Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsfsfgvsfgs

Byłam u ortodonty, który stiwerdził, że mam dwie wady,

Polecane posty

Gość dfsfsfgvsfgs

jedną z nich jest lekkie skrzywienie żuchwy w lewą stronę przez co mam krzywy zgryz, druga wada to trochę wysunięte górne zęby do przodu. Mam zrobić zdjęcie rtg głowy i za 3 tygodnie przyjść a ona przedstawi mi plan leczenia. Po przeszukaniu informacji na internecie trochę się przeraziłam bo mogę mieć operację żuchwy :O To prawda?

Co ty, aparat bedziesz nosić i po krzyku. Operację się robie keidy ktoś ma naprawdę powazne wysunięcie żuchwy

Gość fhdtrhyryxjr
No coś ty jaka operacja Aparat wszystko skoryguje ;) aparat potrafi cuda zrobić nic się nie martw zdjęcie rentgenowskie robi się zawsze głowa do góry

Gość Najpierw dostaniesz aparat
Może nie dostaniesz, ale namówią cię, żebyś kupiła go za naprawdę duże pieniądze. Później będziesz co miesiąc chodzić na wizyty kontrolne (płatne), bo przecież aparat trzeba regulować, kontrolować postęp leczenia. Później zacznie cię boleć szczęka, bo po przestawieniu zębów ósemki wyrżną się do wewnątrz. Zapłacisz na bolesną operację usuwania ósemek. Chirurg szczękowy też musi z czegoś żyć. Po dziesięciu latach od zdjęcia aparatu zęby powrócą na stare miejsca, będzie dokładnie tak, jakbyś nic nie robiła. Popatrz w lustro. rzeczywiście widzisz potrzebę korekcji swojego uzębienia? I to za taką cenę? Nie lepiej olać wszystko, a pieniądze, zamiast oszustowi z tytułem "stomatolog" spożytkować lepiej. Aha - to co piszę, to z własnego doświadczenia.

Gość dfsfsfgvsfgs
Wątpię, że aparat skoryguje moje minimalne przesunięcie żuchwy... przecież mimo tego, że będę miała proste zęby to żuchwa dalej będzie na swoim miejscu. Chodzi o to, że szpara między górnymi jedynkami nie łączy się z dolną szparą. Ta dolna jak zagryzę szczęki jest mniej więcej w połowie a nawet na 3/4 lewej jedynki, czyli żuchwę mam w lewą stronę :O a znowu jak mi kazała ustawić tak dolną szczękę, żeby były te dwie szpary pod sobą to z prawej strony zęby już odstawały za te górne... Czyli mimo leczenia Twoje zęby powróciły na dawne miejsce? jak to w ogóle możliwe?

jak masz przesuniętą szczękę to niestety będzie konieczna operacja, z tego co opisujesz to miałam podobną wadę, dolan szczkęka tak jakby lekko przesunięta w stosunku do górnej, u mnie wystarczył aparat, który nieco ściaśnił dolne zęby, bez zdjęć ona mogła tylko gdybać, fotki wszystko wyjaśnią. Mówiła Ci coś o zgryzie krzyżowym?

Gość dfsfsfgvsfgs
Nosiłaś aparat na dole i górze? Od razu Ci go założyła czy musiałaś mieć jeszcze jakieś hyrax-y itp ? Nic nie mówiła.. tylko, że mam dwie wady i po przypatrywaniu się mojej twarzy powiedziała, że widać, że mam lekko skierowaną dolną w lewą stronę. Że ja tego nie widziałam w lustrze? :O w sumie na zdjęciach jak się śmiałam miałam takie wrażenie, ale w życiu nie przyszło mi coś takiego do głowy. Ciekawa jestem co wyniknie ze zdjęcia. Czytałam na jakimś forum, że niektórzy najpierw mieli zabieg (podobno cholernie bolesny po zejściu znieczulenia) a później dopiero aparat. U innych znowu było na odwrót. W sumie to olałabym te wysunięte lekko u góry zęby, bo jakoś mi to nie przeszkadzało AŻ tak, ale męczy mnie mój zgryz :( nie wiem jak ustawiać tą szczękę, czy bardziej po prawej stronie, czy bardziej po lewej.

Gość lolaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
po zdjeciu aparatu dostaniesz retencyjny, niktórzy go noszą tylko rok (na noc) a niektórzy z dużą wadą jak np. ja, całe życie. ale wtedy retencyjny stały (taki drucik przyklejony od tyłu do zebów) żeby wada nie powróciła, bo niestety bez retencyjnego zawsze wraca.

Do "Najpierw dostaniesz aparat" "Nie lepiej olać wszystko, a pieniądze, zamiast oszustowi z tytułem "stomatolog" spożytkować lepiej." Negujesz sens stomatologii? Mało tego, nie jesteś świadoma że zaniedbane problemy ze zgryzem prowadzą do powikłań takich jak np patologiczne starcie zębów w wieku np 30 lat? Wez zastanów się co piszesz

Ja mialam właśnie zgryz krzyżowy, czesciowo dolne zęby z lewej strony nachodziły na górne, stąd wrażenie przesunięcia żuchwy, dało się to skorygować aparatem, górny tez noszę, przed założeniem nosiłam około tygodnia separatory, takie małe gumeczki, które wkłada sie po między zęby, aby je rozsunąc i zrobić miejsce na metalowe pierścienie. Gorzej wspominam to cholerstwo niż pierwsze dni z aparatem, one tylko wyglądają tak niewinnie :).

Gość volt
Witam! miałem przeprowadzoną operacje zychwy i teraz po operaci moje żeby po lewej stronie są delikatnie skrzywione do srodka jamy ustnej i mam dziwna wymowe przez to. Co da sie z tym zrobic zeby moje zęby byli takie jak z przed operaci a moja wypowa zeby byla taka jak dawniej?

Gość może lepiej
wyrwac te zęby i dać implanty

Gość gość
Jaki aparat wybrać?

Gość gość
Ja skorzystałam z porady dr Iwony Gnach-Olejniczak i założyłam stały aparat. Oczywiście musisz się koniecznie skonsultować ze specjalistą i dobierzesz coś dla siebie.