Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aurora borealisss

ACTA- pytanie mam...

Polecane posty

Gość hipisz
te wszelkie podróbki widzę na warszawskich bazarach, gdzie wietnamczycy, chińczycy, inni rosyjskojęzyczni i kolorowi sprzedają jakieś dziwne lekarstwa , nie wiadomo na co , jakieś szmaty pod nazwą koszule lub spodnie , jakieś kapcie i mnóstwo dziadostwa, łącznie z tak zwanymi kosmetykami pod nazwami znanych firm , jest także podrobiony alkohol , rozumiem że Polacy nie są bogaci ale nadal dają się nabrać na tandetę , zwyczajnie szkoda ludzi wykorzystywanych ale wiadomo, że producenci tego dziadostwa niczym się nie przejmują , dla mafii to jest ogromna kasa

hipisz masz ograniczone horyzonty myslac w ten sposob. pomysl, ile produktow, pod WLASNYMI MARKAMI, jest wzorowanych na produktach drozszych firm. baaardzo duzo. a teraz pomysl ile z nich masz w domu, z ilu z nich korzystasz. albo w aptece, ile razy wybierasz polskie odpowiedniki? to nie sa podrobki, to sa odpowiedniki. beda na mocy ACTA zakazane. i bedziesz musial placic wiecej.

Gość hipisz
gdy potrzebuję lekarstwo na grypę to idę do lekarza aby mnie zbadał i wypisał receptę , nie zastanawiam się nad tym, czy to lekarstwo kosztuje 10 zł. lub 50 zł. , ma pomóc i koniec a kupuję w aptece , gdy potrzebuję koszulę to szukam Wólczanki w sklepie, nie na bazarze

Gość cmlkdmv
Kurwaa za mało ci 'artyści' od siedmiu boleści kasy dostają?! Normalnie buzuje się we mnie jak czytam o tym ACTA!!! Sępy jebane z tych artystów i wytwórni! Spisek kurwa! To prowadzi do naprawdę czegoś niedobrego! opanujcie się! Podpisujcie petycje!

Gość killlller
Dobrze prawisz. Sąsiadka ostatnio mnie poprosiła żebym jej kupił jakiś tam lek w aptece bez recepty, oczywiście podała nazwę. Ja poszedłem z tym do apteki niestety nie posiadali leku o tej dokłądnie nazwie ale mieli lek o tym samym działaniu tylko innej firmy no i troszkę tańszy. Nie wiem ale jeżeli dobrze rozumiem to kiedy nie było telefonów i ktoś tam stworzył pierwszą komurkę i to opatentował przyjmijmu że nokia była pierwsza to reszta to już nielegal w takim wypadku by była? Wiem to absurdalne ale z tego co czytam i słucham tak właśnie wnioskuje.

gdy idziesz do apteki masz tylko 100 zl do konca miesiaca a jest dopiero polowa miesiaca i masz do wyboru lek oryginalny za 50 albo odpowiednik polski, ktory dziala identycznie, za 10 zl, to rozumiem wybierasz to drozsze, tak?

ty byc moze sobie dobrze radzisz, jestes zdrowy, ale Polska to biedny kraj, pomysl, ilu ludzi stanie na granicy nedzy albo i smierci jak sie zabierze generyki

Gość aurora borealisss
zgadza się, że chińska tandeta to wynik wyzysku, ale ACTA dąży do tego, żeby oprócz górnopółkowych, drogich produktów nie było żadnej alternatywy w postaci wyrobów lokalnych producentów. Widzisz, teraz możesz kupić czerwone szpilki od Diora, od Ryłko albo w CCC. Jak wejdzie ACTA to prawdopodobnie nie będziesz mógł wybrać, bo nie będzie legalne zrobienie jakichkolwiek czerwonych szpilek, bo Dior obejmie je patentem. (sorry za głupi przykład, ale już zasypiam ;) ) Są na rynku rzeczy, które nie mają za zadanie imitować produktu górnopółkowego, ale jednocześnie są dostępne za niższą cenę, bo np. mają niższe koszty produkcji, marketingu itp. ale jednocześnie nie podszywają się pod drogą markę, jak chińskie adidosy czy inne tego typu cuda... (swoją drogą, podziwiam kreatywność tworców nazw alternatywnych marek perfum :D )

pierdolic piractwo w sieci, gdyby to tylko i wylacznie o to chodzilo, to myslicie, ze bylaby taka afera? ale tu chodzi tez to o czym pisze a takze o zabieranie prywatnosci ludziom, o totalna inwigilacje i probe przejecia internetu, ktore zostalo chyba jedynym wolnym medium w tym zaklamanym swiecie

Gość aurora borealisss
i zgadzam się, że Polaków zwyczajnie nie będzie stać na wiele rzeczy jeśli zlikwidujemy zamienniki. Po prostu przy zarobkach na poziomie 300 euro na miesiąc nie ma szans na kupowanie tylko oryginałów.

aurora, to o czym napisalam wczesniej, kupilam sobie cheek tint Mememe za 10 zl zamiast benetinta za ponad 100, bo mam wybor, a nie widzi mi sie wydawac ponad 100 za pare ml rozu do policzkow, ale Mememe jest pod wlasna marka. jakby ACTA byla, to by nie bylo Mememe, wiec albo bule na benetinta albo mam gowno a nie roz w plynie :P

Gość cmlkdmv
Nawiązałam do piractwa, ponieważ ktoś napisał, żebyśmy się postawili w sytuacji artystów. WIęc wyraziłam swoje zdanie na temat tego co myślę o wiecznie 'poszkodowanych' artystach. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, do czego może doprowadzić ACTA i dlatego jestem temu stanowczo przeciwna

Gość killlller
gdzie można przeczytać to całe ACTA ? K..wa waha droga, to już nawet jak w domu siedze przed netem to chcę mnie sprawdzać i ograniczać to co KU>>RWA mam tylko pracować na ten je...ny rząd? Bo to tylko mi pozostanie jak wszystko będzie tak drogie że nie osiągalne.

Gość aurora borealisss
całość jest gdzieś w necie... na pewno da się to znaleźć przez Google. Przynajmniej na razie ;)

Gość aurora borealisss
też tak myślę, że ludzie nie wytrzymają. w sumie mamy w narodzie bogatą tradycję oporu wobec różnego rodzaju ucisku ;) a 25.01 mają być jakieś marsze, niby pokojowo, ale cholera wie jak to się skończy.

Gość killlller
Jeżeli chodzi o piosenkarzy to dla nich też nie jest dobre rozwiązanie. Wątpie żeby zarabiali więcej ale ci mniej popularni staną się w ogóle nie znani. Bo np czy peja miałby taki rozgłos gdyby nie piractwo? raczej wątpie i wielu jest takich ludzi. Np Necik (4 osiemnastki) nie słucham tego g..na ale na yt wszystko jest i nie takie badziewie wyskoczy Ci przed oczy, ale znajdzie się ktoś do którego to trafi i poleci kupić płytę.

Gość killlller
Aha no i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, możemy sobie wsadzić w d..ę nasze telefony z wifi bo kto udostępni nam sieć wiedząc że możemy zrobić coś nielegalnego za co to posiadacz routera będzie miał nie przyjemności. WIFI nie będzie. U nas może to nie jest aż tak rozwinięte ale na zachodzie w wielu miejscach można swobodnie surfować po necie poza domem ale do czasu.