Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czego.

Droga do aparatu ORTO.... jak wygląda???

Polecane posty

Gość czego.

Lecze teraz właśnie ząbki i planuję założenie aparatu stałego. I tak się zastanawiam, czy wybrac sie do ortodonty już po wyleczeniu wszystkich zębów czy może teraz??? Ile czasu może upłynąc od 1. wizyty do załozenia aparatu??? I co pomiędzy się dzieje???? Jak się przygotować? Czy jakies wybielanie zębów, lakowanie, zdejmowanie kamienia itd???

Możesz usunąć kamień jeśli masz, zęby muszą być wszystkie zdrowe przed założeniem ale możesz wybrać się wcześniej do orto. Musisz zrobić pantomogram (zdjęcie) i wyciski zebów u orto. Na tej podstawie zrobi ci aparat i plan leczenia. Zębów przed założeniem nie wolno wybielać. Nie wiem ile czasu może upłynąć, ale myślę że 1,5 mca to minimum i mi chyba jakoś tam założyli. Już nie pamiętam :)

Gość czego.
Półtora miesiąca od pierwszej wizyty??? Czemu tak długo? Musiałaś miec usuwane zęby???

Gość patryk? to ty?
??

Gość czego.
znaczy ja mam niby byc patryk :-D niestety pudło, szybciej patrycja sie kłania :-P

Nie, nie musiałam ale na pierwszej wizycie orto zobaczy zęby, da skierowanie na pantomogram. Wracasz na kolejnej wizycie ze zdjęciem i robi wyciski, potem na kolejnej kiedy już ma wyciski robi plan leczenia i zamawia aparat. Na następnej zakłada, więc trochę z tym schodzi. Poza tym nie wiesz czy od razu można założyć aparat. Czasami wymagana jest separacja, usuwanie zębów albo inne zabiegi które wydłużają czas do założenia.

Gość jhhbhhjb
A tak poza jakimś leczeniem zębów, to tydzień przed założeniem aparatu włożą/wcisną Ci takie gumki między zęby z tyłu, żeby zrobić miejsce na zamocowanie aparatu. Dwie po każdej stronie, np dwie na dole po lewej. I to, przynajmniej dla mnie, było najbardziej bolesne.

Gość patryk? to ty?
wybacz,myślałam,ze znajomy zawitał na kafe,a wypiera się,że za nic tego nie zrobi...Właśnie tez myśli o aparacie

To jest właśnie separacja, ale nie jest wymagana u każdego tylko w przypadku zębów ciasno ułożonych. Ja niestety również to miała i to faktycznie boli przez kilka dni porządnie, ale wszystko jest do przeżycia :)

Gość akashanet
u mnie wyszło równo miesiąc od pierwszej wizyty. ale miałam wszystkie zęby wyleczone. więc dał skierowanie na zdjęcia, wziął odciski, później analiza zdjecia i plan leczenia, założenie separatorów no i aparat

Ja sie i tak leczylam w takiej akademii - gdzie byl wlasnie wydzial dentystyczny. Tam mi zbadali zeby i chcieli zakladac aparat od razu, bo mialam zdrowe zeby, tyle ze nie bylan na to przygotowana i psychicznie i finansowo, to ustalilismy termin, pzyszlam i mi zalozyli. Wczesniej nic mi nie robili z zebami.. :) Tylko umyj je porzadnie przed wejsciem jeszcze raz.