Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Clodija

Czy modliliscie sie kiedys o cos i to Wam sie spelniło?

Polecane posty

Gość pomaranczowsza
aczkolwiek wracajac do ksiazki 'potega podswiadomosci', to przyznam szczerze, ze nie czytalam jej, wiec moja wczesniejsza opinia moze byc bledna. a pochodzi ona tylko i wylacznie z zeznan osob lekko 'nawiedzonych' w tamta, tzw. ezoteryczna strone ;)

Gość Clodija
To jak zauzmy nie wiedzialam nic o wizualizacji to grzeszylam marzac na przyklad o jakims chlopaku i o tym jak sie spotykam i tak dalej (bez zadnych sprosnych mysli) ?? Na tym polega wizualizacja a wiec marzenia sa zle??? Franko. Ahmmm.. no to niezle;)) z tym zeszytem tez tak zrobie, ale 10 lat to dluuugo. ;) Tak samo mozna zrobic z calym swoim zyciem czytalam gdzies ze robiono w Ameryce eksperyment. Podzielono studentow na 3 grupy. Pierwsza miala za zadanie napisac referat o tym jakby chcieli widziec siebie za 10 lat- milosc, rodzina, zawod, pieniadze wszystko opisac jak kupuja dom, jak maluja w tym domu sciany na jaki kolor. Takie szczegóły. Druga grupa miala za zadanie opowiedziec o tym jak widzi siebi za 10 lat. A trzecia hmm.. nie robila ani tego ani tego. Po 10 latach czy cos takiego gosciu ktory robil ten eksperyment odwiedzil tych ludzi bo w ramach eksperymentu oni musieli jakos podac mu swoje namiary. I co sie okazalo? Grupa ludzi kroa opisywala swoja przyszlosc w wiekszosci pospelnialo im sie wszystko o czym pisali na studiach. Druga grupa ludzi byla mieszana jednym sie sprawdzilo drugim nie. Trzecia grupa ludzi ktora nie zobila ani tego ani tego miala zycie jakiego by sie nie spodziewali. Chodzi o to ze jak zapisujesz sobie swoja przyszlosc to to tak jakby ryje ci sie w podswiadomosci i samo sie spelnia. Nieswiadomie sie do tego dazy ;)))

Gość franiaaaaa
Dla kogoś, kto uważa, że wizualizowanie sobie czegoś nie jest niczym złym ta książka będzie jak najbardziej ok Ale np. dla mnie, osobie powierzającej swoje życie Bogu już nie jest ok. Bo ona naprawdę wmawia rzeczy, które nie są dobre i robi to pod przykrywką Pisma Św.

Gość pomaranczowsza
frania, to nie jest zadna teoria. jak chesz obstawac za tym, ze bog jest czyms oddzielnym od swego stworzenia, to oczywiscie droga wolna. ale ja bym bardziej obstawala za tym, ze bog i swiat (ktory stworzyl) sa tozsamym bytem. stad moc, ktora czlowiek ma w mogzu (a chyba nie zaprzeczysz, ze ma) bedzie tozsama z elementem boskim, ktory jest w czlowieku. ja tak tlumacze na chlopski rozum i nie jest to zadna teoria nalezaca do takiej czy innej grupy wyznaniowej, bo do zadnej nie naleze. tlumacze tylko, ze jak ktos wierzy w boga, to moze to tak jak wyzej napisalam pojac. ale nie musi ;)

