Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zestresowana.

Co to jest "usg dopochwowe"

Polecane posty

Gość Zestresowana.

jw. Co to jest czy to jest bezpieczne, na czym to badanie polega i w ogóle proszę napiszcie coś na ten temat bo się troszkę stresuję.

Gość w pierdlu nikt nic mu nie
gin wklada ci do srodka taka palke i nia tam sobie kreci usg dopochwowe wykonuje sie we wczesnej ciazy,bo jest duzo bardziej dokladne

tak się wyczerpałaś z pisaniem na forum zamiast wklepać sobie to w google

Gość nire stresuj sie , wyglada
troche jak badanie ginekologoiczne, wsadzaja do pochwy takie uradzonko, nie boli i zaraz jest wynik,

Gość rumianek dzbanek
A na co nazwa wskazuje? Ginekolog włoży ci sondę do pochwy. Nałoży na nią prezerwatywę i posmaruje żelem i zbada cię od środka. Badanie jest bezpieczne i robi się je np. na początku ciązy, żeby zobaczyć zarodek. Chyba, żebyś miała jakieś poważne uszkodzenia wewnętrzne.

nic nie boli. To zwykle badanie diagnostyczne. Lekarz wprowadzi do pochwy "wezyk" z kamerka na koncu. W prezerwatywie. Na ekranie monitora usg zobaczysz obraz. Chocby swoje jajniki i tworzace sie wokol pecherzyki Graffa :)

usg nie tylko w ciazy sie wykonuje, ale glupoty gadacie. To normalna dignostyka. Chocby problemow z jajnikami, czy zwyklej kontroli.

Gość rumianek dzbanek
Zaraz głupoty :O Dział "ciąża" to się z ciążą badanie kojarzy. Ja z kolei zastanawiam się, o jakim "wężyku" piszesz, bo nie spotkałam się z tak wyglądającą sondą do badania...

przepraszam Rumianku, nie chcialam urazic :) faktycznie tytul dzialu zobowiazuje ;) a wezyk...hm...moze cos zle pamietam. Fakt faktem, na rece lekarzowi nie patrzylam, tylko na monitor, bo od razu mowil o mojej budowie anatomicznej, na tym sie skupilam...

Gość kocisława
mi to przypomina zawsze lokówkę ;) też jest długie, cienkie i zimne z metalu

Gość o dokładnie tak
wygląda jak lokówka w prezerwatywie:p nic nie boli,

Sonda podobna do lokówki.... Hmmm... No moze i tak. chociaż większości pań kształt ten kojarzy się raczej z penisem ;) Być może na zasadzie "glodnemu chleb na myśli" :D :classic_cool: No dobrze, żarty zartami a teraz powaniej: usg dopochwowe (inaczej: przezpochwowe) daje znacznie bardziej dokladny obraz narzadu rodnego od robionego metoda tradycyjnątj. przez powłoki brzuszne. Wspomniany "wężyk" to zapewne przewód łączący sondę z urżadzeniem. Wykonywane jest zaleznie od celu badania i budowy anatomicznej pacjentki bądż na fotelu w pozycji ginekologicznej badż na kozetce w pozycji leżącej na lecach klęczącej z tułowiem wspartym na łokciach. U dziewic u ktorych budowa błony uniemozliwia wprowadzene sondy bywa zastepowane badaniem przez odbynicę. Schmatyczny rysunek mozna obejrzeć tu: http://pierwsza-wizyta.za.pl/badin.html

Gość kocisława
chyba ktos nie widział tej sondy żeby porównać ją do penisa :o albo penisa i nie wie jak wygląda. Może jest długie jak penis i na tym podobieństwa się kończą. Jest jak zimny ,metalowy pręt i tyle. Albo zimna nienagrzana lokówka metalowa.

Byłam u kilku ginków i nigdy sonda nie była metalowa zawsze pokryta jakimś plastikiem czy guma. Nie demonizujcie:D przecież to nic nie boli.

kocisława -----> Masz rację, moim zdaniem sonda waginalna kształtem przypomina raczej lokowkę niż penisa :) Patrz: http://www.usg-3d.wroclaw.pl/rodzaje-glowic-usg-3d4d (trzeci obrazek od góry). Spotkalem się jednak na forum kilka razy z takim skojarzeniem i dlatego o nim napisałem ;) Co do temperatury - sonda, podobnie jak np metalowy wziernik, jeszcze przed założeniem prezerwatywy powinna zostać ogrzana do temperatury bliskiej temperaturze ciała np. poprzez położenie przy kaloryferze lub ogrzaniu w dłoni. Zaniedbanie tego powduje dyskomort badanej pacjentki.

nie przejmuj sie to nic strasznego.ginekolog wsadzi ci takie urzadzonko ksztalt palki heh niestety tak to wyglada.badanie nie jest bolesne wiec nie musisz sie niczego obawiac.pozdrawiam

Gość kocisława
bywalec --- pewnie dziewice tak pisały, które na oczy ego strasznego, męskiego urządzenia nie widziały ;) :)))))

Nie kocislawo, mam wrażenie że były to panie bardzo spragnione kontaktu z męskim przyborem ;) i gotowe go kojarzyć ze wszystkim co ma ksztalt podlużny ;) :D To tak jak w starym dowcipie: Do psychiatry skierowano pacjenta podejrzanego o to że jest maniakiem seksualnym. Lekarz przez pól godziny pokazywał mu rożne przedmioty i pytał z czym mu się kojarzą . Odpowiedź byla zawsze taka sama: z tzipką! Książka, krzesło, talerz, but... wszystko kojarzyło mu się z damskim organem. Wreszczie lekarz mówi: - Nie mam wątpliwości; pan rzeczywiscie jest maniakiem seksualnym. -Taaaaak?? A pan doktor to lepszy? A kto mi przez pól godziny te wszystkie świństwa pokazywał??? Pewnie więc wśród kobiet też zdarzają się maniaczki :D:D:D Sorry za off - watek ;)

Gość kocisława
bywalec---- OMG ;) są takie????

Gość kocisława
no chyba, że stare dziewice :))))) ja tam wolę prawdziwego, cieplutkiego ;))))

Ja myślę że raczej panie ktore zasmakowały (w prznośni a czasem i dosłownie ;) ) uroków męskiego narzedzia rozkoszy a teraz im tego brakuje. Ale zboczylismy z tematu przez te skojarzenia :)