Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość janinaalicja

Matura ustna z polskiego - potrzebna pomoc!

Polecane posty

Gość janinaalicja

Witam serdecznie :) W tej chwili przygotowuję się do matury z polskiego... temat, który wybrałam to "Od powieści grozy do współczesnego horroru. Omów sposoby wywołania u odbiorcy strachu. Podaj przykłady literackie i filmowe". Wybrałam sobie "Frankensteina" Shelley oraz "Cmętaż dla zwieżaków"/"Smętarz zwierzęcy" Kinga (z literatury), a także "Nosferatu" Murnaua i "Opowieść o dwóch siostrach" Ji-Woon Kima (z filmu). Moje pytanie brzmi - czy ktos może zna jakieś dobre książki-opracowania na temat powieści grozy/horroru w ogóle? Bo sądzę, że znalezienie opracowań tych konkretnych książek będzie trudne ;) W tej chwili posiłkuję się książką Has-Tokarz o współczesnym horrorze w literaturze i filmie, ale to za mało jak na bibliografię przedmiotu (choć książka jest rewelacyjna, to bardzo "sucha"). I drugie pytanie - nie wiecie może, gdzie i czy mogę dostać "Mnicha" Lewisa albo "Italczyka" Ann Radcliffe? Nigdzie tego nie ma... :(

Gość koykiy
pokaż cycki to ci odpowiem :classic_cool:

Odpowiedz sobie na pytanie czy przeczytałaś chciaż dwie jego pozycje i co ciebie w nich kręci co straszy, co wywołyje strach, lęk, obawę.

Gość gość
Przeczytaj kilka opowiadań może książkę jedną lub dwie a później siła to argumenty. Nie musisz mieć racji jednak musisz umieć udowodnić że z twojego punktu widzenia rację jednak masz. trochę horroru widziałem u sapkowskiego. (opowiadania)

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281