Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przedpoo

czemu tyle małzeństw sie rozpada?

Polecane posty

Gość kaczuszka31
tak tylko ja zauwazylam ze jak nasza corka jedzie z dziadkami na wakacje i jej nie ma to jest duzo lepiej nie rozumiem go zupelnie bo sam namawial mnie na dziecko. nie wiem sama co mam robic bylam juz zdecydowana na rozwod a teraz sie wszystko namieszalo

Gość rozwódka na szczescie
ja jestem rozwódką. Pierwszy ślub brałam jako gówniara, to była bardziej chęć wyrwania się z domu, byłam całe życia zahukana, ciągle mi rozkazywano, mój małżonek również uważał że stosowne będzie móić mi jak mam żyć, a jak móienie nie wystarczy, to wtedy można tłumaczyć ręcznie. Na szczęście na studiach poznałam masę ludzi, inne życie i zobaczyłam że tak nie musi i nie może być!!! Rozwiodłam się bez żalu, teraz mam wspaniałego męża, dziecko. O moim były nie pamiętam, prawdę mówiąc bardziej mam w pamięci jakichś moich byłych facetów z liceum niż jego ;) wogóle nie pamiętam o całym ślubie , rozwodzie itp.Chociaż nie, dzięi byłemu , bardziej doceniam to co mam teraz :) Czasami śni mi się że idę do ołtarza a tam stoi mój były.... brrrrr sen z cyklu chcę uciekać ale nogi mam jak z żelaza ;)

Gość rozwódka na szczescie
i jeszcze jedno. Z mężem jesteśmy razem już 7 lat, mam dziecko 5 letnie. Wiadomo, majtek przez głowę na swój widok nie ściągamy co dzień, ale sukces to chyba nie dać się codzienności ;) Mój mąż bardzo dba o siebie, stosuje diety, fajnie się ubiera, poprostu po tylu latach, nadal bardzo ale to bardzo mi się podoba. Ja również staram się dbać o siebie, nie łażę w dresach ( mimo że nie pracuję tylko siedzę w domu z dzieckiem ), codziennie ukłądam włosy, lekki makijaż. Nie śpię we flanelowych koszulach z trokami ;) Oboje z mężem staramy nie pokazywać się sobie w sytuacjach niekomfortowych, mało estetycznych ;) On nie widzi jak ja golę nogi, ja nie widzę jak on sika itp ;) Czasami słyszę o parach, które np, nie mają problemu z tym, ze jedno się kąpie a drugie robi w tej samej łązience i czasie kupę ;) No z jednej strony jestem pełna podziwu dla zażyłości, z drugiej..... ciężko chyba o nieustające pożądanie, gdy się widzi partnera co dzień stawiającego za przeproszeniem kloca ;) Staramy się korzystać z pomocy dziadków jak oni wyjdą z inicjatywą i urywamy się na weekendy, uwielbiamy łazić po górach i jak się da to wyskakujemy chociaż na parę dni sami w tatry. Mamy wspólnych znajmoych ale też tylko swoich :) Łazimy na piwo razem ale i osobno. No jakoś tak nam to narazie leci powolutku :)

Rozwodów jest więcej, bo wcześniej jak gdyby nie było takiego zwyczaju. Poza tym silniejsza była obawa przed skandalem. Ludzi rozwiedzionych często wytykano palcami. Dzisiaj takie sytuacje spowszedniały. W nawiązaniu do tego wszystkiego, co napisano wcześniej, przychodzi mi na myśl cytat z Tischnera: "Miłość to wybór, uczucia się zmieniają, wybory powinny trwać". Z drugiej strony trudno nie przyznać racji głosom, że o miłość w rozumieniu żywego uczucia należy jak najbardziej dbać. Samym wyborem się tego nie uciągnie. Ciekawe są uwagi "Rozwódki na szczęście" o estetycznym aspekcie troski o wspólne uczucie. Pomijając katastrofy życiowe typu zdrada, duże oszustwo, ciągła przemoc, które rozwód na pewno usprawiedliwiają, potrzeba po prostu jakiejś pokory wobec życia, żeby się nie rozwieść, powiedzieć sobie w chwili, kiedy coś się sypie, że " nie należy mi się, żeby mi było całkiem wygodnie". To był chyba klucz do trwałości związków w pokoleniach naszych rodziców i dziadków.