Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ananasowy dom

przemyslenia na temat wyboru imienia

Polecane posty

Gość ananasowy dom

ostatnio tak sobie myslalam nad tymi pytaniami odnosnie imion ktore ladne ktore brzydkie ktore popularne i oklepane. najlepiej nie nadawac dziecku imienia julia jakub zosia jas oliwia wiktoria adam zuzia itp. nie blad bo wedlug mnie nalezy zrobic analize otoczenia i sprawdzic czy dane imie juz wystepuje w najblizszych okolicach czy rodzinie ile dzieci nosi takie imie krok drugi sprawdzic nazwisko czy popularne na danym terenie bo wiadomo ze jak popularne to i imie musi byc z dusza a nie oklepane do czego zmierzam imie naszego dziecka jesttak jak nazwisko znakiem rozpoznawczym np jak na danym terenie nazwisko ptak jest adkoscia to imie julia nie bedzie przesadzone ale jak np jest 10rodzin z tym nazwiskiem musimy sie liczyc z takim przypadkiem ze w piaskownicy moga sie spotkac 3julie ptak i beda do siebie porownywane

Gość anastazja;;;;;;;;;;
dlatego ja dam synowi na imię Oktawian:-), będzie jedyny w mojej okolicy

Gość frdsv
A ja dam Anna Maria po babci, i w rodzinie tez juz sa kobiety o tym imieniu, ale niewiele mnie to obchodzi.

Gość smigiel...
u nas co druga dziewczyna to julia albo oliwia....

Gość ananasowy dom
widzisz a u nas na okolo 80 dzieci w wieku 0-6lat jest: jedna julia 2 oliwie a prym wioda marysie, maje, aleksandry i do obrzydzenia magdaleny-15dziewczynek

Gość ananasowy dom
smigiel tu nie chodzi glownie o ilosc tych imion ale o nazwisko bo jak kazda ma inne nazwisko to jest wyjatkowa

Za to u nas jest na potęgę Zuzanek, Lenek i Julek. My z mężem, jak wybieraliśmy imię to nawet sobie z tego nie zdawaliśmy sprawy. Okazało się potem. Tak na co dzień spotykaliśmy 2 a teraz jest ich całe mnóstwo ;) No ale za to z mojego rocznika jest pełno Mart, Agnieszek, Kasiek i Gosiek. No i nie jest to tak odczuwalne. W przedszkolu będzie pewnie najgorsza kumulacja ;) Nawet przez jakiś czas myśleliśmy o zmianie, ale w imię bardzo pasuje do córki i baliśmy się reakcji otoczenia. Nie da się tak precyzyjnie stwierdzić, czy w danym otoczeniu jest duża ilość dzieci o danym imieniu. To tak podobnie, jak się kupi daną markę auta i dopiero wtedy dostrzegamy ile jest tych modeli na drogach ;)

Gość gość
My daliśmy synowi na imię tak jak nam się podobało i nie interesowało Nas czy będzie 10 Maksymilianów czy też nie :) Dla mnie rezygnowanie z nadania imienia które się podoba bo jest już taka i taki jest czystą głupotą My wybieraliśmy pod względem tego że nie podobają nam się imiona Tomek Sebastian Michał itd ( nie obrażając nikogo) więc wybieraliśmy z kręgu tych imion które nam się podobają (Marcel Wiktor Maksymilian Oliwier Oktawian Xavier Dacjan Filip)

Gość a ja dalam
corce Klara i mysle,ze nie spotka sie w przedszkolu z inna Klara.

Nigdy nie patrzyliśmy przy wyborze imienia na jakieś rankingi, tylko na to, jak chcemy by nasze dziecko się nazywało. Zresztą nawet najbardziej popularne imiona w naszej okolicy w skali roku są mało populerne. Ostatnio czytałam statystyki, jak nazywano dzieci w zeszłym roku w naszym rejonie. Najpopularniejsze imiona z pierwszej 3 plasowały się w ilości 30 dzieci. Jest to nie wiele i dzieci nie będą na pewno miały traumy, że jast ich tak dużo z tym samym imieniem.

Gość resytt
Moj syn bedzie sie nazywal Karol i spotkalam sie z krytyka ze strony milosniczek imion takich jak Dacjan czy Oktawian :O

Gość gość
resytt jeśli piszesz w moim kierunku to ja nie krytykuje imion typu Karol itd co napisałaś tylko po prostu mi się nie podobają Jednakże widać że Ty podeszłaś z aluzją do imienia Dacjan czy Oktawian ? bo widzę że to imiona wyciągnięte z mojej wypowiedzi a Twój post świadczy o niechęci do nich jak i do miłośniczek ?