Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anex320

odklejanie doczesnej i krwawienia we wczesnej ciąży

Polecane posty

Gość anex320

witajcie:) mam pytanie do bardziej odświadczonych osób. Czy któraś z was miała taką sytuację jak ja. Ostatnio okazało się, że jestem w upragnionej ciąży(według mnie 5 może 6 tydz). W niedziele rano po sobotnim stosunku miałam minimalne brązowe plamki. Po poludnoiu w niedziele wpółżyłam z mezem jeszcze raz, zaraz po miałam krwawienie..niezbyt duże ale wiem, ze w takich sytuacjach nie można tego lekceważyć. Wieczorem mialam jeszcze minimalne brazowe resztki(bardzo minimalnie).Pojechalismy do szpitala i lekarz dyżurny potwierdzil ciąze i kazal sie zglosic do swojego lekarza. W pon moj lekarz powiedzial ze nie najprawdopodobniej odkleiłą się doczesna, wstępna błona śluzowa. Kazal leżeć i brac duphaston. Usg za 10 dni i wszystko ma sie okazac. Mam pytanie czy któras z was miala taki przypadek...szukam na róznych forach i nic nie moge znaleźc o odklejaniu doczesnej. Prosze jesli mialyscie podoba sytuacje podzielcie sie bo bardzo sie denerwuje..... Czy u was zakonczyło sie pomyślnie?

Gość Jo------anna
Nie miałam takiej sytuacji, ale dostałaś lek na utrzymanie ciązy. Teraz odpoczywaj, i staraj się nie denerwować, jesteś pod opieką lekarzy, wszystko więc będzie dobrze. I nie uprawiaj sexu do 2 trymestru, niektórzy niestety mają szlaban. Kurcze, wystraszyłaś mnie trochę, bo my się kochamy, ale do niczego nie doszło. Jestem w 9 tc.

Gość anex320
dzieki za podtrzymujące na duchu slowa.....mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok ale mam obawy....juz druga dobę biorę leki a cały czas mam min blazowe plamienie...mniej widoczne na wkładce ale prawie za kazdym razem na papierze toaletowym gdy robie siki... Dziewczyny....może jest na swiecie jeszcze ktos kto miał podobną sytuacje???prosze dajcie znac jak to było u was.....

Domyślasz się, że o seksie czy pracy nie ma teraz mowy. Możesz tylko leżeć brać leki i liczyć że ciąża się utrzyma.

Gość anex320
wiem...abstynencja...mam tez l4...caly czas czytam fora....duzo jest o plamieniach ale nic o odklejaniu doczesnej..... staram się myśleć pozytywnie:)

Gość moyew
powiem tak, nie czytaj bo i tak nic nie poradzisz na to co się dzieje. A możesz tylko przez to czytanie się stresować a to nie jest dobre. Leż, odpoczywaj i bierz leki a z netem weź rozwód. Lepiej dobry film albo ciekawą książkę wybierz. Powodzenia.

Mialam dokladnie taka sama sytuacje. Pisalam o tym na topiku wrzesien 2012. U mnie tez po stosunku zaczelo sie plamienie jasnobrazowe. Na drugi dzien bylam u gina i usg wykazalo, ze wszystko jest na swoim miejscu. Lekarz kazl mi duzo lezec i zrezygnowac ze stosunkow. Plamienie ustapilo po 3 dniach.

A o odklejeniu doczesnej gin nic nie mowil. Pierwszy raz spotkam sie z ta nazwa. Nie przejmuj sie, wszystko bedzie dobrze.

Gość maminkamamowa
mialam tak samo, okazalo sie ze mialam bardzo malo hormonu podtrzymujacego ciaze i w dodatku uprawaialam seks i tak to sie skonczylo. po 3 miesiacach moglam spokojnie wspolzyc i tak samo jak ty bralam duphaston

Czy hormon podtrzymujacy ciaze bada sie z krwi? Ja nie dostalam zadnych lekow i nie robiono mi badan na poziom tego hormonu. Na pierwszej wizycie pobierali mi krew, wiec moze wtedy badali hormon.

