Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaallataka

pediciure przed porodem

Polecane posty

Gość kaallataka

czy robiłyście i kto wam robił? :) sama nie dam chyba rady

Gość say no...
sama robię a jestem w 39, a o co chodzi?

Gość Taka jedna Ola :)
jeżeli bardzo potrzebujesz mieć "zrobione" nogi to idź do kosmetyczki - tylko pamiętaj, że do porodu nie można mieć pomalowanych paznokcki

Gość paznokcie nei powinny być
pomalowane ja robiłam sobei sama zarówno w pierwszej i drugiej ciąży, było ciężko, ale jakoś dałam radę;)

Gość a to ciekawostka
A dlaczegóżto do porodu nie mozna mieć polakierowanych paznokci???

Gość kafeteryjny klikacz
no właśnie dlaczego niby nie możesz mieć pomalowanych? jakiś zakaz? ja nie wyszłabym z domu bez pomalowanych paznokci zarówno w rękach jak i nogach.

Gość co do paznokci
"Dlaczego nie można mieć pomalowanych paznokci podczas porodu? Po pierwsze: W trakcie porodu, a szczególnie gdyby zakończył się on przez cięcie cesarskie, bardzo ważną informację na temat funkcjonowania układu krążenia pacjentki możemy zdobyć, obserwując zabarwienie dystalnych części ciała, między innymi paznokci. Pomalowane paznokcie taką ocenę uniemożliwiają albo zamazują obraz. Po drugie: Paznokcie pomalowane lakierem zaburzają pracę pulsoksymetru (zakłada się go na palec), urządzenia, które jest używane przy znieczulaniu pacjentki do cięcia cesarskiego lub innego zabiegu. Po trzecie: Bezpośrednio po porodzie dziecko jest przystawiane do piersi. W trakcie przystawiania kobieta często musi zbliżyć palce do ust dziecka, a kontakt dość wrażliwego noworodka z takimi substancjami chemicznymi jak lakier do paznokci nie jest wskazany. Kiedy poród nas zaskoczy z pomalowanymi paznokciami, nie ma co się przejmować, w większości placówek szpitalnych w Izbie Przyjęć można znaleźć zmywacz do paznokci."

nie można mieć jakiegoś koloru na paznokciach, ponieważ jesli dojdzie w czasie porodu do niedotlenienia to pierwszym objawem są siniejące paznokcie. w czasie porodu bezpieczeństwo matki i dziecka są ważniejsze od przyzwyczajeń i nawyków i na prawdę lepiej zrezygnowac z czerwonych pazurków w ostatnich tyg ciąży :)

Gość Lena204
bo w razie jak by cos sie działo to patrza na paznokcie bo w przypadku niedotlenienia poznokcie sinieja

Gość bo jest tak że
w przypadku niedotlenienia, lub problemami z krązeniem w pierwszej kolejności sinieją paznokcie, dlatego nie mogą być pomalowane, o zdjęciu tipsów też należy pomyśleć wcześniej