Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość axis mundi

CZY SĄ TU OSOBY o innym wyznaniu niż katole czy ateiści? Bo chciałabym

Polecane posty

Gość axis mundi

porozmawiać o Bogu Swarożycu, Światowidzie, ewentualnie o wicca, Rogatym Bogu

Gość pomaranczowsza
ateisci to nie jest wyznanie :D a w jakim sensie chcesz pogadac? zeby ktos zrobil wyklad, czy sam masz cos do zaproponowania?

Gość Frozena09
po pierwsze świętowit po drugie gdzie świętowit do wicca i rogatego

Gość axis mundi
poprostu ciekawi mnie, czy ktoś z Polaków w ogóle jest innego wyznania. ja jestem neopoganką i chciałabym z kimś o tym pogadać, powymieniać poglądy a nikogo nie znam z Polski innego niż katolik, ewentalnie katolik niepraktykujący, czy ateista

Gość axis mundi
światowid ze zbrucza coś ci mówi mądralo? To choć niepoprawna, jednak ogólnie przyjęta i dopuszczalna nazwa używana przez wielu ludzi. Poczytaj troszke a potem szczekaj

Gość Frozena09
światowid ze zbrucza to posąg bożka a nie wiara przypuszcza się że to Świętowit i tyle

Gość pomaranczowsza
ale chodzi ci o folkor poganski konkretnie z ziem polskich, czy w ogole zewszad?

Gość axis mundi
dawna słowiańska wiara, ale nie tylko. Wierzenia celtyckie, wicca również.

Gość pomaranczowsza
no sa to ciekawe tematy pod wzgledem antropologiczno-historycznym, ale nie sadzisz chyba, ze istnieja w dzisiejszych czasach faktyczni wyznawcy tych kultow, stowarzyszeni w faktycznych, czynnych ruchach religijnych. jedyne co mi wiadomo, to zloty, czy spotkania zainteresowanych, ale bardziej w sensie sentymentalnym, rozrywkowym, nie ze wyznaje wiare w np. Peruna, czy innych bogow, o ktorych opowiada mitologia slowianska.

Gość axis mundi
no widzisz, nazwij mnie chorą lub schzofreniczką, lub poprostu głupią. Ja wierze w jednego z tych bóstw. Czuje, że mam kontakt z jedną Boginią. Miałam nadzieje, że może ktoś, ktokolwiek naprawde wierzy. I jest innego wyznania niż katolickie.

Gość pomaranczowsza
axis mundi, ja cie wcale nie chce nazywac glupia czy schizofreniczka. to, ze czujesz kontakt duchowy z jakas postacia boska to jedna sprawa. a ja pisze, ze chyba jako zwiazkow wyznaniowych nie ma takowych w dzisiejszych czasach. to co czujesz jest osobistym wrazeniem i nie mi je osadzac, chce dociec po prostu o czym chcesz rozmawiac, bo to jest szeroki temat i nie wiedziec, z jakiej strony go nawet ugryzc, rozpatrywac. twoje uczucie wewnetrzene skupiasz na / kierujesz ku tej wslanie postaci, bo dowiedzialas sie o niej i jej opis do ciebie przemawia. jezeli jest to w jakis sposob droga do rozwoju duchowego, to powodzenia :)

Gość pomaranczowsza
autorko, jezli to jest jakas konkretna bogini, to mozesz podac jej imie? lubie takie tematy i sama sie chetnie cos dowiem :) jezeli chcesz i masz czas oczywiscie...

Gość axis mundi
Jej imie to Morrigan. Miałam w sumie ochote na pogawędke, ale jakiś debil tak tu zaśmiecił wątek, że szkoda słów ;/

Gość wielkie mi zeczy
jak to sami katole i ateiści przecież jest kocia wiara i ci zieloni świątkowcy,następny chłam religijny...