Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tzzzzenatorka

pominięta tabletka

Polecane posty

Z góry przepraszam, jeśli to pytanie już się pojawiło, ale jestem tu nowa i moje zmartwienie nie daje mi spokoju (ani czasu na przeszukanie forum ;)) Od dwóch lat zażywam tabletki antykoncepcyjne Novynette. Po ostatniej siedmiodniowej przerwie zapomniałam przyjąć pierwsza tabletkę z nowego opakowania. Kolejne przyjmuje już bez zakłóceń. Minęło już 18 dni i nie wiem czy mogę bezpiecznie współżyć? Czy przy użyciu dodatkowo prezerwatywy mogę czuć się bezpiecznie? Czy lepiej zrezygnować z seksu do końca tego cyklu? Czy przy pominięciu tabletki owulacja występuje od razu, czy może się pojawić w ciągu całego cyklu, czyli następnych dwóch, trzech tygodni? Bardzo proszę o poważne odpowiedzi, bo nie wiem jak duży jest mój problem i ryzyko, a na ciążę w żadnym wypadku nie mogę sobie pozwolić :/

Oczywiście do ulotki nie raczyłaś zajrzeć. 😴 Pominiętą tabletkę powinnaś przyjąć jak najszybciej po tym jak się zorientowałaś, że jej nie wzięłaś, nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek naraz. Przez siedem dni powinnaś się dodatkowo zabezpieczać np. prezerwatywą.

Zajrzałam do ulotki, ale tam jest napisane, że przy pominięciu tabletki należy stosować dodatkowe zabezpieczenie do końca danego cyklu. Co do tego chciałam się właśnie upewnić, bo w większości poleca się zabezpieczenie przez tydzień. Nie wiem na ile pewne jest działanie tabletek, skoro minęły już ponad dwa tygodnie?

tabletke powinnas przyjac od razu na drugi dzien po pominieciu.. no i uwazac podczas stosunku, bo moze byc wpadka:) wiecej poczytaj o antykoncepcji na wpadka.pl - polecam artykuly

Gość zazuzazu
Artykuły artykułami, ale polecam bardzo opcję napisania do eksperta! Często korzystam i bardzo sobie chwalę ;) Fachowe porady, wiadomo, że nie to samo co ginekolog, ale bardziej wiarygodne niż internauci