Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to pilne pilne

musze szybko podjac decyzje

Polecane posty

Gość to pilne pilne

juz sie pytalam na innym topiku ale tam maly ruch, jesli mam zajecie komornicze, dobrowolnie placilma 300 zl bo balam sie ze komornik wejdzie mi na pensje i umowy nie przedluza, a teraz mam juz umowe na 2 lata to moge sobie odpuscic to placenie? Nie stac mnie bo mam najnizsza krajowa

Gość n,dndndndnd
jak zarabiasz najnizsza to ci komornik moze skoczyc

Gość to pilne pilne
ale ja sie boje ze pracodawca bedzie zle na to patrzyl i moze sie chciec mnie pozbyc, wiem ze nic zlego nei zrobilam, nie mialam kasy tka jak i teraz bo rodzina na utrzymaniu, to jakis koszmar

Gość to pilne pilne
doradzi ktos?

jeśli zarabiasz najniższą krajową to faktycznie komornik nie dostanie nic od pracodawcy z Twojej wypłaty, ale to oznacza jednocześnie, że twój dług będzie rósł w szybkim tempie - najgorsza z możliwych sytuacji to komornik właśnie. A pracodawca oczywiście w Twojej sytuacji będzie musiał poinformować komornika o twoich zarobkach i braku możliwości dokonywania potrąceń bo za mało zarabiasz. Może wpłacaj mniejsze kwoty dobrowolnie - duży masz ten dług?

Komornik musi zostawić jakąś ustaloną ustawą kwotę na minimum przeżycia. Nie wiem ile to jest. Poszukaj i zdecyduj czy wystarczy ci czy lepiej płacić. Dług i tak spłacisz.

nie sugeruj się, że masz umowę na dwa lata i jesteś bezpieczna - to i tak jest umowa terminowa i można ją w każdej chwili rozwiązać za dwu tygodniowym wypowiedzeniem :( postaraj się spłacać ten dług - bo to cię i tak nie ominie a nie spłacany urośnie do niebotycznych rozmiarów :(

potrącenie komornicze dotyczą różnych sytuacji - i o innych kwotach wtedy mówimy - jeśli jest to dług w baku musisz dostań najniższą krajową i pracodawca nie przekaże nic komornikowi - o jakim długu mówimy?

Gość to pilne pilne
ja wiem ze urosnie, dlugu jest 4800 bo mialam rok linie na koncie, ale jak stracilam prace to nie mialam z czego placic , udalam sie do banku , nawet zgodzilam sie rpawie na ugode ale oni tez chcieli zeby placi po 250, placilam 2 razy i nie dalam rady bo dzieic mam i czynsz trzeba placic, to bledne kolo, maz tez malo zarabia, a komornik jak mu powiedzialam ze chce placic obstawal przy 300 zl, boje sie ze jak nie przyniose kasy- do jutra mam czas bo do konca miesiaca, beda problemy bo tez konto moze zajac

komornik nie może zająć ci konta bankowego - chyba ,że to jest konto gospodarcze - to już inna bajka. Jeśli zarabiasz tyle ile zarabiasz nic ci nie może zabrać, możesz mu nosić ile chcesz. Idź do tego komornika i powiedz mu jak wygląda sytuacja - czyli płacisz tyle ile możesz albo wcale

ale niech się ktoś jeszcze wypowie - bo ja nie jestem specjalistką w tej dziedzinie ??? Bo jeszcze kwestia wynagrodzenia męża też ma najniższą krajową??

Gość to pilne pilne
ale ten komornik jest jakis wyjatkowo niemily a zanim do niego poszlam to dostalm wezwanie do zaplaty i grozby ze mi an pensje wejdzie i zajmuje konta, tyle ze to konta byly w innych bankach, ja mam w Eurobanku, zastanawiam sie czy zmienic na inny

Gość ,;xcccc
wedle prawa kwota wolna od potrąceń to 1.500 zł brutto przy całym etacie. Tego komornik prawnie zająć nie może. Nie może też wejść ci na konto jeśli mu nie podasz numeru tego konta. Wszystko jest do 'załatwienia' tylko trzeba umieć z komornikiem rozmawiać. Nie może np. w ogóle zająć pensji jeśli dostaje miesięcznie jakieś pieniądze, np. 100zł.

Gość n nn n n
komornicy uprawiają w Polsce samowolkę. Jeśli nie umiesz z nimi dyskutować i nie znasz paragrafów jesteś na straconej pozycji. Dochodzi czasem do kuriozalnych przypadków zostawienia na życie 3osobowej rodzinie np. 450zł. miesięcznie. Zapoznaj się z paragrafami. Poszperaj na bardziej 'wtajemniczonych' forach. Np. TU.

Gość msssssssaqaa
owszem jak masz najnizsza to ci nei zabierze, co innego jak zachorujesz i będziesz otrzymywać np. zasiłek chorobowy (nie myl z wynagrodzeniem za okres choroby wynosi 33 dni niezdolności do pracy bądź 14 dni po 50 roku życia) wówczas nie obowiązuje już kodeksowa ochrona wynagrodzenia, ale jak dobrze pamiętam to ustawa emerytalna (bo zasiłek płacony jest z ZUS-u) i ochrona odnosi się do najniższej emerytury (wierz mi nie jest to już tak korzystne). Nie pamiętam teraz dokladnie szczegółów, ale w tej kwestii na pewno komornik "zgarnąłby" część Twojej pensji:(

nie przejmuj się żaden komornik nie będzie miły jeśli nie będziesz płacić - przecież część z tych pieniędzy które wplacasz idzie dla niego :) zgadzam się z przedmówcą poczytaj na innym forum - ja ci w szczegółach nie pomogę :) powodzenia

Gość to pilne pilne
moge isc do niego ale skoro juz wczesniej mu powiedzialam ze ciezka sytuacja tu takie cos , a nie kapuje jak z chorobowego wezmie wiecej???