Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziecko z jadłowstrętem...

Drogie Mamy niejadków proszę o pomoc....

Polecane posty

Gość Dziecko z jadłowstrętem...

Chciałabym się dowiedzieć drogie Mamy, jak radzicie sobie z Waszymi niejadkami? Moje dziecko ma co prawda stwierdzony jadłowstręt, ale jest już coraz lepiej. Może któraś z Was ma podobną sytuacje? U nas sytuacja wygląda tak... Mój synek ma obecnie 19 miesięcy. Do 16 miesiąca życia jadł pięknie. W wieku 6-8 miesięcy był sporo ponad normę jeśli chodzi o wagę (miał ponad 10kg), ale pediatra mówił, żeby się nie przejmować. I faktycznie szybko spadł do normy, gdy zaczął raczkować. Długo nie chodził, bo zaczął dopiera jak skończył 16 miesięcy. Jednak było to spowodowane jedynie jego lenistwem i lękiem, gdyż żadnych nieprawidłowości pediatra i ortopeda dziecięcy nie stwierdził. No i wtedy zaczął się koszmar - przestał jeść... Początkowo tłumaczyłam sobie, że nauka chodzenia tak go pochłania, że szkoda mu czasu na jedzenie. Pił chętnie kaszki i mleko, więc nie było najgorzej. Jednak szybko sytuacja się zmieniła. Każda próba podania jakiegokolwiek posiłku kończyła się płaczem, krzykiem i wymiotami. (Jedynie w nocy przez sen podawałam mu kaszki z witaminami) Przez 1,5 miesiąca synek schudł z 12,5 kg do 10kg. Marniał w oczach. Wyniki krwi też się pogarszały... Był na kroplówkach... Szukaliśmy pomocy wszędzie, aż trafiliśmy do Pani psycholog. Początkowo nic nie skutkowało. Terapia jaką zastosowała pani psycholog była dla mnie początkowo szokująca i sprzeczna z moimi zasadami, ale w końcu uległam. Zaczęliśmy podawać dziecku SŁODYCZE! Tak i to przeróżne. Początkowo był bunt, wymioty, aż się w końcu skusił (pamiętam na piernika w lukrze z kolorową posypką)... Później podstawialiśmy owoce, ale bywało różnie. Kolejnym krokiem było odwrócenie uwagi od jedzenia. I zaczęło się jedzenie przed TV! Wykorzystany tu został tzw. odruch warunkowy (Pawłowa ). Ulubiona bajka (ale tylko ta jedna konkretna, kilka odcinków, żeby się nie znudziła) i jedzenie. Nie ma bajki nie ma jedzenia i odwrotnie. Już od pół roku w ten sposób je. Początkowo każdy posiłek przed TV, teraz powoli zaczynamy od tego odchodzić. A wygląda to tak: ok godz. 8-9 200-250ml kaszki do picia Nestle (4 rodzaje na przemian, innych nie lubi) pije chwile po przebudzeniu jeszcze w łóżku; godz. 10-11 1-2 kromki chleba ( różnie to wygląda: z pastą jajeczną, z wędliną własnej produkcji, z jajkiem, pomidorem, itp...) lub jajecznica z jednego jaja na maśle, Do tego herbatka lub mleko/kaszka w zależności ile zje, a je przed TV na swojej konkretnej bajce (trwa to ok 0,5h); ok godz11-12 idzie spać i śpi średnio 2-3 godz.; 15-16 obiad (wspólnie z nami przy stole) zwykle zje trochę zupy, ale zazwyczaj drugie danie zje już ładnie... (gotuje sama, czasem mały ma swoje posiłki, czasem je to co my, w zależności co akurat jemy); ok godz 18-19 jada kolacje i tu znów kanapki zazwyczaj 2 i znów przed TV kolejne o,5h bajek; zazwyczaj idzie spać ok godz 22-23 (nie potrafię tego zmienić, jest spokojnym dzieckiem, więc raczej nie szaleje i nie jest zmęczony), dlatego przed snem dostaje mleko lub kaszkę w zależności ile zjadł na kolacje; W między czasie dostaje owoce i warzywa do schrupania, a także jogurty (choć rzadko, bo za nimi nie przepada) oraz słodycze, ale z tymi ostrożnie i inne przekąski oraz napoje (woda, herbatki owocowe, soki). Przez te pół roku synek przybrał 1300g i waży 11,300. Jest wysoki jak na swój wiek (ma 90cm), więc nadal wygląda szczupło. Wiemy, że będzie nam trudno odejść od posiłków przed TV, jednak nawet pediatra mówi, że ta godzina mu nie zaszkodzi, ważne że przybiera. Tak więc drogie mamusie niejadków pamiętajcie cel uświęca środki ;) Pozdrawiam

Gość mamama27
fajnie że napisałaś to - może niektórym cos pomoże - mój póki co je super ale jako półroczniak jadł fatalnie i też dawałam mu jeść z bajką i teraz je super wszystko bez problemu i bez bajki a Tobie autorko polecam Teletubisie!! Hit wszystkich znanych mi dzieci