Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malentka

zwolnienie kto placi zus czy pracodawca

Polecane posty

witajcie :) zanioslam dzis pierwsze zwolnienie chorobowe ze wzgledu na ciąże do firmy w ktorej pracuje na umowe na zastepstwo, mam pytanie czy za miesiac mam zaniesc zwolnienie dalej do firmy czy juz do ZUsu? firma w ktorej pracuje ma ponad 90 pracownikow

Gość wydaje mi sie ze lekarz
ma obowiazek przeslania zwolnienia do ZUSu a Ty masz dostarczyc do swojej firmy,tym bardziej ze za 1wszys miesiac placi pracodawca ale nie jestem pewna

Gość Paulina hha dobra jesteś
chorobowe po 33 dniach płaci ZUS. ja zawsze zanosiłam do personalnej a ona przesyłała zwolnienie. zawsze!!!

Gość chyba wypłaca, a nie
płaci.. mi wypłacał zakład pracy i sam rozliczał się z ZUSem.

to ja ci powiem, jestem kadrowa. zanosisz zwolnienie do pracodawcy zawsze a on jako ze zatrudnia 90 osob bedzie ci placil za nie. Gdyby zatrudnial ponizej 20 osob to wtedy bezposrednio wyplaca ci zus ale wtedy i tak zwolnienie zanosisz do firmy

Gość Paulina88
dokładnie pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy gdy zatrudnia wiecej niż 10 pracowników, a sam rozlicza sie z ZUSem poprzez zmniejszanie składek jakie odprowadza. No ale jak nadal nie jestes pewna, to na pewno w firmie jest ktos kompetentny i Cię poinformuje jak pojdziesz ze zwolnieniem. Poza tym i tak przy każdym zwolnieniu należy je okazać pracodawcy, który zrobi kopie do akt osobowych. Ponadto nawet jeżeli jak twierdzi ktoś wyżej, to po 33 dniach to pracodawca musi wypełnić druk Z-3 (o Twoim wynagrodzeniu itp) i wraz ze zwolnieniem dostarczyć do ZUSu

Gość nnnnnnnnnvvvv888
ja tez jestem kadrowa i na boka nie piszcie ze limitem jest 10 pracownikow!!!! Jest to granica 20 pracownikow!

Gość nnnnnnnnnvvvv888
i nie musi dostarczac Z-3 do Zusu tylko wpiac do swoje ewidencji! do ZUS-u dostarcza Z-3 gdy zatru, > 20 pracowników. Wypełnia - tak, ale nie zanosi!!!

Gość nnnnnnnnnvvvv888
autorko, tylko ja i kasia mamy rację!!

ok rozumiem :) a jesli chodzi o forme dostarczenia tego zwolnienia? czy co miesiac musze osobiscie zawozic do firmy czy moge np przeslac owego dnia czyli kiedy konczy mi sie pierwsze zwolnienie, nastepne = faxem? a potem w ciagu kilku dni dostarczyc poczta oryginal?

Najlepiej jak zaniesiesz od razu albo zrobi to ktos w twoim imieniu ale z tego co wiem zwolnienie mozna zaniesc do 7 dni i zawsze do zakladu pracy bez wzgledu na to ilu jest pracownikow

Gość gość
hej mam pytanko wlasnie zaszlam w ciaze, bede musiala isc na zwolnienie lekarskie i tu moje pytanko, jesli juz pojde to pracodawca musi za mnie caly czas placic zus? nawet jak bede na maciezynskim? dzieki z fory za opdowiedz

Gość gość
ze wzgledu na ciażę zawsze od razu placi zus. a skorop pracujesz w tak duzej firmie ktora zatrudnia 90 pracownikow to pewnie i kadrową ma i ksiegową to nie mozesz podejsc i zapytac się ksiegowej?

Gość gość
moja firma zatrudnia 3 osoby i nasza ksiegowa nie wie nic na ten temat