Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 og贸rkowa ;)

dziewczyny czy dobrze rozplanowa艂am meble w kuchni - do oceny

Polecane posty

Go艣膰 og贸rkowa ;)

http://www.voila.pl/200/ml78l/?1 Remontuje star膮 kuchni臋 i mam porobione juz instalacje pod pralk臋 i zmywark臋 (obok zlewu) nie bede musia艂 robi膰 zbyt wielkich przer贸bek. W starej kuchni zlew by艂 w miejscu pralki. Czy to wg was dobre rozwi膮zanie ? Jakie艣 uwagi i rady ?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 og贸rkowa ;)
tak jak na rysunku p艂ytki czerowne, g贸ra bia艂a w po艂ysku, d贸艂 w br膮zie , blat jasny bia艂y.... Okap i piec w tym miejscu bo jest wygonie do艣膰 z dw贸ch stron. Obecnie te偶 mam w tym miejscu piec.

Udost臋pnij ten post

Pami臋taj, 偶e za piekarnikiem i zmywark膮 nie mo偶esz mie膰 偶adnych gniazdek. Piekarnik i zmywarka s膮 bardzo g艂臋bokie i ka偶dy cm odstaj膮cy od 艣ciany spowoduje, 偶e nie dosuniesz ich do ko艅ca.Gniazdka najlepiej zaplanowa膰 za szafkami obok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Wysoko艣膰 blat贸w bedzie gdzie艣 na 94 cm...i zrobie sobie szersze blaty. Nie wiem jaki jest standard ale wezm臋 pod uwag臋 te gniazdka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hdjghkdjshgjd
piszesz ze pralka w zabudowie. a zmiesci Ci sie zebys mogla otwioerac drzwi? tzn doliczylas jakies 10-15 dodatkowych cm? bylam projektantem kuchni, jak masz pytania to dawaj :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
pralka jesli chodzi o szeroko艣膰 i g艂臋boko艣膰 idealnie sie miesci w tym rog ko艂o komina. Obecnie jest tam zlew i ma g艂臋boko艣膰 oko艂o 65cm. Czy to wystarczy ? Drzwi mog膮 si臋 otwiera膰 jak obecnie na zewn膮trz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Nad pralk膮 planuje zrobi膰 szafki bo jest tam wn臋ka i moze by wykorzysta膰 ten r贸g na zabudow臋. Szafki sie przydadz膮 bo mam ich troch臋 ma艂o.

Udost臋pnij ten post

Pralk臋 mo偶e kupi膰 p艂ytk膮 i nie b臋dzie musia艂a pog艂臋bia膰 szafek. Standardowa szeroko艣膰 blatu to 60 cm, jak b臋dziesz chcia艂a g艂臋bsze musisz wycina膰 np. z blatu 120 cm.Je艣li pod oknem masz kaloryfer musisz zostawi膰 dystans, bo nie otworzy ci si臋 do ko艅ca szafka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
kaloryfer pod oknem nie jest k艂opotem bo jest zamontowany we wn臋ce. Pralk臋 mam ju偶 Indesit star膮. Jej szeroko艣膰 to 59cm a g艂臋boko艣膰 to 58cm.

Udost臋pnij ten post

wg mnie meble sa zle rozplanowane za daleka jest odleglosc od plyty do zlewu, to nie jest praktyczne zlew powinien byc przy plycie, pomysl sobie, ze gotujesz ziemniaki, czy makaron i za kazdym razem jak bedziesz odcedzala musisz latach z garem po kuchni, a tak to bys miala pod reka takie jest moje zdanie przemysl sprawe, pozdrawiam :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hdjghkdjshgjd
chodzi o to ze pralka pod zabudowe zawsze jest odsuwana 10-15cm od sciany

Udost臋pnij ten post

ulotna chwila Nie umieszcza si臋 p艂yty gazowej bezpo艣rednio obok zlewu. Pomi臋dzy nimi powinno by膰 chocia偶 30 cm. Poza tym je艣li te sprz臋ty s膮 w zabudowie to nie wytnie si臋 tak blisko umieszczonych dw贸ch otwor贸w w blacie.

Udost臋pnij ten post

kajka chodzilo mi o zachowanie ciagu, wiem, ze dobrze jest jak jest miedzy tymi sprzetami kawalek wolnego blatu chociazby na postawienie talerza wytnie sie wytnie, widzialam w niejednej kuchni

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
odleg艂o艣膰 do zlewu moge nieco zmniejszy膰 daj膮c w miejsce zlewu zmywark臋 pod zabudowe..to zlew bedzie blizej o 60cm do p艂yty indukcyjnej.

