Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyza na dróżkach

Dieta Dukana. Moje przepisy.

Polecane posty

Gość pyza na dróżkach

Witajcie. Zakładam ten temat bo chcę tu wpisywać moje przepisy na diecie Dukana. Niektóre pochodzą z różnych blogów, ale zostają przezemnie zmodyfikowane, wypróbowane i ręczę, że są pyszne. No więc zaczynamy. Kilka pomysłów na dziś: Kurczak w Coli FAZA 1 ---------------------- Potrzebne będą: podudzia z kurczaka około 6sztuk jedna czerwona cebula (może być zwykła) 2 ząbki czosnku 1,5 l coli. sól, ocet winny do smaku Kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, zalewamy colą i dusimy pod przykryciem. Następnie przez kilka minut odparowujemy sos aby był gęsty. Doprawiamy. Klops z jajkiem FAZA 1 --------------------------- kg mięsa mielonego wołowego 3 łyżki otrąb owsianych dwa jajka surowe sól pieprz ulubione zioła (polecam tymianek, majeranek, rozmaryn) 3 ugotowane na twardo jajka Do miski wrzucamy mięso, surowe jaja, otręby, przyprawy.Ugniatamy gładką masę. Wkładamy 3/4 masy do foremki (ja używam silikonowej takiej do pieczenia chleba), wciskamy w to 3 ugotowane jajka i nakładamy na wierzch resztę mięsnej masy żeby zakryć jajka. Całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy (ja piekłam w termoobiegu w 150 stopniach przez lekko ponad godzinę) Opcjonalnie można dodać posiekaną cebulkę, czosnek lub na 2 fazie suszone pomidory. Klops kroimy po ostudzeniu. Pyszny na obiadek, ale także zamiast wędliny. Placki z tuńczyka FAZA 1 2 łyżki otrębów owsianych puszka tuńczyka w sosie własnym albo w wodzie (kupujcie steki z tuńczyka. Jest w nich prawdziwe pyszne mięsko a nie zmielona papka w puszce. Warto wydać kilka zł więcej) sól, pieprz do smaku wybrane zioła np koperek jajko Wszystkie składniki mieszamy w misce na pastę. Wykładamy łyżką na rozgrzaną teflonową patelnie. Smażymy z 2 stron. Podajemy z sosem koperkowym: jogurt grecki light zmieszać z przyprawami, drobno posiekanymi korniszonami lub zielonym ogórkiem, z którego wcześniej wykrawamy pestki żeby nie rozwodniły sosu i koperkiem. Naleśniki z czekoladą FAZA 1 ------------------------------------- 2 jaja pół szklanki mleka 0% lub 0,5% 2łyżki mazeiny (porządne łyżki) słodzik w proszku szczypta soli light Wszystko miksujemy blenderem na bardzo rzadkie ciasto i wlewamy partiami na silnie rozgrzaną patelnie teflonową (ja smarowałam patelnie ręcznikiem zamoczonym w oliwie) wyszły mi 3 naleśniki z podanych wyżej składników. NADZIENIE: pół kostki (100g) sera białego 0% odrobina mleka porządna łyżka kakao (ciemnego) słodzik w proszku opcjonalnie można dodać trochę aromatu w proszku. Ja dałam pomarańczowy. Jest pyszny ;) Wszystko miksujemy na pastę. Naleśniki smarujemy pastą czekoladowo- serowa i zwijamy. Na wierzch kleks z jogurtu greckiego light i odrobinka cynamonu. (3 naleśników nie jest się w stanie zjeść. Nawet taki obżartuch jak ja nie da temu rady więc warto podzielić się z kimś bliskim ;) ) Bigos FAZA 2 ---------------- kapusta biała kapusta kiszona opakowanie parówek light (chyba berlinki mają taki rarytas) podudzia z kurczaka kostka wołowa lub wołowina w kawałku przecier pomidorowy pieczarki lub grzyby sól, pieprz, ocet jabłkowy kminek ziele angielskie liść laurowy Kapustę szatkujemy dodajemy kurczaka, pokrojone w plastry parówki i wrzucamy do gara. