Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasia1234a

wyprawka do szpitala

Polecane posty

Kobietki co wziąć ze sobą do szpitala ( Białystok, bede rodzic państwowo) Co jest potrzebne ??

Gość nnnnnnnn
wpisz w google i bedziesz wiedziala :) ja wg takiej listy sie spakowalam i bylo ok.

chusteczki nawilzone, pampersy, 3 pary body, 3 pary pajacow, rekawiczki,skarpetki, spiochy, kubek, sztuczce, koszula do karmienia, przybory toaletowe, duuzo wody, klapki, pieluchy tetrowe,telefon,ladowarka, PAPIER TOALETOWY:d poklady ginekologiczne, podpaski, szlafrok

te ubranka do malucha to chyba zalezy od szpitala,ja nie musiałam nic brac. Dopiero na wyjście swoje ubranko.

Gość a prosze cie
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

duuuzo mineralki xD smoczek, czapeczka, kocyk/rożek ( lepiej miec swoje) podklady daje szpital(przewaznie) ale dobrze miec takie jednorazowe majtki,ktore dobrze podtrzymuja te podklady..5 sztuk za ok 8zł. szczotka do wlosów,mydło,szampon DOKUMENTY !!!!!!!!! dowód,ubezpieczenie swoje i ostatnie wyniki ciąży,aaa i karte ciąży !!! powodzenia xD

Gość Noworódka
Na wyprawka.dla.noworodka.pl masz listę w pdf. Wydrukuj i do sklepu. Powodzenia.

Gość Julita 25
My jedną sprawę mieliśmy z głowy, bo rodzice kupili nam gotową wyprawkę kosmetyczno- higieniczną dla noworodka i dla mnie czyli takie podstawy jak podkłady, majtki, wkładki laktacyjne, płyn do kąpieli, krem na odparzenia- łącznie chyba było 22 elementy a kupili to w sklepie www.wyprawka-do-szpitala.pl za chyba 200 zł, już gotowy komplet. Ona miała naprawdę fajny skład, kosmetyki bez parabenów itp. nie miałam do czego się przyczepić bo nawet Emolium mieli, a ja właśnie chciałam. Właściciele z tego co wiem współpracują z jakimś szpitalem. Nam pozostało tylko skompletować ubranka, kocyki, pościel itp ale to już woleliśmy w sklepie stacjonarnym, bo można dotknąć itp.

Gość inga32
Sporo tego. Dobrze, że są sklepy takie jak tutaj http://bebele.pl/ , gdzie można wszystko kupić w jednym miejscu. Warto przygotować taką wyprawkę wcześniej, bo w ostatnim momencie nie ma raczej czasu na coś takiego.

Gość gość
znów spam reklamiarski

Gość gość
Ja zaopatruje się w żywność, kosmetyki i wszelkiego rodzaju akcesoria potrzebne mojemu Łukaszkowi w sklepie pod adresem www.mlekolandia.pl Poleciła mi go koleżanka, która korzystając z jego oferty wychowała już dwoje przedszkolaków. Na razie jestem zadowolona więc szczerze polecam.

Gość gość
wszystko zależy od danej placówki ,w której będzie się rodzić. Warto zadzwonić do szpitala i po prostu zapytać. Rzecz,która nie zmienia się nigdzie na pewno są dokumenty, karta ciąży ze wszystkimi wynikami badań,grupa krwi (bardzo ważna),dowód, ewentulane wypisy ze szpitala itp. W moim szpitalu z rzeczy potrzebnych maluchowi (pierwsza torba)są: chusteczki i pampersy. Szpital kąpie w swoich kosmetykach ale jeśli ja chcę aby maluch od początku był kąpany w tych wybranych przeze mnie to tez mogę je zabrać ze sobą. Do tego mogę, zabrać ręczniczek, koniecznie 2-3 pary skarpetek lub niedrapek na rączki,dwie bawełniane czapeczki, kilka kompletów łatwych w założeniu ubranek,kilka pieluszek tetrowych,kocyk lub rożek i na wierzch torby osobno muszę przygotować pieluszkę tetrową,czapeczkę, ubranko i pieluszkę i ten ''zestaw'' położna odbierze ode mnie aby po porodzie dzidziuś był w to przebrany. awaryjnie zabieram smoczek,butelkę i laktator ale znając podejście personelu nie będę się z tym afiszować Z rzeczy tylko dla mnie (druga torba) : szpital zapewnia jednorazową koszulę do porodu ale ja muszę zabrać ze dwie,trzy na przebranie się,wygodne do karmienia,. do PORODU związane włosy a więc gumki,jakaś opaska na głowę,woda mineralna,mp3 z muzyką ;-) i aparat fotograficzny ;-) mała butelka z końcówką,którą np. mąż czy partner może spryskać nam twarz...ręczniki papierowe,chusteczki, ręczniki do kąpieli (najlepiej w ciemnym kolorze),kubek,sztućce,talerzyk,przybory toaletowe i kosmetyki jakie będą mi potrzebne(najlepiej łagodne aby nie podrażniały dziecka),klapki pod prysznic,szlafrok,kapcie, podkłady na łóżko, wkładki laktacyjne,staniki do karmienia (ze dwa), podpaski poporodowe (ze dwa opakowania,ja kupiłam z bella), majteczki wielorazowe, 4-6 sztuk),bepanthen na bolące brodawki i w razie czego przyda się dla dzidziusia,poduszkę poporodową,którą partner może dowieźć później, naładowana komórka i drobniaki ;-) i trzecia torba na wyjście ze szpitala: a w niej moje wygodne ubranie i cieple ubranko na wyjscie dla dziecka.

