Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana_mama_2012

Mój płód jest za mały co to znaczy

Polecane posty

Gość załamana_mama_2012

Witam jestem w 11 tyg ciąży a moe dziecko ma dopiero 19mm. Ginekolog zlecił mi badania penetralne..czy ktoś może był w takiej sytuacji? czy dziecko może być chore? proszę o odpowiedź..

Gość rumianek dzbanek
"Penetralne"? :D PRENATALNE. Usg też jes badanie prenatalnym. Chyba że masz jakieś wskazania do badania szczegółowego, typu amniopunkcja. A dlaczego ginekologa nie spytałaś jak masz jakiś niepokój?

Gość prenatalne a nie
penetralne...

A co powiedział Twój lekarz? Pytałaś? Czy tylko kazał Ci zrobić badania? Mówił, że to coś poważnego? Czy reszta jest ok? 19 mm to rzeczywiście niedużo ale dzieci rozwijają się we własnym tempie. Moje miało 17 mm w 8 tc. Nie martw sie na zapas, może tak na prawdę do zapłodnienia doszło póżniej niz Wynika to z okresu? Jak ja szłam pierwszy raz na wizytę to wg okresu był to 7 tc, a na wizycie okzaalo sie, ze to max 5 tc, wiec moze u Ciebie też tak jest? Wtedy wielkość malucha nie byłaby tak odbiegająca od normy...

Gość tak tylko że u autorki
wg. norm płód jest miesiąc do tyłu, o raczej chyba takiego przesunięcia nie było, choć bardzo życzę ci aby się udało. A co gin mówił jeszcze jak tam serduszko biło ładnie czy jak i kiedy miałąs ostatnia miesiączke i jakie cykle.

Gość załamana_mama_2012
przepraszam za pomyłkę..tylko zlecił mi te badania..jestem pierwszy raz w ciąży i myślałam, że to normalne..ale czytałam w internecie, że te badania mogą potwierdzić czy dziecko jest zdrowe czy nie i muszą je zrobić kobiety kiedy dziecko może być chorem. a ja mam 21 lat

Gość załamana_mama_2012
ostatnią miałam 24 listopada..nic nie mówił o serduszku..a ja naprawdę nie wiedziałam o co pytać..byłam w szoku..

Gość mou
a wcześniej miałaś robione jeszcze jakieś usg czy tylko to jedno teraz?

Gość załamana_mama_2012
a miesiączke miałam regularną..

Gość załamana_mama_2012
Tylko jedno usg na nim widać tylko takie jajo, nic nie wykształcone ani główki nie widać ani rączek a czytałam, że już w 9/10 tyg to się kształtuje..bardzo się boję. Badania mam na 9 lutego

Gość rumianek dzbanek
Ja na usg z 7 tygodnia widziałam rozmytą szarą plamę. Następne miałam w 13 tc i było widać "normalne" dziecko. Nie czytaj żadnych artykułów z netu, tylko rozmawiaj z lekarzem. Jak się dalej stresujesz, a nie możesz się umówić na kolejną wizytę, to zadzwoń do gina i pytaj.

Kropelka a u ciebie ten ósmy tydzień to był akurat w normie, bo w ósmym tc płód powinien mierzyc między 15-20mm. Pierwszy trymestr jest najważniejszy i dzieci w tym okresie rozwijaja się podobnie a bynajmniej powinny, później wzrost jest różny po 12tygodniu. Nie chcę strasszyc autorki mam nadzieję że jej sie uda. U mnie tez w 10tc maleństwo miało 7mm i niestety więcej nie urosło:(

u mnie od samego początku wychodziło na usg że jest mniejszy ,pod koniec będąc już w 40 tc ,wychodziło że mały jest wagowo i rozmiarowo mały jak na 37 tc ,na dwóch różnych usg wychodziło co innego mały urodził w 41 tc z wagą 3200 długość 59 cm czyli normalnie ,nie martw się na zapas.

a tak dla spokoju to ja bym poszła skonsultować to do innego gina z dobrym sprzętem, czasem rozbierzności są bardzo duże. Czekamy na dobre wieści.

Gość załamana_mama_2012
dam znać po badaniach..mam nadzieje, że będzie ok. To była moja pierwsza wzyta u ginekologa. może urośnie do następnego badania..;) napewno będzie ok;) nie mogę się martwić bo zauważyłam, że jak coś mnie stresuje albo się zdenerwuje to podbrzusze mnie boli..

Gość lamiksi
Nie mart się, ja miałam dostać @ 22.12 a 24 i 25 było bez zabezpieczeń, lekarz z wyliczeń ostatniej @ dał termin na koniec sierpnia, a z wielkości dzidziusia na koniec września. Ale tylko w tych dwóch dniach była możliwość zajścia. Może u Ciebie było podobnie, że się coś jednak poprzestawiało.