Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewidoczny dla innych

Spotkałyście się z takim stwierdzeniem...

Polecane posty

Gość Niewidoczny dla innych

...że czym później wyjdą dziecku ząbki tym będą mocniejsze. Byliśmy w sobotę na imprezie i kuzynka mojej kuzynki która uważa, że jej dzieci są NAJ i podkreśla to w każdym zdaniu, powiedziała mi, że coś jest nie tak skoro moja córka, która dziś skończyła 6 miesięcy nie ma jeszcze ząbków. Wtedy ktoś z tłumu gości odezwał się, że czym później wyjdą ząbki tym będą mocniejsze. Nie wiem, czy to było tak powiedziane tylko, żeby tamta się wkońcu przymkła czy jest tak faktycznie. Mnie to akurat nie martwi, ale pytam z ciekawości.

Gość bekka
Nie wiem czy tak rzeczywiscie jest, ale to, ze dziecko nie ma zabkow w wieku 6 miesiecy to jest calkowicie normalne. Nie lubie takich bab jak ta kuzynka kuzynki :O

Gość mnie pediatra
powiedziala to samo. moj maluch zaczyna 10 miesiac i nie ma ani 1 zabka i lekarka powiedziala ze to dobrze, bo beda zdrowsze i dluzej i powiedziala ze i do 14 miesiaca moze nie byc zabka

Nie wiem ile w tym prawdy, ale dużo osób twierdzi, że im później wyrosną zęby stałe, tym dłużej będą na starość. O mleczakach nie słyszałam.

uhuhu mojemu pierwszy ząbek wyszedł w 9 miesiącu to niezły mieliśmy poślizg czy mocniejsze to wątpię, ale napewno później się popsują hehe

Gość chicas walk
JA SIE Z TYM ZGODZE ! AKURATNIE DZIECI FILIPIŃCZYKÓW ( MAM W RODZINIE ) SĄ MOCNIEJSZE ...1 ZĘBY WYCHODZĄ JAK DZIECI MAJĄ 1,5 ROKU - JAKI ONI MAJĄ ZGRYZ ? MOJA BRATOWA NIE WIE CO TO DENTYSTA ! ... A MAŁA MA TAKIE ŚLICZNIE BIAŁE ZĄBKI ŻE AŻ NAPATRZEĆ SIE NIE DA ! POZA TYM ... TRZEBA PILNOWAĆ JUŻ PIERWSZE ZĄBKI REGULARNIE MYĆ ! A NIE POTEM WYJDZIE PRÓCHNICA I PANIKA MOJA PRABABCIA ( JUŻ ŚW PAMIĘCI ) MÓWIŁA ŻE JEJ SYNOWI ZĄBKI WYSZŁY PÓŹNO PO 1 ROKU ŻYCIA ... ALE MIAŁ JE CAŁE ŻYCIE ! ... GRZEBALI GO TZN MOJEGO DZIADKA ... I MIAŁ SWOJE ZĘBY ! COŚ W TYM JEST :)

A ja się niestety nie zgodzę, mojej córeczce wyszły ząbki jak miała ok 12 miesiecy (wtedy zaczęły!) Bardzo wcześnie zaczęła je myć szczoteczką, uwielbiała to, nie jadła dużo słodyczy. Teraz ma 2 lata i zauważyłam na ząbkach dziwny osad, poszłam do dentysty i okazało się ze cały przód jej się zaczyna psuc. Też spytałam jak to możliwe, ze skoro tak późno wyszły to powinny być mocne zabki, a dentystka powiedziała ze to mit :-(

Nie ma reguły. Zdrowie zębów zarówno mlecznych jak i stałych nie zależy konkretnie od czasu wyrzynania,ale od higieny,diety.. Do 1 roku życia powinny się zacząć pojawiać pierwsze mleczne,aczkolwiek wiadomo,że mogą być malutkie odchylenia.

Można powiedzieć,że mit. Po prostu nie ma prostego przekładu czasu wyrzynania na zdrowie zębów.

Gość hehh
Słyszałam ten tekst parę razy, o związku między późnym wyrzynaniem zębów a ich trwałością. Brzmi to trochę jak przesąd ale ja bym akurat potwierdzała taką regułę. Zęby mleczne wyrznęły mi się późno, dobrze po ukończeniu roku, a mam tak mocne że stomatolodzy zbiegają się żeby oglądać (33 lata, żadnych ubytków jak dotąd). Chciałabym żeby to była prawda bo moja córka też późno miała pierwsze ząbki (też po roku życia) a życzyłabym jej żeby nie wiedziała co to dziura w zębie. Ja mocne zęby mam "po dziadku". Ty też zwróć uwagę na zależności rodzinne.

Gość róznie to jest z zębami
mojej córce wszystkie 4 ząbki czwórki zepsuły się w trakcie wychodzenia (!) była wtedy chora. Dentystka nie umiała mi wyjaśnić dlaczego tak się stało. Nie jest dzieckiem butelkowym ani smoczkowym, oczywiście pediatra od razu uznała, że mała na pewno zasypia z butlą w buzi :o i u znała że to próchnica butelkowa :o

Gość róznie to jest z zębami
synkowi mojej kuzynki pierwszy ząb wyszedł po skończonym roczku, więc w różnym czasie zęby wychodzą, mojej córce pierwszy ząb wyszedł jak miała 6 miesięcy

hehh.. Nie gniewaj się,ale.....po dziadku można mieć protezę zębową. Bez urazy;)