Udost臋pnij ten post

Jak wytniesz taki otw贸r w p艂ycie w odleg艂o艣ci np.0,5 cm to wrzu膰 ,ch臋tnie zobacz臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Ja dzi艣 mam piec i zlew osobno w niejednym ci膮gu i jest to dosy膰 du偶a odleg艂o艣膰 ale nie jest to dla mnie irytuj膮ce. Bo jak co艣 odcedzam to nie jest problemem przej艣膰 2 kroki dalej... Brak blatu roboczego to jest ju偶 k艂opot bo wystarczy ze robie cos wiecej w kuchni, jakies z艂o偶one danie to robi si臋 go za ma艂o, a czajnik te偶 musz臋 gdzie艣 po艂o偶y膰 na blacie. Nie chcia艂abym da艅 przygotowywac na stole bo i dzisiaj tego nie robi臋.

Udost臋pnij ten post

kajka przeciez wiadomo, ze minimalna odleglosc trzeba zachowac, nie mialam na mysli 0,5 cm wracajac do tematu to w kuchni trzeba tak wszystko rozplanowac zeby bylo praktycznie i tyle

Udost臋pnij ten post

Mnie akurat zbyt kr贸tki blat (偶e nie wspomn臋 o jego braku) pomi臋dzy kuchenk膮 a zlewem bardzo irytuje- zwykle tam wykonuje wi臋kszo艣膰 prac . Odcedzanie jako艣 prze偶yj臋 byle reszta by艂a wygodna. W kuchni na rysunku nia ma zachowanego ciagu roboczego: lod贸wka, blat 1 na produkty wyjmowane z niej i wst臋pn膮 obr贸bk臋, zlew, blat 2 g艂贸wny roboczy, p艂yta kuchenna, blat 3 na odstawianie garnk贸w. Troche biegania b臋dzie z tego powodu. Brak blatu 1 oznacza, ze wszystkie produkty wyjmowane z lod贸wki b臋dziemy trzyma膰 ca艂y czas obur膮cz i nie艣膰 kawa艂 do miejsca, gdzie rozpocznie si臋 gotowanie. Mo偶liwe, ze b臋dzie sie to odbywa艂o na raty. Czy jest mozliwo艣膰 chco膰 cz臋艣ciowej zabudowy 艣ciany okiennej? A mo偶e chocia偶 wstawienia do rogu lod贸wki i zabudowa szerszym parapetem okna- w ten spos贸b uzyskamy blat 1 i zachowamy ci膮g kuchenny. Produkty np. na kanapki te偶 od razu b臋d膮 l膮dowa艂y na stole bez przenoszenia ich. Wmiejscu obecnej lod贸wki mo偶na zrobi膰 s艂upek z piekarnikiem i mikrofal贸wk膮, cargo itp. Bardzo podobaj膮 mi sie kolory i styl wn臋etrza- prosty i kolorowy. Czy to kamienica?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Nie to nie kamienica, dom jednorodzinny z konc贸wki lat 60-tych :) Nie chce wk艂ada膰 w kuchenne meble wi臋cej ni偶 4000zl. Obecnie lod贸wk臋 mam w rogu kuchni ko艂o okna i nie jest to dla mnie problem wyj臋cie mi臋sa czy innych produkt贸w do gotowania. Przecie偶 to dwa kroki (?) Lod贸wka przy kominie tez si臋 sprawdzi. Jest blisko pieca. Nad pralk膮 planuje da膰 mikrofal贸wk臋. Mnie si臋 podobaj膮 proste rozwiazania i 偶eby pomieszczenie nie by艂o smutne bia艂e i wyblak艂e tak jak wi臋kszo艣膰 ludzi robi. St膮d czerwony-bordowy kolor p艂ytek b臋dzie. Par臋 razy widzia艂am jak ludzie mieli czerwone p艂ytki czy szk艂o w kuchni... robi wra偶enie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fatalnie zapalanowa艂a艣 te
meble:O Nie do艣膰, 偶e nie masz prawid艂owo zaplanowanego ci膮gu kuchennego-jak kto艣 wy偶ej juz poda艂, to masz jeszcze makabrycznie kr贸tki blat roboczy:O Praca w tej kuchni to b臋dzie m臋ka, chyba 偶e pracujesz wy艂acznie na gotowcach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Nie czemu ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
呕eby mie膰 prawid艂owo zaplanowany ci膮g kuchenny to trzeba mie膰 du偶o miejsca a ja mam tylko 290 cm do wykorzystania... a nie wi臋cej... Wszystko musz臋 upchn膮膰 jako艣. Okno w kuchni mam za nisko osadzone i nie dam rady pod nie wcisn膮膰 szafek , bo to s膮 dodatkowe koszty... Nie chce pod oknem blat贸w. Zalezy mi na ilo艣ci blat贸w roboczych.

