Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zonka mam teraz

angielski :jak sie wymawia " issue", " individual" i "sexual" ?

Polecane posty

Gość zonka mam teraz

Zawsze myślałam że mówi sie "iszju" (issue), "individżual" i "sexszual" A teraz mam zonka bo u mnie w szkole nauczyciele mówią inaczej Issue - "issju" Individual - individjual Sexual - seksjual To jak Ja mam mówic? Która forma bardziej poprawna?

Nie ma dziwacznych nauczycieli tylko tak mówią ludzie tzw " posh", z wyższych sfer albo starający się brzmieć jak z wyższych sfer Moi wykładowcy też tak mówią :) śmiesznie to brzmi czasami ale oni tak już mają

I szczerze mówiąc patrząc na pisownię to tak wlasnie powinno się wymawiac te wyrazy. Ale ty autorko lepiej zostań przy potocznej wymowie bo inaczej będzie śmiesznie jak będziesz mówić potocznie i wtracisz słowo typu "isju' :D

Gość szukamszczesciaja
ja staram sie mowic poprawnie czasami ludzie potrafia dostrzec moj brytyjski akcent a mieszkam w irlandii, i w anglii bylam 2 tygodnie hehe irlandzki akcent jest orkopny

Gość tiki madala
Żona to pokazuje z jakimi ludźmi rozmawiasz. U mnie w pracy tak mówią ludzie po Oxfordzie ;) W Walii widocznie dzwonią do ciebie prości ludzie. Widocznie jeszcze mało slyszals i widzialas. A dziwne bo podobno długo tu jesteś. Spytaj się swojego faceta, jeśli ma jakąś wiedzę a nie jest wiesniakiem to ci powie że ludzie tez tak mówią.

Gość zonka mam teraz
Dzieki za odpowiedzi. Rzeczywiscie nie bede sie wyglupiac i mowic tak jak oni zwłaszcza ze angielskiego nie umiem perfect. Mieszkam w Londynie i w biednej dzielnicy gdzie mowi sie slangiem a teraz do szkoly chodze do bogatej dzielnicy i zaznalam szoku.

tak tzn ze jak idziesz do oxfordu to zmienia ci sie wymowa tak? jestem osobiscie zwiazana z jedna z bardziej znanych angielskich rodzin, kupa kasy, sami znani artysci w rodzinie, a nikt wsrod nich tak nie mowi. ze niby issju???? ciekawe.. no coz. widocznie zadaje sie z samymi wiesniakami. koniec kropka :)

i ja nie twierdze ze tak sie nie mowi, moze i sie tak mowi gdzies tam, ale to takie same dziwadlo jak np. szkocka wymowa. chociaz gadalam z wieloma szkotami a nie mialam okazji uslyszec nikogo mowiacego w sposob jak opisala autorka. moze oni sie tak wyglupiaja na uniwersytecie a wsrod ludzi juz sa normalni? :)

Gość jklokijhgf
Zona wlasnie jak sie idzie studiowac na OXFORD, TO ZMIENIA SIE WYMOWA, BO TAM LUDZIE SIE UCZA TEJ PRAWIDLOWEJ nie z przypadku mowi sie ze ktos ma akcent oxfordzki, prawda?

Gość jak bedziesz mieszkac
ale kurgva wy sie zawsze musicie wymadrzac,a komus przyszlo do glowy ze sa rozne wymowy jednego slowa i wsyzstkie sa POPRAWNE ,ale przewaznie zalezy to z ktorej czescie uk(albo nawet z zagranicy z jakiegos anglojezycznego kraju)) pochodzi dana osoba??? jak ktos nie jest pewny wymowy to polecam dictionary.com http://dictionary.reference.com/browse/issue issue /u or, especially Brit., syu/ Show Spelled [ish-oo or, especially Brit., is-yoo]

koljne ''tricky '' slowko: associate /v. soiet, -si-; n., adj., soit, -et, -si-/ Show Spelled [v. uh-soh-shee-eyt, -see-; n., adj., uh-soh-shee-it, -eyt, -see-] Show IPA verb, -ated, -ating, noun, adjective

ach, no i juz dla swietego spokoju,zeby rozwiazac ta zagadke do konca dla wszystkich madralinskich: http://dictionary.reference.com/browse/Sexual+ sexual /skul or, especially Brit., sksyu-/ Show Spelled[sek-shoo-uhl or, especially Brit., seks-yoo-] Show IPA individual /ndvdul/ Show Spelled http://dictionary.reference.com/browse/individual

Ja tam nie wiem jak do końca jest mój nauczyciel tak właśnie mowi i jest po Oxfordzie. Natomiast mój kolega po Oxfordzie wcale nie zmienił sposobu wymawiania...chociaż wyslawia sie inaczej. To zależy od rodziny i gdzie sie wychowali raczej. Spotkałam wiele ludzi którzy tak mówią ale to wysoko postawieni ludzie a nie przypadkowy przechodzen na ulicy czy klient w sklepie Autorko weź mów tak jak mowilas wcześniej. Nawet w BBC tak mówią. A tamtą wymowa należy do innych kręgów

Gość miedzynarodowka 32666666666666
w irlandi to dopiero angielski-nic nie rozumialam na poczatku masakra

Gość NIEWIEMCOMAMZROBIC
sprawdzice na diki.pl prroste!

Gość to arystotelesy
To arystokraci tak mówią....

A czy po polsku wszyscy mowia wyraznie? Jeden mowi poszlem a drugi poszedlem, czy obcokrajowiec wie ktora forme powinien wybrac? Polskiego slangu tez czasem nie rozumiem, ale czy powinnam tak mowic? Czy w Polsce ucza ze na poludniu mowi sie isc na pole? Jesli tak to powiedzcie mi gdzie. Jesli ktos zna wymowe angielska taka jaka jest wszedzie akceptowana to czym tu sie przejmowac? Chyba ze ktos chce uchodzic za kogos kim nie jest, ale wtedy latwo sie osmieszyc.

Gość jestem z dolnego slaska
i u nas mowi sie na pole . a tak ogolnie to poprawnie powinno mowic sie -na zewnatrz.

u nas na polnocy mowi sie na dwor:). ale slang to co inego niz bledy stylistyczne i gramatyczne. jak powiesz "poszlem" to cie caly narod wysmieje bo to jest niepoprawne gramatycznie. ide o zaklad ze nawet krolowa mowi takim angielkskim jaki my znamy z telewizji i radia.

krolowa mowi tzw. Quenn;s english= RP=BBC english.

a poza tym nie chodzi tu o to ,ze wiele osob mowi poszelem a nie poszedlem ,bo w tym wypadku poszlem to jest blad. a wymawianie slowa issue jako iszu czy isju to nie jest blad,obie formy sa poprawne.

No wlasnie z tym poszlem to nie jest tak latwo, bo kilka lat temu zatwierdzono poprawnosc wyrazy poszlem, teraz obie formy sa poprawne. Krolowa mowi normalnym angielskim, bo gdy byla w ubieglym roku w Dublinie miala spotkanie z dziecmi i szkola moich synow tez tam byla.Poglaskala mojego syna po glowie i zadawala ogolne pytania dzieciom.Jesli ja rozumieli to musiala uzyc normalnego jezyka.