Gość gość
gdzie mozna kupic jak najwiecej produktow w jednym miejscu? Macie jakies takie miejsca?

Gość gość
w http://aico.com.pl/ kupisz wszystko. Zobacz sobie oferte, ale maja tam zarowno produkty dla kobiet w ciazy, jak i dla noworodkow i ich mam:)

Gość mama_natana
jesli bedziecie szukac sobie koszuli nocnej lub pizamy do szpitala, to ja bardzo polecam firme Rossli. korzystamy z ich produktow cala rodzina (nawet maz spi w pizamie) i jest naprawde bardzo wytrzymala :)

Gość gość
gość 2017.04.21 w http://aico.com.pl/ kupisz wszystko. Zobacz sobie oferte, ale maja tam zarowno produkty dla kobiet w ciazy, jak i dla noworodkow i ich mamusmiech.gif No fajne produkty tam maja, tez korzystalam z uslug i moge polecic:)

Gość gość
Pamiętajcie, że potrzebna jest nie tylko wyprawka dla dziecka, ale tym bardziej dla mamy. Nasze szpitale nie mają podstawowych produktów, co po prostu jest śmieszne. Większość osób ma na miejscu kogoś, kto może zorganizować braki nawet po porodzie. Ale nie każdy. Najlepiej wejdźcie na Askot.pl i wszystko zamówcie za jednym zamachem. Tam macie nawet w sklepie opisane, czego konkretnie będziecie potrzebować. Jedźcie po liście - ogarniecie temat.

Gość gość
Znajdź w necie konkretną listę produktów, których potrzebujesz do szpitala. Jeśli chodzi o akcesoria dla dziecka, to wszystko najlepiej kupić z netu, nawet porównajcie sobie kilka przykładowych cen - https://askot.pl/kategoria-produktu/akcesoria-dla-niemowlat/ Niektóre produkty są bez porównania tańsze, nawet dwukrotnie. Najwygodniej będzie wam kupić wszystko w jednym sklepie - wyjdzie też najtaniej.

Gość gość
Dla mnie bardzo ważny okazał się laktator, którego przy pierwszym porodzie nie spakowałam, bo nie sądziłam, że będzie mi potrzebny tak szybko (odciągać mleko, którego się nie spodziewałam, to było ponad moje wyobrażenia). Okazało się, że drugiego dnia zrobił mi się zastój pokarmu, ponieważ dziecko nie było w stanie opróżnić piersi w całości. Piersi zrobiły się twarde i bardzo bolesne, położna doradziła, żeby ktoś mi przywiózł laktator - oczywiście na wyposażeniu nie mieli! Teraz przy drugiej ciąży, laktator jest dla mnie bardzo ważny. Mam laktator elektryczny Chicco Natural Feeling z możliwością ustawienia intensywności i częstotliwości odciągania, a nawet można zapamiętać te ustawienia. Jest niewielki oraz można go zasilać prądem lub bateriami więc będę mogła go spokojnie spakować do szpitala.

Gość gość
Laktator do szpitala? Najważniejszy jest mąż podczas porodu i każdego badania cipki nie cc bo jest dużym ryzykiem powikłań i dłużej boli rana i długo do chodzisz do siebie. Gdy jest mąż liczą się z rodzącą i do samego porodu możesz chodzić. Mamy prawo do obecności męża podczas badań i zabiegów to powinniśmy się go nie wstydzić!

Gość gość
Nie wyobrażam sobie porodu naturalnego bez obecności męża. Wiadomo że personel medyczny często jest nieodpowiednio zachowujący się w stosunku do rodzącej jak również przemęczony i ma prawo odpocząć. Dlatego mąż się zajmuje mną do samego porodu. Również przy porodzie jestem pewniejsza bo czuwa mąż. Jest ambicją ojca dziecka przecinanie pępowiny. O to większość znajomych pytał. Przy drugim porodzie również mąż będzie przy mnie. Mam prawdziwego faceta a nie nieudacznik co się upije w tym czasie co ja się męczę przy porodzie to prymityw a nie mąż!

Gość gość
Laktator do szpitala? Ja rodziłam dwa razy z mężem i to partner jest ważny podczas badań czy zabiegu i porodzie. Po narodzeniu zaraz gdy oczyszczono drogi pokarmowe z wód płodowych karmiłam piersią i dopiero po na karmieniu mąż odciął pepowine a takie karmienie powoduje lepsze oklejanie się łożyska i nie ma skrobanki jak to robią na prowincji. Dlatego gdy jest tatuś dzidziusia wtedy liczą się z rodzącą a gdy są bóle krzyżowe to masaż przez tatusia przynosi ulgę. Również chodzę do samego momentu porodu. Mąż podczas badań był nauczony przez niezłodzieja ginekologa który tylko liczy kasę jak ma osłuchiwać uchem tętno płodu dziecka kilka razy dziennie itd...

Gość gość
To nie dobra placówka lecz dana zmiana na którą trafimy to totolotek. Dlatego ważny jest mąż przy badaniach i porodzie. Autorka tematu do zrobiona reklama wyprawek nic więcej.

Gość Oliwka

A co zabierałyście ze sobą z leków ? O ile w ogóle coś brałyście 🙂 Ja na razie mam spakowane te krople Coloflor Cesario z żywymi kulturami bakterii dla malca, bo wiem że czeka mnie cesarka. Ale nie wiem czy dla siebie też coś zabierać?