Gość mikikun
Jezu ufam Tobie - Ty się tym zajmij" (zobacz jak skuteczna jest ta krótka modlitwa), gdyż : "Proście o cokolwiek byście chcieli, a będzie wam dane" (Jan 15) dy zobaczysz, że twoja dolegliwość zwiększa się zamiast się zmniejszać, nie martw się, zamknij oczy i z ufnością powiedz Mi: "Bądź wola Twoja, Ty się tym zajmij!" Mówię ci, że zajmę się tym, że wdam się w tę sprawę jak lekarz, a nawet, jeśli będzie trzeba, uczynię cud. Widzisz, że sprawa ulega pogorszeniu? Nie trać ducha! zamknij oczy i mów: "Ty się tym zajmij" Mówię ci, że zajmę się tym i że nie ma skuteczniejszego lekarstwa nad moją interwencję miłości. Zajmę się tym jedynie wtedy, kiedy zamkniesz oczy. Nie możecie spać, wszystko chcecie oceniać, wszystkiego dociec, o wszystkim myśleć i w ten sposób zawierzacie siłom ludzkim albo - gorzej - ufacie tylko interwencji człowieka. A to właśnie stoi na przeszkodzie moim słowom i memu przybyciu. Och! Jakże pragnę tego waszego zawierzenia, by móc wam wyświadczyć dobrodziejstwa i jakże smucę się widząc was wzburzonymi. Szatan właśnie do tego zmierza: aby was podburzyć, by ukryć was przed moim działaniem i rzucić na pastwę tylko ludzkich poczynań. Przeto ufajcie tylko Mnie, oprzyjcie się na Mnie, zawierzcie Mnie we wszystkim. Czynię cuda proporcjonalnie do waszego zawierzenia Mnie, a nie proporcjonalnie do waszych trosk. Kiedy znajdujecie się w całkowitym ubóstwie, wylewam na was skarby moich łask. Jeżeli macie swoje zasoby, nawet niewielkie lub staracie się je posiąść, pozostajecie w naturalnym obszarze, a zatem podążacie za naturalnym biegiem rzeczy, któremu często przeszkadza szatan. Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu. Kiedy widzisz, że sprawy się komplikują, powiedz z zamkniętymi oczami duszy: Jezu, Ty się tym zajmij! Postępuj tak we wszystkich twoich potrzebach. Postępujcie tak wszyscy, a zobaczycie wielkie, nieustanne i ciche cuda. To wam poprzysięgam na moją miłość! Nie ma skuteczniejszej Nowenny od tej: „Och Jezu, oddaję się Tobie, Ty się tym zajmij „Trwajcie w Miłości Mojej... jeśli trwać będziecie we Mnie i trwać będą w was Moje Słowa, proście o cokolwiek byście chcieli, a będzie wam dane (Jan 15). Bł. Sługa Boży Dolindo Ruotolo, (1882-1970) tercjarz franciszkański, który został przeniesiony i pochowany w parafii MB Niepokalanej z Lourdes i św. Jana dei Vecchi w Neapolu. www.dolindo.org/english

Gość pomaranczowsza
frania, to ze ty preferujesz takie a nie inne podejscie do wiary, czy boga, to nie znaczy, ze inne podejscie jest 'zle'. ta ksiazka, czym jest tym jest, ale na pewno nie jest zlem :D jezeli wierzysz w boga, to powinnas wiedziec, ze nie mozna sie od boga odsuna. ale ty wierzysz chyba w jaka s fizyczna, oddzielna od czlowieka, postac, stworzona na ludzki oraz i podobienstwo ;)