Udost臋pnij ten post

Czy 艣ciana z kominem nie jest ciep艂a? Bo tak si臋 zastanawiam czy nie b臋dzie grza艂a lod贸wki. Ja te偶 mam kawa艂ek pomi臋dzy kuchenka a zlewem, nie jest problemem przej艣膰 2 kroki z ziemniakami do odcedzenia. Mysl臋, ze te wszystkie rady wa偶ne s膮 w wielkich pomieszczeniach. W mojej blisko jest w ka偶de miejsce. I dobrze mi si臋 pracuje mimo braku 4 r贸偶nych blat贸w. Jjeszcze jedna uwaga - jakiego jeste艣 wzrotu? Ja jestem wysoka i mam meble wy偶sze o 10 cm od standardowych. To jest genialne rozwi膮zanie. Nie musz臋 si臋 schyla膰 unikaj膮c bol膮cego kr臋gos艂upa.

Udost臋pnij ten post

W ma艂ej kuchni te偶 sie trzeba nachodzi膰 je艣li jest niewygodnie rozplanowana. Przyk艂adem niech pos艂u偶y moja obecna :) A ciag roboczy to nie tylko kwestia miejsca- minimum to 360 cm szeroko艣ci, je艣li przestawi膰 jeden sprz臋t do kata- powinno wystarczyc. Je艣li lod贸wka jest obecnie w rogu ko艂o okna to bym ja tam zostawi艂a, da艂a szeroki parapet, zabudowa艂a kaloryfer jakim艣 drewnianym a偶urem i ju偶 by by艂o ok. Ale skoro nie chcesz go wykorzysta膰...zostaje st贸艂. Zmierz czy na pewno lod贸wka zmie艣ci si臋 przy kominie bo mam wra偶enie, 偶e rysunek nie do ko艅ca zawiera wymiary urz膮dze艅.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tez mam tak rozplanowana...
kuchnie :) Miejsce miedzy piecem i zlewozmywakiem wynosi u mnie tylko 100 cm -ale podobno to jest minimum ;) nie mam zadnych problemow z gotowaniem. Od lodowki do pieca sa tylko dwa kroki wiec nie ma zadnego problemu z dolaniem smietany do zupy :) Zlewozmywak zaraz przy piecu to porazka !!! oplukane mieso lub warzywa trzeba przenosic nad piecem :( tak to planowali spece w blokach komunistycznych ;) Gniazdka mam schowane w szafce pod zlewem -polecam ! wszystkie znajome mi zazdroszcza bo maja o wiele za duzo gniazdek ,ladnie to nie wyglada i non stop trzeba je czyscic . Pozdrawiam i zycze milego gotowania 馃尰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Wi臋c tak jak podsumuje to zaczynaj膮c od lewej strony... Mam jakies 30 cm blatu, 60 cm p艂yta pieca , 80cm blat i szuflady i 60 cm blat i zmywarka i 60cm zlew. Lod贸wka mi sie zmie艣ci pod kominem, a spokojnie wejdzie na g艂臋boko艣膰. Pod oknem w rogu jej nie zostawie bo musze miec miejsce na st贸艂 z krzes艂ami.

Udost臋pnij ten post

o rozplanowaniu kuchni to ksi膮zki mo偶na pisa膰 :) ja tylko o wysoko艣ci szafek mimo, 偶 ejestem niska (160 cm) to blat g艂贸wny roboczy mam 10 cm wy偶szy, 偶eby sie nie schyla膰 - dzi臋ki temu pod spodem zyska艂am miejsce na np. przetwory albo puste podr臋czne s艂oiki, ziemniaki itp (meble mam na n贸zkach i mam je wy偶sze plus szuflady na k贸艂kach pod nimi)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sdfghjkl
Nic juz tu nie wykombinujesz,ja bym tylko zamieni艂a zamiast szuflad da艂abym zlew k kuchenki a reszta to blat.Sama mam zlew oddalony od kuchenki i jest to mega niewygodne.Fajny wystr贸j wymy艣li艂as tej kuchni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 og贸rkowa ;)
Mam 171cm wzrostu a m膮偶 183 cm wie膰 blaty beda gdzie艣 na wysoko艣ci 90-95 cm. Nie lubie niskich.

Udost臋pnij ten post