Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ooo matko coo za

Ssanie kciuka przez niemowlaka pozwalać czy nie ?

Polecane posty

Gość ooo matko coo za

moja córka ma pół roku o od jakiegoś czasu zaczyna ssać kciuka jedni mówią aby jej tego nie zabraniać a drudzy aby robić wszystko aby nie ssało jakie jest wasze zdanie ?

Gość mama trzylatka
Moje zdanie jest takie żeby robić wszystko żeby dziecko nie ssało tego palca. Tym bardziej ze jest jeszcze malutkie i wystarczy je ciagle poprawiac wyciagajac z buzi a wkoncu przestanie. Mi nikt nie zabranial ssac kciuka i ssalam go chyba do 10 roku zycia. Wiem. Dramat :)

Gość a jak chcesz oduczać
uciąć? było nauczyć do smoka, który wystarczy zabrać :) a kciuka ma przy sobie, pewnie dziąsła swędzą:)

Gość ooo matko coo za
właśnie robię wszystko aby tego nie robiła w dzień ale jak się przebudzi w nocy jak ja nie słyszę to pewnie tego palca ciągnie ;/ I jak rano się obudzi to go na pewno ciągnie z nudów bo jest taka grzeczna że jak się obudzi to nie płacze ani nie jęczy tylko sobie spokojnie leży i bawi zabawką i czeka aż ja się z łaski swojej obudzę ;/ chyba muszę sobie budzik nastawiać ;/ ciągnie tego kciuka tylko wtedy własnie jak jej się zanudzi i jak jest śpiąca

Gość ooo matko coo za
ale mamy smoka mamy ale nie raz to i palca i smoka ma w buzi ;/ I nie wiem co mam robić ? jak oduczyć ? a mama 3 latka nie masz wady zgryzu ? Bo nie dawno się dowiedziąłam że własnie ssanie kciuka jest tego przyczyną i się straaaasznie wystraszyłam

Gość nic nie poradzisz
jak tylko będziesz widzieć zaiberaj kciuka, zajmij czymś innym albo dawaj smoka, to lepsze niż kciuk, moja ma 19 mies. ma ciągle smoka i ząbki ma ładne, ale daje już tylko na noc...

Gość ooo matko coo za
tak właśnie robię i wcale nie protestuje owszem protestuje czasami jak chce usnąć to się złości ale wsadzę jej smoka na silę prawie i już jest ok

Gość Po pierwsze.........
nie wkłada się dziecku na siłę smoka jeżeli tego nie chce, po drugie , gorsze od własnego kciuka jest właśnie przyzwyczajanie do smoka. Ssanie kciuka może być powodem na swędzące dziąsła więc jeżeli to już 6 miesięczne dziecko to radziłabym zakupić jakiś miękki gryzak. Jak to się mówi, wolnośc Tomku w swoim domku i jeżeli chce ssać kciuka to należy dziecko zostawić w spokoju.

Gość zgadza się
co to za jakieś zabranianie i pilnowanie by o zgrozo kciuka do buzi nie wzięło. Smoczki są gorsze bo tkwią w buzi ile się da w kciuka w końcu wyciągnie jak będzie chciała coś tą rączką wziąć czy się czymś zająć. Głupotą jest wpychanie dziecku smoczka.

Gość ooo matko coo za
mamy gryzków kilka i gryzie sobie w czasie zabawy. Kciuka wkłada tylko wtedy jak che jej się spać i czasami jak się znudzi... do tej pory pozwalałam jej ssać kciuka ale sistra mi powiedziała abym jej broniła bo żeby potem ni emiała krzywych ząbków ani innej wady zgryzu no i ja już nie wiem co robić :) czy pozwalać czy nie ? aj.... może ktoś jeszcze się na ten temat wypowie ?

Gość dellicje
no to ja zupelnie co innego czytalam, ze lepiej nauczyc smoka, jesli dziecko ssie kciuk bo smoka kiedys zabierzesz i koniec, nie ma a kciuka zawsze dziecko ma pod ręka prawda ;) ?

Gość dellicje
ssie kciuka bo albo sie w ten sposób wycisza albo ząbkuje i swedzi ja wszytsko lepszy smoka bez dwoch zdan, teraz sa profilowane, dostosowane do wieku dziecka

Gość ooo matko coo za
racja smoka zawsze można wyrzucić a palca to już nie

Gość powerrade:)
moj syn ssal kciuk i uzywal smoka, kciuk ssal w okresie zabkowania a potem przestal.ma prawidlowy zgryz.

