Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mroweeczkaa 28

Pomoc w kupnie pieca do centralnego ogrzewania.

Polecane posty

Gość mroweeczkaa 28

Przymierzam sie do kupna na wiosne nowego pieca do centralnego ogrzewania/. Mieszkanie w kamienicy 40 m2. oBECNY PIEC JEST JUZ DOSC STRAY, STRASZNIE SIE Z NIEGO KOPCI.Niewiem czy to wina pieca czy opalu ia moze cos z kominem. Jaki piec byl by dobry do takiego mieszkania i ile kosztuje nowy piec.I jaki jest koszt instalacji nowego pieca?

Gość Janusz055.
jaki ma byc jednokomorowy czy dwukomorowy kociooł

Gość mruweczzkaaa
niewiem nie znam sie. Ten stary piec to jest " OLSZTYN" Cos chyba na bazie tego pieca.

Gość to nie twoje zjdęcia
a czym ogrzewasz?

Gość okio[po
my ubieglej zimy w t silne mrozy wymienialiśmy piec mąż pojechal chcial kupić defro,ale firma ktura sprzedaje ,polecila i chwała jej za to,piec firmy KRZACZEK komputerem,pali wszystko, bardzo oszczedny i bezproblemowy /żółty kolor pieca/zadowoleni jesteśmy i moge go polecić ,nikt mnie nie bedzie przeklinał/

Gość mruweczzkaaa
drewnem a dotego na podtrymanie temperatury podrzucami brykiet drzewny. Tak na noc zeby bylo cieplo. ile taki piec kosztuje.?

Gość mruweczzkaaa
a ile kosztuje podlaczenie nowego pieca przez fachowca?i kto mto podlacza hydraulik?

Gość mruweczzkaaa
up

Gość Oczywiście że
rozmowa na tym forum jest bardzo profesjonalna.Głupie baby potrafią odpowiedzieć że mają piec żółty.A jaki samochód im się podoba -czerwony. Kobito,jeśli piec się dymi to znaczy że musisz wyczyścić przewód kominowy.To jest ważniejsze niż wymiana pieca bo grozi zatruciem czadem.Jak zrobisz z tym porządek to dopiero wtedy zainteresuj się nowym piecem.

Gość mruweczzkaaa
byl czysczony niedawno komin.Nic to nie dalo.Wczoraj wyczyszczylismy caly piec dalej sie kopci.

Gość Oczywiście że
żeby zdiagnozować ostatecznie wezwij kominiarza.Oni posiadają mierniki mierzące ciąg komina.Sprawa będzie jasna.Koszt niewielki a również przy tej okazji coś mądrego Ci doradzi.

Gość Oczywiście że
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z faktu iż proces spalania powoduje zużycie tlenu/powietrza.Czyli należy doprowadzić powietrze zzewnątrz w okolice pieca.Brak dopływu powietrza zzewnątrz doprowadza właśnie do dymienia z pieca czy kominka.Po prostu spalanie tlenu z niezasilanego powietrzem powoduje spadek ciśnienia i tzw.cofkę dymu z pieca/kominka do wnętrza.Ja doprowadziłem powietrze zzewnątrz rurą o średnicy 150mm i mam od tego czasu spokój z tym problemem.Nowy piec Ci nie pomoże.Tymi zjawiskami rządzą prawa fizyki.

Gość mruweczzkaaa
pYTALAM KOMINIARZA JAK BYL OSTATNIO I mwoil ze kominy sa drozne bo czyscili.Prawdobodobnie jest zle podlaczony piec i stad te problemy.

Gość Oczywiście że
jeśli komin ma ciąg to musisz doprowadzić powietrze z zewnątrz.Prosty test, po prostu uchyl najbliższe piecowi okno i obserwuj czy piec będzie dymił.

Gość mroweeczkaa 28
zrobilismy tak i dalej sie kopci z pieca.Wiec co jest nie tak? kazdego dnia jest coraz gorzej.

Gość Oczywiście że
nie wiem co Ci odpowiedzieć.Kominiarze mają takie czujniki które mierzą tzw.cug/ciąg.Jak go wsadzi do pieca to może go sprawdzić.Przecież dotychczas ,tak myślę było ok.Jeśli ciąg komina jest ok. to nie ma powodu do dymienia.

Gość mroweeczkaa 28
i po problemie. Dzis byl kominiarz. Wyczycil komin i piec. Powod kopcenia- zly opal.Mokre drewno ktore powoduje powstawnie sadzy ktora osadza sie w piecu. I to ta sadza sie kopci. Dzis pieknie sie pali w piecu.Tem. jak narazie 40 stiopni. Kazal nam kupic taki proszek " pal sadz". A i najwazniejsze piec jest dobrze podlczony do komina. Cufg bardzo dobry. Nie ma sensu wymieniac pieca na nowy bo ten obecny jest jeszcze calkeij dobry i kominiaerz mowil ze jeszcze kilka sezonow nam posluzy. Kopci sie tylko na samym poczatku jak sie rozpala potem juz malo( tylko jak otwiera sie piec).

Gość mroweeczkaa 28
up

Gość gość
@mroweeczkaa 28 brykiet drzewny nie smoli przewodow kominowych i po nim nie masz problemow z kopceniem. Ja kupuje swoj u http://odziezroboczalublin.pl/ i poki co nie spotkal mnie taki problem

Gość gość
Korzystam z kotłów co od marki www.darko.olsztyn.pl. Mam już od nich drugi kocioł. Znam tego producenta od mniej więcej piętnastu lat, więc pod względem doświadczenia i jakości trudno znaleźć coś lepszego. Bierzesz u nich kocioł gotowy lub zlecasz indywidualną produkcję, niezbyt drogą, ceny normalne mają. Serwis gwarantują ogólnokrajowy, bezpośrednio u producenta, więc to też spory plus. Pomogłem? W razie czego pisz to ci podeślę zdjęcia mojego kotła, ewentualnie pogadamy dłużej. Pozdrawiam.

Gość gość
A oglądałeś od Witkowskiego? - http://www.sklep-witkowski.pl/ Oni mają dobre piece, średnia półka, rozsądna cena moim zdaniem. Ja mam od nich z serii LUX i musze przyznać że porządnie zrobiony, przemyślany, łatwy w obsłudze a estetyka w porównaniu z innymi wypada bardzo dobrze

Gość gość
Jeśli szukacie kotła z podajnikiem tłokowym lub ślimakowym to warto wybrać się do sklepu Stefaniak http://www.stefaniak.pl/. Mają szeroki wybór i chętnie doradzają. Sama zamawiałam tutaj kocioł z podajnikiem Skam-R Duo, który ma b. wysoką sprawność.