Gość mikikun
Jezu, Ty się tym zajmij Jezus mówi do duszy: Dlaczego zamartwiacie się i niepokoicie? Zostawcie Mnie troskę o wasze sprawy, a wszystko się uspokoi. Zaprawdę mówię wam, że każdy akt prawdziwego, głębokiego i całkowitego zawierzenia Mnie wywołuje pożądany przez was efekt i rozwiązuje trudne sytuacje. Zawierzenie Mnie nie oznacza zadręczania się, wzburzenia, rozpaczania, a później kierowania do Mnie modlitwy pełnej niepokoju, bym nadążał za wami; zawierzenie to jest zamiana niepokoju na modlitwę. Zawierzenie (oddanie się) oznacza spokojne zamknięcie oczu duszy, odwrócenie myśli od udręki i oddanie się Mnie tak, bym jedynie Ja działał, mówiąc Mi: Ty się tym zajmij. Sprzeczne z zawierzeniem jest martwienie się, zamęt, wola rozmyślania o konsekwencjach zdarzenia. Podobne jest to do zamieszania spowodowanego przez dzieci domagające się, aby mama myślała o ich potrzebach gdy tymczasem one chcą się tym zająć same, utrudniając swymi pomysłami i kaprysami jej pracę. Zamknijcie oczy i pozwólcie Mi pracować, zamknijcie oczy i myślcie o obecnej chwili, odwracając myśli od przyszłości jak od pokusy. Oprzyjcie się na Mnie wierząc w moją dobroć, a poprzysięgam wam na moją miłość, że kiedy z takim nastawieniem mówicie: "Ty się tym zajmij", Ja w pełni to uczynię, pocieszę was, uwolnię i poprowadzę. A kiedy muszę was wprowadzić w życie różne od tego, jakie wy widzielibyście dla siebie, uczę was, noszę w moich ramionach, sprawiam, że jesteście jak dzieci uśpione w matczynych objęciach. To, co was niepokoi i powoduje ogromne cierpienie to wasze rozumowanie, wasze myślenie po swojemu, wasze myśli i wola, by za wszelką cenę samemu zaradzić temu, co was trapi. Czegóż nie dokonuję, gdy dusza, tak w potrzebach duchowych jak i materialnych, zwraca się do Mnie mówiąc: "Ty się tym zajmij", zamyka oczy i uspokaja się! Dostajecie niewiele łask, kiedy męczycie się i dręczycie się, aby je otrzymać; otrzymujecie ich bardzo dużo, kiedy modlitwa jest pełnym zawierzeniem Mnie. W cierpieniu prosicie, żebym działał, ale tak jak wy pragniecie... Zwracacie się do Mnie, ale chcecie, bym to Ja dostosował się do was. Nie bądźcie jak chorzy, którzy reszta tutaj http://jezuufamtobie-tysietymzajmij.blogspot.com/2009/05/jezu-ty-sie-tym-zajmij.html

Gość pomaranczowsza
clodija, jeszcze wroce do twoich wczesniejszych slow : "pomaranczowsza pisalas ze chcialas anglojezycznego faceta a moze to nie wizualizacja tylko po prostu odrzucalas wszystkich innych i jak takiego spotkalas to tylko ten i koniec. Wiesz o co mi chodzi?? . Dlugo wizualizujesz cos zanim to sie stanie??" to mnie zaciekawilo, bo czy ja gdzies wczesniej pisalam o anglojezycznym facecie? mozeliwe, ze tak ,ale strasznie dawno juz tu nie pisywalam, wiec tak sie zastanawiam, skad o tym wiedzialas? :) poza tym ja nie uprawiam wizualizacji, tylko tak pisalam, bo inni na ta metode naskakuja pod nakazem kosciola. w sensie, ze jest cos, co ludzie zawsze robili i beda robic, a teraz nazwano to modnym, egzotycznym slowem wizualizacja, opisano w ezoterycznej ksiazce, no i jest wielkie aj waj ;)

Gość franiaaaaa
pomaranczowsza - ale o co Ci chodzi? przecież Bóg jest nieskończony i wszechwiedzący, jest odrębną istotą na której podobieństwo MY LUDZIE zostaliśmy stworzeni. Czytałaś Ty kiedyś Biblię? Owszem otrzymaliśmy rozum i wolną wolę po to aby z nich mądrze korzystać. Ale nie zapominajmy kto jest naszym stwórcą - nie jest nim umysł, tylko Bóg i tylko do Niego powinniśmy się modlić i prosić o wszystko

Gość pomaranczowsza
owszem, znam biblie, a ze biblie napisal czlowiek, to boga w niej opisanego mamy na ludzkie podobienstwo, proste ;)

Gość pomaranczowsza
ps. na ludzki obraz i podobienstwo, plus te wszystkie cechy, ktorych czlowiek nie ma, a chcialby miec - niesmiertelnosc, wszechwiedze, nieskonczonosc ;)

frania - miło przeczytać ,ze są ednak na tym forum ludzie , którzy znają Boga, iwedża kim On jest i czytaja Biblię :) a nie tylko wysnuwaja wnioski z " Bóg nie spełnił mojej proścby więc .... go nie ma " :D

Gość pomaranczowsza
licencjo, to jak bog jest opisany w biblii napisak juz frania :) jestescie zwolenniczkami tego samago nurtu religijnego, wiec sie zgadzacie, dobrze, kazdy znajduje boga tak, jak dla niego jest najlepiej, ale prosze, nie wyrazajcie sie tak apodyktycznie, ze jakoby to tylko wasza wiara i teoria na istote boga byla wlasciwa ;)

bo owszem - Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo , to prawda , ale na podobieństwo duchowe , a nie " twarzowe " :)

Gość pomaranczowsza
a skad ta teoria?

