Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo znow mama..

Powiedzcie mi jak wasze 2latki zareagowaly na pojawienie sie rodzenstwa?

Polecane posty

Gość niedlugo znow mama..

Czy jakies mamy byly w takiej sytuacji,syn bedzie mial dokladnie 2 lata jak urodzi sie 2gie dziecko,jest madrychlopcem,nie robi histeri,slucha sie,sam sie bawi,ale jak to bedzoe pozniej-juz teraz bardzos ie zastanawiam chociaz to jeszcze pol roku przed nami?

Gość tez jestem tego ciekawa
moj synek bedzie mial 2 lata i 2 miesiace jak urodzi sie jego brat i jestem ciekawa jak zareaguje. Jest strasznym przytulaskiem i boje sie troche czy nie bedzie zazdrosny. na razie jest super,bo przychodzi glaszcze mnie po brzuchu i caluje-nikt mu nie mowil,ze tam jest dzidzia czy cokolwiek w tym stylu,robi to sam z siebie.jak maly kopie to przyklada raczki i zawsze daje buzi.mam nadzieje,ze bedzie dobrze :)

Gość 66776
moja zle zareagowala,mimo ze od poczatku lagodnie ją do tego przyzwyczajaliscie, probowalismy angazowac w pomoc w ramach zabawy no ale przez pierwszy rok byl koszmar :o Od poczatku pojawila sie agresja, nerwy, dziecko opetane, nerwowe, katarstrofa

Gość issabett
Ja mam taka roznice wieku i jak coreczke przyniosla do domu to syn ja potraktowal jakbym mu po prostu nowego misia kupila,popatrzyl, popatrzyl a potem zajal sie swoimi sprawami, teraz moja coreczka bedzie miala osiem miesiecy a synek 2;5 roczku i zaczyna sie z nia bawic,na podlodze jak raczkuje to on razem z nia,zabawki jej przynosi, czasem zabiera,ogolnie nie ma zazdrosci,on chyba nawet nie pamieta jak to jest byc samemu,mysle,ze juz z 3 letnim dzieckiem moglabys miec problem:)

Gość 66776
przyzwyczajalismy ..mialo byc :)

Młodsza córka urodziła się, gdy starsza miała 23 mc. Chyba mam szczęście sądząc po tym co piszą tu na forum inne mamy, bo moja córka wykazuje ogromną empatię w stosynku do potrzeb siostry. Ważne, aby dobrze uświadomić dziecko co je czeka. Najlepsza jaest do tego książeczka z obrazkami (zacząć 2-3 mc przed porodem, bo wcześniej dla dziecka zbyt odległa przyszłość). My skupialiśmy się bardziej na tych negatywnych skutkach pojawienia się rodzeństwa i tłumaczyliśmy dlaczego tak a nie inaczej trzeba się zachowywać, bo to najwięcej zaskakuje dziecko. Rodzice mają tędencje do opowiadania, że będzie braciszek, z którym można będzie się bawić a to jest nie prawda przecież, bo co tu robić z noworodkiem ;)

Gość 66776
fux_ja my swoją uswiadamialismy jak sie dalo i ile sie dalo, nawet z psychologiem dzieciecym miala spotkanie i co?? duupa pluum, teraz mała ma ponad 4 lata , siostra dwa latka i wcale nie jest idealnie,jest ciezko lecz troche lepiej niz prze pierwszy rok

Gość sierotka marysiaaa
mój syn po przywiezieniu maleństwa ze szpitala rzucił w małego paczką zapałek, a potem miał go totalnie gdzieś... :) Zero zazdrości itp...

Gość dfdererdf
maly dostal po glowce na dzien dobry, teraz ma 10 miesiecy i synek nadal go potrafi walnąć z zazdrosci

66776 - widzisz a u mnie idealnie, wiadomo pokłócą się jak to siostry. Mają też 2 i 4 lata. Dziś rano nim wstałam one powstawały i starsza młodszej pomogła się ubrać i oddała swoje kapcie bo nie mogła jednego młodszej znaleźć. Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Za każdą przysługę, pomoc siostrze obie są bardzo chwalone, nawet jak wyjdzie ta pomoc z marnym skutkiem. Jak młodsza była noworodkiem i płakała w wózku to starsza ją bujała a ja mówiłam, że nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła, i że bardzo dziękuje jej za pomoc itp. Nie ważne, że tak pchała ten wózek, że aż stukneła w ścianę, wiadomo 2 latek nie przewidzi wszystkiego, ale się stara :)

mój miał 2 lata i 3 mies. jak mu się siostra urodziła i nie było problemów, z tym, że on był dość samodzielnym dzieckiem w kwestii zabawi i nieprzylepą...potraktował siostrę jak kolejną zabawkę -trochę mu zajęło prawidłowe umiejscowienie jej - miał etap, ze ja popychał, abo ciagnął za nogę, ale wygladało, że to bardziej ciekawość jak złośliwośc...teraz mała ma rok i jest gorzej, bo mu kradnie szelma samochody i ucieka do tatusia się skryc;)

Gość 66776
no to moja woli zamiast pochwaly nagordy zostac ukarana, bo wszystko robi i zmierza ku temu od narodzn mlodszej,nie ma dna aby okropnie sie nie zachowala w stosunku do siostry i do wszystkich dookola

Nasz synek miał ponad 2 i pół roku, kiedy urodziły sie bliźniaki i zareagował super. Nawet niedawno ogladaliśmy zdjecia, jak mały stoi przy lóżeczku siostry, w domu była moze od godziny, widac w jego oczach tak niesamowita radosc, ze szok :-) Niewielkie problemy pojawiły się, gdy zaczęły chodzić na czworaka, bo atakowaly jego terytorium, ale nie byly to jakies poważne jazdy, po prostu potrafil zabrac zabawke i tyle. Nie bylo bicia, krzyku, nerwów.... Teraz już sa wieksze i wszystkie swietnie sie razem bawia, czasami dochodzi do kłótni miedzy nimi czy popychanek, ale niegroźnych na szczescie. Wiem, ze synek cieszy się z rodzeństwa i nie wyobrażam go sobie jako jedynaka....

Karolina M. mam podobne wspomnienia, jak na drugi dzień po przyjechaniu ze szpitala przyjechały siostry cioteczne i tak moją duma rozpierała, że ona ma dzidziusia, że aż to było widać.

Gość aqwrer
okropna reakcja, starsza miala 5 lat, mlodsza 2 lata i z dwiema mialam sajgon,teraz rowniez sie strasznie klocą wszystkie 3 :)

Moze kobietki takie juz sa. Mnie sie wydaje, ze gdyby teraz sie u nas pojawil maluch, to chlopaki zareagowaliby bardzo w porzadku, natomiast croka - niekoniecznie :-P zazdrośnica i nerwus :-D