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy do smaku i pokrojone pieczarki. Kostkę wołową lub kawałki wołowiny. No i gotujemy do oporu, aż z kapusty powstanie apetyczna paćka zwana bigosem. Całość studzimy, dzielimy na porcję i mrozimy no bo kto zje na raz taki gar bigosu? ;) Potem tylko wrzucamy porcję do mikrofalówki i mamy pyszny obiad w kilka minut Kurczak po indyjsku FAZA 1 lub 2 --------------------------------------- pierś z kurczaka curry kurkuma przecier pomidorowy około 2 łyżeczek) cebula papryka słodka w proszku sól pieprz (można dodać wszelkie możliwe warzywa na fazie 2 np pieczarki, paprykę, pomidory) Przyprawy wrzucamy do rozgrzanego rondla i prażymy. Dodajemy przecier. Chwilkę przesmażamy powstała pastę. Dodajemy posiekaną cebulę, kurczaka (opcjonalnie warzywa) całość zalewamy wodą i dusimy około 20 minut. Redukujemy sos. W ten sam sposób można przyrządzić wątróbki drobiowe. Najlepiej gulasz podawać z prostymi plackami: 2 łyżki otrąb owsianych jajko 2 łyżki serka wiejskiego sól pieprz Całość wymieszać i nakładać łyżką na rozgrzaną patelnie, smażyć z 2 stron. Na dziś to tyle. Jutro reszta. Temat powstał z myślą o ludziach dla których dieta dukana jest mdła, nudna, niesmaczna i opiera się na serku wiejskim i jajach na twardo ;) Życzę wszystkim dukankom miłych chwil w kuchni (zwłaszcza tym, które tak jak ja po prostu lubią pichcić) Jeśli chcecie się podzielić jakimś pysznym przepisem to wpisujcie (podajcie proszę która to faza)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyza na dróżkach
Kolejna porcja przepisów: Chleb drożdżowy z rozmarynem nieidealny FAZA II ------------------------------------------------- 1/2 szklanki maizeny 1/2 szklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/2 szklanki mleka 1/2 opakowania drożdży (50 g) 1/2 kubeczka jogurtu greckiego light sól light rozmaryn kminek szczypta słodziku mieszamy suche składniki (mazeinę, otręby, przyprawy) mleko podgrzewamy żeby było ciepłe nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i słodzik i mieszamy żeby drożdże się dobrze rozprowadziły. Do suchych składników dodajemy jogurt i mleko z drożdżami. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (termoobieg) Wyrośniętą lekko masę przekładamy do małej foremki (najlepiej silikonowej bo łatwo później wyjąć) i pieczemy 8-10 minut w 250 stopniach a potem 40 minut w 200 stopniach. Chleb nie jest idealny dlatego że: Nie wyrasta pięknie (przynajmniej mój nie wyrósł ale spróbuje dodać do niego jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia. Moze pomoże) Jeśli kroi się go gorącego to trochę się kruszy. Natomiast w smaku przewyższa wszystkie chleby kupne. Jest wspaniały. Kebab z kurczaka w naleśniku FAZA 2 ------------------------------------------------------ Naleśniki: 2 jaja pół szklanki mleka 1 łyżka mazeiny 1 łyżka otrąb sól wszystko miksujemy blenderem na rzadkie ciasto. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej. Powinny wyjść nam 3 naleśniki. Kebab: pierś z kurczaka papryka słodka tymianek sól pieprz pól małego kubeczka jogurtu naturalnego Kurczaka kroimy w cieniuteńkie paseczki. W miseczce mieszamy jogurt i przyprawy. Dodajemy kurczaka, mieszamy z marynatą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy patelnie teflonową i układamy na niej zamarynowane płatki kurczaka. Smażymy z 2 stron aż się zezłoci. na naleśniku rozkładamy usmażonego kurczaka i dodajemy serek wiejski light (lub dla tych którzy czasem pozwalają sobie na odrobinkę szaleństwa ser typu sekret mnicha) Całość zapiekamy w kuchence mikrofalowej. sos: pól ogórka pół kubeczka jogurtu greckiego light (te jogurty kupuje w tesco są gęstsze niż te zwykłe i nie mają kwaśnego posmaku) ząbek czosnku sól pieprz koperek z ogórka wykrawamy pestki, kroimy go w drobną kostkę, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekany koperek. Sosem polewamy zapieczone kebaby ;) Na dniach warzywnych do naleśników można naładować pomidorów i ruccoli, lub innych warzyw wedle uznania. Podobnie jak w przypadku naleśników na słodko podane składniki są porcją dla 2 osób z prostej przyczyny, a mianowicie dlatego iż jedna osoba temu nie podoła. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łyga
wzajemnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×