Gość pomaranczowsza
dobrze, masz oparcie dla swojej pewnosci, ale wyrazasz sie tak, jakobys tylko ty miala racje, a to jest z lekka apodyktyczne ;)

Gość ja odpowiem
Bóg jest dla większości przeszkodą bo mówi co trzeba a czego nie wolno, ludzie widzą raczej Boga jako kogoś kto im powinien służyć i spełniać ich życzenia a jak nie spełni to się oburzają lub zaczynają go negować

min stąd ---Gdy Bóg stworzył człowieka, na podobieństwo Boga stworzył go; (2) stworzył mężczyznę i niewiastę, pobłogosławił ich i dał im nazwę "ludzie", wtedy gdy ich stworzył. (3) Gdy Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego jako jego obraz, i dał mu na imię Set. (Ks. Rodzaju 5:1-3, Biblia Tysiąclecia)

Gość franiaaaaa
Licencjo a tak spytam czytałaś "Potęgę podświadomości"? i jeśli tak to co o niej sądzisz?

Gość pomaranczowsza
bog cos mowi? ludzkim glosem do tego? ;)

to przez ten brak komfortu w rozmowach pisanych jakbyś mnie znała wiedziałavbyś ,ze jestem łagodna jak baranek :)

Gość pomaranczowsza
Gdy Bóg stworzył człowieka, na podobieństwo Boga stworzył go; (2) stworzył mężczyznę i niewiastę, pobłogosławił ich i dał im nazwę "ludzie", wtedy gdy ich stworzył. (3) Gdy Adam miał sto trzydzieści lat, urodził mu się syn, podobny do niego jako jego obraz, i dał mu na imię Set. (Ks. Rodzaju 5:1-3, Biblia Tysiąclecia) ten tekst napisal czlowiek, ktory tak sobie wyobrazil stworzenie swiata. i to tyle.

czytałam lata temu i to nawet świetlne i jednao co wiem na dizś - wszystkie te ruchy podświadomościowe , te szkolenia jażni , te wizualizacje to nic innego jak pierwszy krok w okultyzm

Gość ja odpowiem
czy Bóg mówi, powie oczywiście nawet osobiście mówił do Siostry Faustyny czy Ojca Pio, nie mówi do każdego osobiście bo nie jesteśmy wszyscy godni aby do nas mówił

to ty sobie wyobrażasz ,zę to tak wygladało :) oczywiście ,zę Bilię spisali ludzie , przeiceż chyba nie wyorażacie sobie jak trudne byłoby czytanie księgi pisanej ogniem :) Ale pod natchnieniem DuchaŚw , pod natchnieniem :D

Gość pomaranczowsza
licencjo i franiu, jezeli napisalam, ze brzmicie apodyktycznie, to mialam tylko na mysli wlasnie to, co bylo napisane, (w sensie, ze takie poglady jak wasze to jest to i wszystko co inne jest bledne lub zle), bo z natury obie 'wygladacie' na bardzo mile i ladogne osoby :) ("wygladacie" w cudzyslowiu, no bo was nie znam i nie widzie, ale tym, jak piszecie mozna wywnioskowac, ze jestescie wlasnie takie mile i jedyne co, to mamy miedzy soba roznice swiatopogladowo-teologiczne ;), ale poza tym, to jestsmy milymi i ladodnymi osobami :) )

Gość ja odpowiem
ja dodam że czas jest niczym wobec wieczności a 7 dni to symbolika bo kiedyś nie mierzono czasu tak jak teraz, ba nawet niektóre narody mają dziś zupełnie inny rok niż my, poza tym skoro ludzie nie mogą pojąć istnienia Boga Żywego to nie pojmą jego dzieł jak stworzenie świata

Gość pomaranczowsza
a, to ze pod 'natchnieniem', to juz czlowiek sobie dodal ;)