Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .kaja.

stosunek przerywany

Polecane posty

Gość .kaja.

mam pytanie kobietki czy uwazacie ze jest to dobra metoda?Czy ktoras ja stosuje lub stosowala i z jakim skutkiem.

Gość .kaja.
nikt sie nie wypowie...

Gość kasiunia9876
Nie stosunek przerywany to nie jest dobra metoda. Nie dosyć, ze odbiera satysfakcję współżycia, wiążę za sobą ryzyko, że facet nie zdąży. Jak byłam młodsza raz po raz uprawialiśmy stosunek przerywany i raz musiałam lecieć po escapelle. Jeśli nie chcesz stosować antykoncepcji hormonalnej, bądź prezerwatyw pomyśl o metodach naturalnych. Ja teraz używam cyclotestu to metody obj-term i jestem bardzo zadowolona. A skuteczność dużo, bo ponad 99%

Gość alwaysyoursss
ciezko powiedziec ze dobra metoda ... lepsza taka niz zadna

Gość adinnaaaa
mam pytanie co do tej metody objawowo termicznej, jak wyliczasz dni nieplodne przed owulacja?

Gość adinnaaaa
a co do pytanie to korzystalam z tej metody kilka miesiecy, ale ten stres przed okresem i mysli dostane czy nie dostane okresu sa wykanczajace. teraz bawie sie w metode objawowa termiczna. na razie za mna jeden cykl.

Gość kakakalicjakaka
Jesl naprawde nie wyobrarzasz sobie zeby byc w ciazy to ni stosuj stosunku przerywanego. Ja w prawdzie stosuje to z moim facetem bo chce jeszcze poczekac kilka miesiecy z ciąża ale jesli przypadkiem się nam trafi juz teraz to tez nie bede zalamana

Gość majeczka h.
Zgadzam się z przedmówcą. To nie metoda tylko rosyjska ruletka. Przeznaczona dla par, które jeszcze chcą poczekać, ale ewentualnie mogą mieć już dziecko. Ja taką "metodę" stosowałam 9 miesięcy, potem jedna chwila zapomnienia i mamy dziecko. Teraz znów przerywany, ale po drugim dziecku będzie antykoncepcja a nie ruletka rosyjska ;)

Gość do adinnaaaa
ja tez korzystam z metody objawowo termicznej. Z tych dni lepiej korzystać mając doświadczenie w obserwacjach przynajmniej 3 cykle. Podam kilka metod takiego określania dni niepłodnych. Niestety sie to wylicza na podstawie poprzednich cykli, ale pamiętając że pierwsza jest obserwacja. jeden sposób to od najkrótszego z ostatnich cykli odejmuje sie 21 jak nie masz doświadczenia, i 20 jak już masz doświadczenie. Pod warunkiem że wcześniej nie pojawia się śluz o jakichś cechach płodnych. Ten sposób zakłada że plemnik żyje 7 dni + 14 dni fazy lutealnej. Drugi sposób, ja z niego korzystałam bo miałam dłuższe fazy lutealne po 16 dni, określasz mniej więcej w jakich dniach ci się pojawia owulacja, powiedzmy między 12 a 14 dniem cyklu więc od 12 odejmuję 7. Kolejny sposób to obserwacja śluzu albo/lub szyjki i określanie pierwszej oznaki płodności ale to już wyższa szkoła jazdy. Poza tym zakłada sie że plemniki żyją maks 7 dni w śluzie dobrej jakości a u przeciętnej kobiety te dni płodne podczas których moga przeżyć trwają maks 5 dni ale to juz trzeba znać swój organizm i wiedzieć jak jest u mnie.

Gość joljol
my stosowalismy 4 lata, potem staranka o dzidzie, w pierwszym cyklu się udało i teraz po ciąży już rok przerywany, dodam że nigdy nie patrzyłam na płodne czy nie płodne dni bo mam cykle strasznie nieregularne

Gość .kaja.
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi.Musze troche poczytac o tej metodzie objawowo termicznej,bo to by bylo cos dla mnie.Tabletek za bardzo nie chce brac bo zle sie po nich czulam,a po drugie to nie chce sie faszerowac hormonami,bralam pare lat i nie chce do nich wracac...prezerwatyw nie lubimy z mezem i mam z nimi zle wspomnienia pare razy nam pekla i raz sie zsunela i wtedy to dopiero jest stres...

