Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alkoholiczka

czy jest tu jakas alkoholiczka która urodziła ???

Polecane posty

Gość alkoholiczka

Zdrowe dziecko ?

Gość jajalka;l
to chlej! co tam jeszcze jedno uposledzone dziecko... zbieraj juz na rehabilitację.

Gość jajalka;l
a skad wiesz, ze jest zdrowe? w mozg mu zajrzałas? nie wiesz, ze teraz ruinujesz mu ukąłd nerwowy??? co z tego, ze ma cudem anatomie w porządku 2 rece i 2 nogi. Ale co ma w główce nie wiesz!

Gość smutaj
strasznie Ci współczuję. alkoholizm to okropna sprawa. Pomyśl sobie że teraz jak przestaniesz pić na 9 miesięcy to urodzisz zdrowe dziecko. Możesz je potem oddać jeśli nie będziesz sobie dawać rady i nadal pić, bez wyrzutów sumienia, albo zakochasz się w swoim dziecku i będziesz dobrą niepijącą matką. A jak nie odpuścisz teraz przez te 9 mies to dziecko może być chore, ty nieszczęśliwa. A więc co wybierasz 9 miesięcy picia czy zmarnowane życie Twoje i dziecka? nikt Ci nie karze przestać pić na zawsze, wstrzymaj sie na te 9 mies a potem pij. Życzę powodzenia, 3maj się

Gość alkoholiczka
przeszłam badania dokladne prenatalne , usg mózgu dziecka ( ze wzgledu na wiek ponad 30 lat ) lekarze powiedzieli ze jest zdrowe Ja sie staram , nie pije w dzien w dzien , nie upijam sie , nie pije ciezkich alkoholi , naprawde sie staram i martwie.

Gość jajalka;l
a ja nie współczuję, to choroba ale nie tylko jej własna ale tez zbierająca żniwo wsród bliskich. teraz chleje w ciąży, szkodzi dziecku a potem jak urodzi dalej mu bedzie szkodzic! urosnie albo uszkodzone albo z syndromem dorosłego dziecka alkoholika, bedzie miało zjebane emocje i uczucia. jeszczes sie chwali ze teraz zdarza sie jej pic pare piw max!!!! idz na leczenie kobieto!!! a nie piszesz na forum!

Ale dziecko moze byc w przyszlosci uzaleznione tak jak ty...Ja radzilabym ci udac sie jak najszybciej na terapie...Jesli sie naprawde tak bardzo martwisz..

Gość alkoholiczka
poztym odrzywiam sie zdrowo , jem witaminy ( feminital , tran itd) Tylko meczy mnie to ze czasami ulegam , nie czuje sie jak bym byla w ciazy , jak widze piwo to az mnie trzesie , ulegam jak najzadziej sie da, czasami po prostu nie moge ... wiem ze zle

Gość alkoholiczka
jajalka;l Przestań chrzanic-usg mózgu! akurat jestem wyszkolona co do FAS-u!!! napewno nie miałas badania biochemii mózgu, bo tego sie nie robi w zyciu płodowym a poza tym nie sądze by juz było widoczne zniekształcenie ciała modzelowatego. to sie robi tylko w specjalistycznej klinice u neurologa z tą wiedza a nie na fotelu ginekologicznym, Mam napisane na badaniu - usg mózgu dziecka - norma ! na to sie powołuje nie na badania biochemiczne .

Gość ex-alkoholiczka
ja urodzilam zdowe dziecko - tylko ze ja pilam ciagle w ciazy na umór - cale szczescie ze jak zobaczylam swoja kruszybke to oprzytomnialam ...... teraz nie pije wychowuje małęgo brzdaca!

Gość smutaj
ja pracowałam z osobami uzależnionymi i wiem co to znaczy nałóg i dlatego współczuję. Niestety to swego rodzaju choroba "psychiczna" i mimo że człowek zdaje sobie sprawe z konsekwencji nie potrafi przestać, dopuki oczywiście nie trafi w odpowiednie ręce. Jeśli teraz przestaniesz pić Twoje dziecko najprawdopodobniej urodzi się zdrowe. Od teraz ani kropli alkoholu w żadnej postaci, nie możesz sobie mówić "statni raz" bo te ostatnie razy będą do porodu. Alkohol nie daje Ci nic miłego, nic fajnego. Smak alkoholu pewno Ci nie smakuje, po wypiciu czujesz się okropnie psychicznie, a przecieżpowinno ci być wesoło. A ty czujesz się przez alkohol okropnie!!! widzisz jaki on jest przebiegły. Pomyśl ile spokoju i zadowolenia zyskasz jak przestaniesz pić

