Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

glorias

jak szybko skraca się szyjka macicy przed porodem?

Polecane posty

jak w temacie. jestem w 40 tc dzis bylam na wizycie kontrolnej u ginia i stwierdził,że szyjka nie jest jeszcze przygotowana do porodu. NIE ZAPYTAŁAM go jak to jest z tą szyjką. Czy może być tak,że dziś nic się nie dzieje a jutro może zacząć się poród? Czy raczej jest to dłuższy proces? Ginio mi powiedział,że mam chodzić na spacery, ruszać się, żeby poród "wywołać" naturlanie. Jak nie urodzę do 8 lutego, to 9 mam zgłosić się do szpitala:) tylko ciągle nurtuje mnie jak z tą szyjką moze byc :) Czy doświadczone mamusie opowiedzą mi coś ciekawego :) dzieki i pozdrawiam

Gość mamama27
jednym osobom rach ciach i się skraca inni chodzą z rozwarciem 1cm dwa tyg - niema reguły

Gość moyew
a tgo to nikt nie powie. szyjka przede wszystkim musi byc miękka aby potem się skrócić i rozewrzeć. u mnie ok 30tc szyjka zmiękła, potem doszło skrócenie o 1cm a nastepnie rozwarcie minimalne. Ostatecznie w dniu terminu miałam szyjkę 1cm z rozwarciem 1cm. Po terminie poszłam do szpitala a tam wyszło że szyjka zgładzona ale rozwarcie nadal 1cm. Lekarz myslał ze będzie trzeba wywoływać. A tu rozkręciło się samo. Po 9 godz. od przyjazdu do szpitala (bez wskazań do porodu, poza przeterminowaniem) dziecko było na świecie.