Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

$amii20

Poszerzenie miedniczek nerkowych u plodu

Polecane posty

witam. Jestem w 33 tygodniu ciazy i na ostatnim usg,kilka dni temu dowiedzialam sie,ze moje dziecko ma poszerzone miedniczki nerkowe. na prawej nerce ma poszerzenie o 4mm,a na lewej o 8mm. plec dzidziusia to chlopczyk. Lekarz,ktory robil mi to usg powiedzial,zebym sie niczym nie martwila bo to nie jest nic groznego i ze takie poszerzenie do 10 mm jest norma,ale jak ja mam sie nie martwic:(. prosze,moze ktoras z Was spotkala sie z czyms takim i moze mnie jakos uspokoic i wytlumaczyc to dokladnie??

Moja córka miała poszerzone miedniczki, to defekt który dotyczy dużej liczby noworodków. Dziś ma 8 miesiecy i defekt zniknął. Jedynie co jakis czas musimy powtarzac badanie moczu.

dzieki mamuskaaniusika,trzoszke sie uspokoilam,a moszesz mi jeszcze powiedziec jak duze poszerzenie bylo u Twojej coreczki??

Chyba 8mmm w prawej nereczce, a w lewej nie było poszerzenia. Jak nam wyszło to poszerzenie, to za jakiś czas byliśmy z mała u nefrologa i on powiedział, że to u 80% noworodków występuje i zanika samo. Oczywiscie wszystko wyjasni się po porodzie.

aha,no wlasnie ten lekarz mi powiedzial,ze po porodzie trzeba to bedzie po prostu kontrolowac.. mam nadzieje,ze zaniknie to samo,tak jak u Twojej coreczki