Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Potwór z bagien

Dobra zupa fasolowa - ale jak?

Polecane posty

Witam :) Liczę że mi pomożecie. "Chodzi" za mną fasolówka :D U mnie w domu mama jej nie gotowała.....więc i ja nigdy nie próbowałam.Pamiętam jednak ten smak,jadłam ja zawsze jak byłam u babci .Chciałabym ją ugotować.Ale jak się do niej zabrać by była PYSZNA :D ? Kupiłam kości wędzone (moja babcia bodajże je dodawała),mam kurczaka i żeberka. Byłabym wdzięczna za pomoc - taką od A do Z.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta 23
Nie wiem o jaką fasolę ci chodzi , ja robię z fasoli kolorowej malinki albo z czerwonej fasolę wcześniej moczę na drugi dzień gotuję żeberka wieprzowe + kość wieprzowa wędzona.Jak mięso jest już miękkie dodaję pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele ,pieprz, vegetę.Na koniec przysmażam pokrojoną cebulkę na łyżce smalcu i robię zasmażkę, wlewam na gotującą się zupę.doprawiam do smaku majerankiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię podobnie. Gotuję żeberka-gdy mięso na nich jest miękkie wyjmuję je-i oddzielam od kości-i kroję w kostkę.Do wywaru wrzucam warzywa-marchew,pietruszkę,seler i cebulę -oraz namoczoną wcześniej fasolę.Ja lubię taką ogromną..Gdy marchew i fasola są półmiękkie- dorzucam pokrojone ziemniaki.Daję liść laurowy i ziele.Doprawiam solą ,pieprzem i czosnkiem.Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego.Czasami dodaję zasmażkę.Na końcu wrzucam majeranek i estragon.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię ja z fasoli jaś,którą uprzednio moczę przez ok 12 godzin w letniej przegotowanej wodzie.Gotuję fasolę z duża ilością warzyw i z wędzonymi żeberkami,gdy warzywa będą już miękkie - wyciągam je,wyciągam żeberka i studzę je.Gdy fasola jest już prawie miękka wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę i trochę makaronu np.muszelki lub drobne kolanka i gotuję na wolnym ogniu aż ziemniaki i makaron będą miękkie.Dodaję mięso ,pokrojone w niewielkie kawałki,warzywa miksuję blenderem+nieco wywaru na jednolitą masę,następnie dodaję je do zupy,przyprawiam do smaku solą,pieprzem,posypuję zieloną natką - drobno pokrojoną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dessal
a ma ktoś przepis na fasolową, którą doprawia się octem i cukrem??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zusa
a skory z fasoli nie plywaja Wam w zupie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krrkk
po namoczeniu fasoli obieram ją ze skór, nic wtedy nie pływa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja jakis czas temu jadlam tu www.salon-kulinarny.pl i byla mega pyszna :) teraz ostatnio bylam na pieczrkowej :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×