panstwie - zrodlo praw i obowiazkow wszystkich podmiotow prawa - podstawa decyzji indywidualno-konkretnych wydawanych w procesach stosowania prawa wobec wszystkich podmiotow prawa Cechy prawa wewnetrznego: - podmiotowe ograniczenie mocy wiazacej (wylacznie jednostki organizacyjne podlegle organowi wydajacemu akt normatywny) - zakaz okreslania parw i obowiazkow wobec pozostalych podmiotow prawa - wymog zgodnosci z prawem powszechnie obowiazujacym PS: mialem to dzisiaj na egzaminie z WDP :classic_cool:

ja mam egzamin w niedziele. i dzisija wysłąła zagadnienia, dziękuję za pomoc :) wiesz może co to jest moc obowiązująca?

Moc obowiazujaca aktu normatywnego okresla kogo dotyczy dany akt i na jakim terytorium. Uzyskanie mocy obowiazujacej nastepuje wraz z ogloszeniem aktu w dzienniku ustaw 🖐️

dziki mam jeszcze problem z źródłem powstania prawa :)

Gość ona8575874564
Jak ty nie wiesz nawet co to jest moc obowiązująca, będąc na studiach związanych z prawem, to ja współczuję...;)

czy ustawki kiboli to też źródło prawa?

po 1 nie jestem na prawie mam tylko pierwszy semestr. miałam miec z prawa powiazanego z logiką wykładnie i tak dalej. jezeli wiesz o czym mówie. miałam jedynie 3 cwiczenia z prawa i jestem zielona dlatego pytam.

Gość ona8575874564
wyobraź sobie, że wiem o czym mówisz:) nie mówiłam, że jesteś na prawie, tylko na studiach ZWIĄZANYCH Z PRAWEM ekhm... Poza tym skoro nie wiesz, to sięgnij do jakiejś książki, a nie czekasz, aż ktoś ci na kafeterii napisze, studentko od siedmiu boleści

nie mam siły ani czasu na twoje mądrości .

Zrodla powstania prawa dziela sie na 5 typow: 1. W znaczeniu teoretycznym dzieli sie na sensu stricto (normatywna koncepcja zrodel prawa) i sensu largo (rozwinieta koncepcja zrodel prawa) 2. W znaczeniu materialnym jest to zespol czynikow spoleczno-polityczno-ekonomicznych wplywajacych na proces ksztaltowania sie prawa np. poziom bezrobocia lub rozwoj gospodarczy panstwa 3. W znaczeniu formalnym sa to formy prawotworczej dzialalnosci organow wladzy publicznej 4. W znaczeniu instytucjonalnym to organy wladzy publicznej podejmujace decyzje o tresci i obowiazywaniu norm prawnych 5. W znaczeniu decyzyjnym jest to wszystko to na co powoluje sie organ podejmujacy decyzje prawodawcza

Gość ona8575874564
no tak, jesteś taka zapracowana, czekasz, aż ktoś ci napisze, bo sama nie możesz ruszyć tyłka :)

Garen, Potęga Demacii= dziękuje :) do tej pyskującej osóbki- nie znasz mnie nie widzisz co robie ani w jakiej jestem sytuacji. wiec po co się udzielasz. chyba dawno cie nikt nie pieprzył bo coś sie wyżywasz na obcych:)