Gość jajalka;l
no to jestes głupia jak but!!! miej usprawiedliwienie dla swojego chlania. Na Fas pracujesz pzrez całą ciaże a nie tylko przez 7 tyg. Zapytaj o to specjalistów. Teraz chlejesz a kształtują sie poszczególne narzady, słuchu i wzroku dziecku nie zbadasz teraz a serce? a jak bedzie miało zewnetrzne cechy na twarzy wypisane??? lekarz tez Ci napisze norma?? a potem pomysl, ze na koncu uszkadzasz hipokamp? zrobisz mu w brzuchu testy na inteligencję? to, ze ma mózg skałdający sie z 2 komór itd. to nie znaczy, ze jego rozwój intelektualny jest w normie i ze bedzie. Myslenia mu nie zbadasz teraz i jak bedzie miało problemy z pamiecią, mysleniem , abstrakcjami to niestety teraz tego nie widac... wiec słuchaj bzdur i żyj nadzieją!

Gość alkoholiczka
smutaj ja pracowałam z osobami uzależnionymi i wiem co to znaczy nałóg i dlatego współczuję. Niestety to swego rodzaju choroba "psychiczna" i mimo że człowek zdaje sobie sprawe z konsekwencji nie potrafi przestać, dopuki oczywiście nie trafi w odpowiednie ręce. Jeśli teraz przestaniesz pić Twoje dziecko najprawdopodobniej urodzi się zdrowe. Od teraz ani kropli alkoholu w żadnej postaci, nie możesz sobie mówić "statni raz" bo te ostatnie razy będą do porodu. Alkohol nie daje Ci nic miłego, nic fajnego. Smak alkoholu pewno Ci nie smakuje, po wypiciu czujesz się okropnie psychicznie, a przecieżpowinno ci być wesoło. A ty czujesz się przez alkohol okropnie!!! widzisz jaki on jest przebiegły. Pomyśl ile spokoju i zadowolenia zyskasz jak przestaniesz pić dziekuje ci za twoj post ! jezu naprawde! po tej wariatce : jajalka;l : myslalam ze nie uslysze słow pocieszenia : dziekuje!

Gość jajalka;l
tak zawsze lepiej uwierzyc w to co sie chce, nawet smutaj pełna empatii niestety nie zna sie na FASIE. tylko na pracy z uzaleznionymi. A na rehabilitacji dzieci alkoholików znam sie akurat ja moja droga. I chocbys uwierzyła w najpiekniejsze słowa to nie masz na dzis gwarancji o zdrowiu twojego dziecka!!! wiec sie nierozgrzeszaj bo nic Ci to nie da. wiesz co to FAS? w ogóle?

Gość alkoholiczka
wiem

Gość mamita 10 tydzien
hmm nie ma zadnej szansy zeby zamknac cie w osrodku zamknietym? zglosic sie dla uzaleznionych mam zeby cie trzymali z dala od alkoholu? moze idz popytaj.

Gość mamita 10 tydzien
w stylu szpital czy cos.zglosic sie jako osoba uzalezniona.chora.

Gość jajalka;l
no widac nie wiesz!!!! bo bys tak sie nie broniła, zadna odpowiedzialna kobieta wiedząc co to jest nie zrobiłaby tego swpojemu dziecku. A wariatka mnie nie nazywaj bo skoro wiesz co to FAS to wiesz to co Ci własnie pisałam wyzej.

ex alkoholiczka Przykro mi, ale jesteś w błędzie jeśli uważasz, że urodziłaś zdorwe dziecko. Jesli, jak to okreslilas, chlałaś w ciąży to urodziłaś dziecko z FAS. Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko, ale jesli na pierwszy rzut oka wygląda na zdrowe to zapewne pozniej wyjdą inne rzeczy typu: mniejszy iloraz inteligencji, klopoty z koncentracja uwagi, zapamietywaniem, z kontrola swoich emocji itp. Dziecko bedzie mialo klopoty z nauką i ze sobą. Fizycznie dziecko z FAS tez da sie odróżnic. Mały zadarty nosek, oczy rozstawione, dziecko ogolnie mniejsze od swoich rowiesnikow...

Gość mamita 10 tydzien
mam ucznia z Fas. ja wiem ze jego matka piła w ciąży, reszta klasy nie wie. nie umie opanować procentów z matematyki, smarka do butelki, opowiada jak się onanizuje. to uczeń klasy zawodowej.I

Gość ex- alkoholiczka
moje dziecko jest normalne. nie ma zadatego noska ani oczu szeroko rozstawionych, jest grzeczne ułozone w wieku 4 lat umie pisac i czytac , wyróznia sie - wiec nie wiem o co spor - nie chronie alkocholiczek - ale tez nie przesadzam.