Gość jk przechodzilas to dziecko
nie pozwalaj

Gość Dorszu
Mój syn od 2 miesiąca życia zaczął ssać palca(najpierw doił smoka)ale jak już kiedyś pisałam mój ma to w genach,bo moja teściowa i jej matka doiły palca.Na początku wyciągałam ale zaczął się denerwować i płakać więc przestałam.Doi jak jest głodny,jak zasypia,dla uspokojenia,w nocy doi nieraz aż słysze jak mlaska i juz się przyzwyczaiłam.Twoja na szczęście tylko czasami więc nie wyciągaj może ma taką potrzebę i niedługo minie tym bardziej nie doi od początku.

Gość gorszy jest
kciuk! od smoka, smoka wyrzucamy i koniec a kciuka obciąć się nie da...moja ma tylko na noc smoka, bo zabieram, a jakbym miała zabrać kciuk?? wiadomo, że kciuk najbardziej wykrzywia zęby, wypycha do przodu.

możeto jest dosyć żmudne i się odechciewa ale wyciągaj palca z buzi jak ssie, mojego męża siostra młodsza ma 9 lat i do tej pory czasem ssie kciuka, teściowa sama mi powiedziała,że nie zabraniali jej i ssie do tej pory w nocy czasem;/ zakładali jej rękawiczki to ściągała i tak ssała. ale wady zgryzu nie ma

Gość mariner
TO JAK NAJBARDZIEJ NATURALNY ODRUCH NOWORODKA! Nie przeszkadzac ! Widac jest glodny lub nie czuje sie bezpieczny ! Po to daje sie smoka a by dziecko uspokoic bo odruch ssania jest najbardziej powszecxhnym i wrodzonym odruchem w chlowieku.! Niefortunnie dziecko odkrylo substytut w postaci SWEGO palca i oszukuje swoj instynkt ssania. DOBIERZ MU SMOKA ODPOWIEDNIEGO I PO KRZYKU!

Gość t7yuio
Mojemu dziecku od urodzenia nie daje smoczka. Po skończeniu 3 miesiąca zycia dziecko ,,odkryło,,swój kciuk. Nie trzyma go cały czas w buzi,i nie zawsze zasypia z jego pomocą,tylko czasami!. Kiedy dziecko chce pić,lub jest zmęczone zaczyna ssac palec i zaleznie od okolicznosci wiem czy dac pic czy połozyc spac. Owszem ma już 5 zębów ,teraz rosna górne jedynki i bede pilnowac aby do minimum zmniejszyc to ssanie.Dziecko ma 9.5 miesiąca.

moja córcia ma już rok skończony i też mamy problem z ssaniem kciuka :/ tyle , że ona od urodzenia nie tolerowała smoczka, próbowałam jej dawać czasem na siłę ale to nic nie dawało, pluła dalej niż widziała i tak właśnie odkryła swój kciuk który bardzo jej smakuje:) staram się jej wyciągać palec z buzi i jakoś odwracać jej uwagę , ale przed spaniem jest najgorzej...

Nie pozwalać. Łatwo powiedzieć,ale lepiej oduczać od samego początku. Czy smoczek lepszy? Z jednego powodu tak-to o czym piszą dziewczyny wcześniej- smoka wyrzucasz i problem z głowy.Nie należy smoczków demonizować! Do ok 18 m-ca życia dziecka odruch ssania jest naturalny,potem powinien zaniknąć. Ale im wcześniej dziecko będzie wiedziało,że ssanie palca nie jest dobre-tym lepiej. Utrwalone ssanie czy to palca czy smoczka niestety prowadzić może do wystąpienia wad zgryzu.

Gość xzffdhsfh
poczytajcie jezyk niemowlat tracy hogg.....mozna podstawiac zamiast kciuka smoczka np, ale absolutnie pod zadnym pozorem nie wolno dziecka karac za ssanie kciuka...dzieci w ten sposob sie poznaja,

Gość hym do tej u góry
ale czy ktoś tu mówi o karaniu ? nie zdaje mi się ;S I szlag no mam ten sam problem i nic nie daje smok w nocy tak ciągnie i mlaska że słuchać się nie da dam smoka ale gdzie tam pluje

co prawda nie miałam tego problemu, ale uważam że powinno się smoka podsuwać dziecku i odwracać jego uwage, moja kolezanka małej zawineła rekę w bandarz na 2 tygodnie, mała w mig sie oduczyła, może to dobry pomysł

Gość hym do tej u góry
ale takiemu maluchowi to raczej nie bardzo

Gość Guppalika
od razu stres że zęby krzywe będą, a co z potrzebami dziecka, skoro ssie to może mu czegoś brak? a z tym bandażem to już przeginka :/

Gość Guppalika
a tak w ogóle to chyba musiała zawinąć dwie, by dziecko nie ssało bo tak dosyć dziwnie to brzmi :/