Gość .kaja.
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi.Musze troche poczytac o tej metodzie objawowo termicznej,bo to by bylo cos dla mnie.Tabletek za bardzo nie chce brac bo zle sie po nich czulam,a po drugie to nie chce sie faszerowac hormonami,bralam pare lat i nie chce do nich wracac...prezerwatyw nie lubimy z mezem i mam z nimi zle wspomnienia pare razy nam pekla i raz sie zsunela i wtedy to dopiero jest stres...

Gość matacz..-.
NAJSKUTECZNIEJSZA JEST METODA OBSERWACJI SLUZU , BO TAK JAK PRZY TERMICZNEJ SIE POMYLISZ , TAK SLUZ PŁODNY JAK GO POZNASZ ZAWSZE WYSTEPUJE TYLKO W DNI PŁODNE !!

Gość .kaja.
matacz powiem Ci szczerze a raczej napisze:-)ze ja zbytniej uwagi nie zwracam na sluz,a moze warto...tylko z poczatku to pewnie je ciezko skojarzyc ktory jest tym plodnym.Ja nie raz mam przezroczysty i rozciagliwy a nie raz mleczny wiec sama nie wiem.

Gość Patrycja-_-29
Ja mam podobne odczucia, tabletek nie chcę, tym bardziej jakichś wkładek, krążków. Gumek też nie lubimy, dla mnie seksu w gumkach mogłoby nie być. Przeszłam parę lat temu na metody naturalnych. najskuteczniejsza jest objawowo termiczna czyli śluz i temperatura razem + może być jeszcze szyjka. Sama termiczna może wyznaczyć tylko dobrze fazę poowulacyjną a sama objawowa jest raczej używana w celach koncepcyjnych a nie anty. Ja polecam tą stronkę http://www.iner.pl/?x=1 opisują dużo przypadków jakie mogą się zdarzyć w fizjologi kobiety. Jest jeszcze forum http://28dni.pl/ zachwalane przez wiele kobiet. Można się zarejestrować ale trzeba płacić, pierwszy miesiąc za darmo. Ale jak się tam poszpera to też można dużo ciekawych rzeczy znaleźć.

Gość .kaja.
Patrycja dzieki na pewno skorzystam i poczytam te stronki.Jestes zadowolona z tych metod naturalnych?Piszesz ze stosujesz pare lat i nigdy nie zawiodly?Pozdrawiam

Gość Patrycja-_-29
No mamą nie jestem, chociaż niedługo może zaczniemy się z mężem starać. Korzystam od jakichś 5 lat. Z początku może jest i trudno i lepiej sie dodatkowo zabezpieczyć aż nie nabierzesz pewności swoich obserwacji. Szkoda żebyś się na początku zraziła jakbyś popełniła jakiś błąd w interpretacji. Po pewnym czasie robi sie to już intuicyjnie. Ja ostatnio trochę odpuściłam notowanie ale i tak wiedziałam kiedy mam płodne dni, jednak nie polecam odpuszczać obserwacji. dodatkowym atutem jest to że takie notatki są najlepszym sposobem na ocenę prawidłowości twojego cyklu, szkoda tylko ze niewielu lekarzy ginekologów potrafi to docenić i wykorzystać. Możesz sprawdzić ile trwają poszczególne fazy cyklu u ciebie i czy jest to prawidłowa długość, albo dostrzec wszelkie nieprawidłowości w poszczególnych fazach. Ja zazwyczaj staram się szukać naturalnych metod że tak się wyrażę "poprawiania prawidłowości cyklu". Niestety jak próbowałam skorzystać z pomocy lekarza jak miałam problem to usłyszałam że ze mną wszystko w porządku a tak nie było. Z tego co czytałam to nie jestem jedyna. Na pewno metody objawowo termiczne są skuteczniejsze niż stosunek przerwany :)

Gość Karkoszkaa
Kiedyś stosowałam tą "metodę" ale zmądrzałam jak moja koleżanka tak wpadła. Teraz też nie używam prezerwatyw czy pigułek ale sprawdzam sobie dni płodne testerem afrodyta i kiedy one wypadną nie współżyjemy. Metoda dużo lepsza

Gość pluszaanka
Jeśli zależy Ci na tym, żeby szybko mieć maluszka, to metoda idealna :) A tak na poważnie, to jak na moje nie powinno się tego w ogóle nazywać antykoncepcją. Radzę od razu zaopatrzyć się w tabletkę 72h po, jeśli faktycznie chcecie uskutecznić tą metodę, zaręczam - prędzej czy później na pewno się przyda

Gość ulka8889
jak gdzies słyszałam :D jak się nazywają ludzie uprawiający stosunek przerywany ? RODZICE :D