Gość looooooo
pierwsze słyszę z tą doczesną, ale wiem, że orgazm może wywołać skurcze macicy i poronienie i niekiedy trzeba zrezygnować z sexu do 2 trymestru.

No wlasnie. Czytalam sporo artykulow na ten temat i wszedzie pisza, ze seks w ciazy nie jest grozny. Jest wrecz przeciwnie, bo seks moze doprowadzic do poronienia.

DOCZESNA, część błony śluzowej macicy współtworząca łożysko u człowieka i niektórych ssaków (naczelne, nietoperze, gryzonie, owadożerne), ulegająca uszkodzeniu przy porodzie, czemu towarzyszy silne krwawienie; w czasie połogu regeneruje się; ma znaczenie dla odżywiania płodu, m.in. zawiera charakterystyczne komórki doczesnowe produkujące glikogen i tłuszcze, oraz znaczenie ochronne zarówno mech., jak i dzięki zdolności rozkładania toksyn i bakterii przenikających z organizmu matki do płodu; łożyskowce, u których występuje doczesna są zw. doczesnowcami, pozostałe bezdoczesnowcami może uda mi się więcej znaleźć a moze i Ty poszperaj

Gość tez słyszałam strasznepro
doczesna to jest poprostu to z czego potem bedzie łozysko, mógl powiedziec ze kosmowka sie odkleja bo jasnowidzem nie jest czytałas o plamieniach a nie wiesz ze plamienia sa wąłsnie zb tego powodu? miałas plamki a współzyłas 2 raz? ja cala ciaze nie miałas seksu bo balam sie o dziecko, miałam plamienia na poczatku a ty jeszcze raz? co z ciebie bedzie za matak jak sie nie chce zrezygnowac dla dobra dziecka

Gość anex320
dzieki dziewczyny za odzew:) i mile slowa odnosnie doczesnej...dużo czytam i szperam ale jest problem bo niekiedy pisza ze doczesna moze byc tworzona co misiac i wynika ze nic az tak powaznego a nieraz tak jak ty znalazlas..ze pefni funkcje odżywcza czyli wedlug mnie konieczna jest....w sumie z rozowy z lekarzem wynikło ze to chyba niedobrze ze sie odkleiła.....na usg jest całkowicie oddzielona od zarodka...no ale skoro kaze mi lezec może nie wszystko stracone...zagladne zaraz na wrzesniwy watek:) czekam moze znajdzie sie jednak osoba której lekarz powiedził tak jak mi...

Gość anex320
za pierwszym razem to bylo cimno zolte (jasno bazowe) slady min na wkladce.....myslalm ze to moze cos innego , nie do konca bylam przekonana ze to w zwiazku ze wspołzyciem....po 2 raziemialam krwawienie i wtedy jz to powiazalam......gdybym od samego początku wiedziala ze to zagrozenie napewno by do 2 zblizenia nie doszlo....pozatym wczesniej nie mialam zadnych nipokojacych objawow i zawsze slyszalam ze mozna sie kochac normlnie w ciazy tlko nie we wszystkich pozycjach

Gość gość
Witam obecnie jestem w 13 tyg. ciąży ; w 6tym doszło do krwawienia leżałam w szpitalu usg: pod kosmówka widoczny obszar hypoechogenny śr. 12,7mm , dalsze kontrole u lekarza prowadzącego który stwierdził że to się wchłonie i mogło byc przyczyna krwawienia; byłam na badaniach 20.06 i usg ciąża zywa jednopłodowa. Kosmówka główna masa, róg prawy macicy. W ścianie przedniej w łączności z kosmówką obszar odwarstwienie doczesnej wypełniony gęstym płynem śr.19mm gr.13mm. FRH/+/.R/+/.CRL48.1mm , nastepna wizyte wyznaczył na 15.07 błagam o pomoc juz kojeną noc nie śpie martwie sie tym usg czy zagraża coś dziecku , co to w ogóle jest, dodam że czekam na wynik cytologi bo chodzi juz mi po głowie że to nowotwór