Gość jajalka;l
dokładnie! dziecko z małą masą urodzeniową, brak filtrum pod nosem, cienka górna warga, szpara nakątna oczu, spłaszczona nasada nosa, szeroko rozstawione oczy, nisko osadzone uszy, opadnięte powieki... rozszczepy podniebienia, wady wrodzone narządów, uszkodzenia słuchu, wzroku, serca, migracja komórek-podwójne narządy itd....!!!!!!!!!!!!!! problemy z mysleniem,zwłaszcza abstrakcyjnym, myślenie DOSLOWNE, problemy z pamięcią, dzieci infaktylne, brak dystansu, problemy sensoryczne, społeczne i tak wyliczac bez konca!!! znam to z pracy, i to prawda niestety!

Gość jajalka;l
ex-alkoholiczka no to się ciesz i gratuluje, ze rzuciłas picie! Tobie się udało! ale trzeba tłumaczyc co niektróym, ze oni tyle szczescia miec nie muszą. NIE MA BEZPIECZNEJ DAWKI AKOHOLU! tobie nie zaszkodziło chlanie na umór a komus innemu zaszkodzi lampka wina...

ex alkoholiczka Twoje dziecko jest jeszcze małe. Nie wiesz jak dalej bedzie sie rozwijało. Alkohol z pewnością na nie jakoś zadziałał. Kwestią czasu jest tylko aby okazało się co i jak uszkodził. Nie mam zamiaru Ci zgnębić. Uświadamiam tylko, że ostre picie w ciąży nie pozostanie obojętne dla dziecka i ZWASZE się w jakiś sposób na nim odbije. Prędzej czy pozniej to wyjdzie.. Oczywiście życzę Twojemu dziecku jak najlepiej i oby bylo zdrowe.

Gość no żeszszszsz
jajalka ja wcale nie piłam w ciaży,zeby nie było, ale z ta lampka wina to przegięłaś. nie lubię nawiedzonych bab, a ty widać uważasz się za misjonarkę, bo coś tam liznęłaś wiedzy i empirycznie doświadczyłaś problemu. zaznaczam, że absolutnie potępiam chlanie w ciąży, nie uważam jednak, ze szklanka piwa czy lampka piwa sporadycznie dziecku zaszkodzi, wiec nie pieniacz i nie obracaj się w ekstremach, bo FAS nie pojawia sie od jednej lampki wina, trzech a nawet czterech etc.. (oczywiście nie na raz), gdybyś rzeczywiście była taką znawczynią to wiedziałabyś o tym, a tak widać zakułaś temat i jak taki beton wrzeszczysz i nic poza tym. co do autorki - ja ogólnie nie lubię słabych ludzi, nie wierzę w coś takiego, że nie można sobie odmówić, bo jestem chora, rozumiem, że ciężko, ale jeśli czujesz wyrzuty sumienia i nie musisz pic codziennie to kompletnie nie rozumiem tych wyskoków???? naprawdę nie użalaj się, bo nikt ci się nie kazał tak bzykać by zaliczyć wpadkę. nie pocieszaj sie też ex-alkoholiczką, bo śmiem wątpić, ze w przyszłości jej dziecku nic nie wyjdzie:-o nie szukaj tu zrozumienia i rozgrzeszenia, bo widać, że chodzi ci o to,ze ktos napisze, ze pij sobie raz na jakis czas i nic sie nie stanie...ale to nieprawda i mózgu nie zbadasz do konca w zaden sposób! ja tu pisze o malej dawce słabego alkoholu raz na jakis czas, a ty szukasz usprawiedliwienia na 4,5 piw za jednym razem. masakra!!!! naprawde zakonotuj sobie, ze na stowe twoje dziecko bedzie chore, jesli ci to pasuje, to chlej dalej i wmawiaj sobie, ze jestes biedna i nie dajesz rady...

A myślałaś o terapii ? Musisz się leczyć, bo skrzywdzisz to dzieciątko :( Zgłoś się do ośrodka leczenia uzależnień, tam Ci pomogą...Jak będzie Ci się chciało tego piwa, to złap butelkę mineralnej i pij aż będzie Ci się uszami wylewało, musisz zapełnić brzuch, żeby już nie było miejsca na alko. Dbaj o siebie, zdrowo się odżywiaj i szukaj pomocy. Zaglądnij tu http://niepijemy.pl/forum/index Dowiesz się jak walczyć z głodem i utrzymać abstynencję. Życzę Ci mądrych decyzji.

