Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwerty9876

Zmiany degeneracyjne guzków tarczycy

Polecane posty

Gość qwerty9876

Witam, może ktoś mi powiedzieć co oznacza w opisie stwierdzenie "zmiany degeneracyjne stosunkowo licznych guzkow w obu platach tarczycy, w czesciach kaudalnych platow zmiany wykazuja tendencje do tworzenia konglomeratow". Mialam robiona biopsje i USG do ktorego dostalam taki wlasnie opis. Wyniki biopsji za kilka dni, niemniej jednak sam opis USG juz mnie niepokoi :(. Czy ktos mial wycinane guzki tarczycy, bo ja sie do tego kwalifikuje :(

Gość qwerty9876
??

Gość qwerty9876
Nikt się nie wypowie?

Gość qwerty9876
up

Gość dobrze prawisz
jak duże masz te guzki, ile masz lat i czy zaniepokoiły lekarza? tzn. po usg na pewno coś skomentował- że nie podobają mu się, że podejrzanie wyglądają albo coś...ja mam 24 lata i mam 1 guzka na tarczycy

Gość dobrze prawisz
biopsja boli? ja idę na usg w maju (kazał przyjść za rok) i gdyby guzek urósł albo coś to biopsja

Gość dobrze prawisz
i napisz prosze czy masz jakieś objawy ze strony tarczycy ( charakterystyczne dla niedoczynności albo nadczynności albo choroby hashimoto)? daje Ci sie jakoś tarczyca we znaki?

Gość qwerty9876
Wielkosc pojedynczych zmian waha sie od 4mm do 8x10mm. Nie wiem co to oznacza, ale ja pod reka wyczuwam je. Biopsja dla mnie byla nie mila, tak samo jak USG bo mam bardzo wrazliwa tarczyce na dotyk, mi przeszkadza lancuszek jak leze :/. Ja w tego co pamietam wyniki TSH mam w normie, tak mi mowiono. Nie mam nadczynnosci czy niedoczynnosci, tylko mase guzkow ktore sie powiekszyly. Wiesz... chodze zmeczona, wlosy mi wypadaja, chudne bez powodu, bylo mi goraco, teraz zimno w wiekszej czesci dnia. Nie wiem jak to rozumiec. Mam 24 lata.\ Biopsje mialam 2-gi raz. Pierwsza nic nie wykazala zlego, ale od 1 biopsji guzki mi sie powiekszyly i teraz zrobilam ja na wszelki wypadek, a guzki i tak do usuniecia, bo jak uslyszalam nie mam 68 lat zeby je obserwowac, tylko mam znacznie mniej i zycie przede mna. ale wiesz... z tego co mnie informowano, to mimo ze teraz je wytne, to one moga wrocic :(

Gość qwerty9876
Moje ostatnie TSH z sierpnia 2011r wynosi 1,16, jutro chyba sie wybiore na powtozrenia badania

Gość dediko
też miałam guzki ale po letroxie i vit pp forte wszystko sie rozmyło. TSH masz dobre ale twoje objawy wskazują że coś jest nie tak. A czy robiłaś badanie wit b12 i ferrytyny?

Gość qwerty9876
Nic wiecej poza USG, TSH i 2x biopsja nie robilam :/