Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alexxxa88

Zmiana Nazwiska

Polecane posty

Gość Alexxxa88

Zastanawiam się czy ktoś tutaj może ma jakieś pojęcie o zmianie nazwiska? Od razu zaznaczam, nie chodzi tu o to że moje nazwisko jest obraźliwe czy coś, po prostu mieszkam w anglii i moje nazwisko jest NIEMOŻLIWE do wypowiedzenia przez anglika (składa się z samych samogłosek, jest długie), poza tym niespecjalnie je lubię. Myślę o zmianie na nazwisko panieńskie mojej mamy, które ma pochodzenie niemieckie i po spolszczeniu jest krótkie, ładne i proste, więc było by wielkim ułatwieniem w życiu codziennym. Dodatkowo zważając na specyfikę mojej pracy (niedługo podpisuję kontrakt z agencją modelek) wydaje mi się że łatwiej byłoby mi się posługiwać tym nazwiskiem. Z góry dzięki za pomoc!

Gość Dora the explorer
nazwisko (jakikolwiek wyraz) z samych samogłosek??? Nazywasz się aeiouy czy jako tak?

Gość Alexxxa88
wybaczcie, haha, spółgłosek :D

Gość Alexxxa88
poza literą y, która i tak przez anglików jest uważana za spółgłoskę

Gość Fibi Buffe
1. Zmiany imienia lub nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotyczą zmiany: 1) imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka; 2) na imię lub nazwisko używane; 3) na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione; 4) na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada. Ja myślałam nad zmianą imienia, ale tego nie udokumentuje tak jakbym musiała, więc odpuściłam. Ale z drugiej strony jak taka Frykowska zmieniła imię, a nie było to z żadnego z tych 4 powodów, to myśle, że wystarczy odpowiednio posmarować kierownikowi USC i wszystko będzie możliwe. Albo podać taką mocną przyczynę, że się zgodzą,bo w końcu w ustawie jest napisane "w szczególności", więc nie tylko te wymienione przesłanki.

Gość Alexxxa88
tak sobie myślę, że ew mogę zacząć używać drugiego nazwiska w sytuacjach publicznych, związanych z pracą itp jako taki powiedzmy 'pseudonim artystyczny' :D myślę że specyfika zawodu modelki by na to pozwoliła. potem jeśli nadal będę chciała permanentnie zmienić to może być to jakaś tam podstawa

Gość Fibi Buffe
Myślę, że jeśli będziesz miała taką możliwość, to idź w tym kierunku, a potem faktycznie będziesz mogła powiedzieć, że używasz takiego nazwiska. Zbieraj dowody tylko i powinno być dobrze:)