Gość FAS ma kazde dziecko pijaczek
FAS/FAE jest jednostka chorobową w 100% możliwą do uniknięcia, wystarczy, że kobieta w ciąży powstrzyma się od picia alkoholu w każdej, nawet niewielkiej ilości. Wiele spośród kobiet spożywających alkohol na wiadomość o ciąży przestaje pić. Niestety następuje to zazwyczaj 3 miesiącu, kiedy alkohol zdążył już w sposób nieodwracalny uszkodzić płód. Spożycie alkoholu w I trymestrze ciąży: uszkadza mózg; osłabia rozwój komórek; atakuje główne organy płodu takie jak serce czy nerki; prowadzi do deformacji twarzy; powoduje poronienia. Spożycie alkoholu w II trymestrze ciąży: osłabia rozwój mózgu; powoduje poronienia zagrażające życiu matki; uszkadza mięśnie, skórę, gruczoły, kości i zęby. Spożycie alkoholu w III trymestrze ciąży: osłabia rozwój mózgu i płuc; prowadzi do zaburzenia rozwoju wzrostu. Właściwości FAS/FAE Nie wszystkie dzieci z FAS/FAE są do siebie podobne. Tak samo skutki spożywania alkoholu w czasie ciąży mogą być różne. Zależy to od okresu ciąży, w którym alkohol został spożyty, od diety kobiety, jej wieku i kultury picia. Typowe dziecko z FAS/FAE wykazuje behawioralne, psychiczne i fizyczne problemy odbiegające od normy. Poniższe cechy są najbardziej charakterystyczne dla dzieci z FAS/FAE, jednak nie każde dziecko będzie posiadało je wszystkie naraz. Fizyczne właściwości FAS i FAE 1.Wady wzrostu: niska waga urodzeniowa; mała waga w stosunku do wieku; mała głowa; niedobór wzrostu; zaburzenia rozwojowe. 2. Deformacje twarzy: małe, szeroko rozstawione oczy; skrócone szpary powiekowe; opadające powieki; krótkowzroczność; zez; krótki zadarty nos; brak rynienki podnosowej; brak czerwieni wargowej; spłaszczony środek twarzy; słabo rozwinięta szczęka; duże lub źle ukształtowane uszy; wąskie czoło. 3.Inne pojawiające się zaburzenia: niepowodzenia w prosperowaniu; nierozwinięte paznokcie u rąk i nóg; krótka szyja; słaba koordynacja wzrokowo- ruchowa; problemy ze słuchem; anormalności stawów i kości. Dzieci z FAS/FAE bardzo często wykazują problemy z zachowaniem a większość z nich nie będzie w stanie normalnie funkcjonować w społeczeństwie. Najczęściej występujące problemy z zachowaniem: nadaktywność; nieustępliwość; pasywność; impulsywność; drażliwość; problemy ze snem; złośliwość; nadwrażliwość na dotyk i dźwięk; trudności z adaptacją; problemy z organizacją; niska samoocena; trudności z samokontrolą; łatwość popadania w stany depresyjne; problemy z absencją; problemy ze sferą seksualną. Dzieci z FAS/FAE bardzo często mają problemy z nauką. Ich przyczynę stanowi słaba pamięć, kłopoty z myśleniem (zwłaszcza abstrakcyjnym i przyczynowo- skutkowym) a także niezdolność przetwarzania informacji. Zazwyczaj dziecko pomimo, że posiada określony zasób informacji, nie potrafi ich wykorzystać w konkretnej sytuacji. Nauka tych osób jest niesystematyczna, przeplatana okresami, w których dziecku łatwo jest przyswoić nowe informacje z okresami, w których ma ono problemy z zapamiętywaniem i umiejętnością wykorzystania wcześniej zdobytej wiedzy. Często na tej podstawie nauczyciele oceniają takie dzieci jako leniwe, niesystematyczne, nieprzykładające się do nauki. Osoby z FAS/FAE często charakteryzują się nieodpowiednimi zachowaniami społecznymi. Są także niezdolne do tego, aby analizować skutki własnego postępowania. Nie potrafią odczytywać podtekstów ukrytych w mimice, gestach czy słowach. Są one społecznie i emocjonalnie niedojrzałe. Dzieci z FAS/FAE, zwłaszcza w wieku dorastania, mają kłopoty z nawiązywaniem kontaktów z rówieśnikami. Są bardzo podatne na manipulację i wykorzystanie. Z powodu swojej ufności i łatwowierności często stają się ofiarami przemocy seksualnej, fizycznej, psychicznej. Dlatego wymagają stałego nadzoru ze strony osób dorosłych. Elżbieta Kopaczek Artykuł na podstawie: Dzieci wymagające specjalnej opieki zdrowotnej, M. Banach (red.), Kraków 2004.

alkoholiczka---->>>> u nas na naszym topiku dla alkoholików http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4482677&start=0 pisała też alkoholiczka która zaszła w ciąże jak się o tym dowiedziała to przestała pic skoro jej się udało to Tobie też może się udac bo inaczej Twoje dziecko urodzi się chore ( poczytaj w internecie o FAS ) zapraszam na nasz topik .pogadajmy