Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marilia

obawa ciąży . . .

Polecane posty

Gość Marilia

mam 18 lat. Pierwszy raz współżyłam z chłopakiem 4 dni po okresie. Użyliśmy prezerwatywy i nie było wytrysku we mnie. Za każdym kolejnym razem zabezpieczaliśmy się globulką i prezerwatywą. Dwa razy prezerwatywa nieco się zsunęła ale u góry a w prezerwatywie było nieco preejakulatu ale na samym dnie. Raz tylko doszło do wytrysku ale w prezerwatywie i poza mną. Powinnam dostać już okres a tymczasem- okresu nie ma i nic nie zapowiada by się wkrótce pojawił:/ boje się,że jestem w ciąży

Gość Kasienka_Kasienka
Dzieczyno gdzie Ty masz głowe?! Globulki nie wolno uzywac z prezerwatywa :/ Globulka ma silne dzialanie ktore moze uszkodzic prezerwatywe...

Gość Marilia
gdyby tak było to ginekolog by mi tego nie polecał jako alternatywy dla antykoncepcji hormonalnej. Poza tym na stronie Patentexu pisze że MOŻNA używać do nich prezerwatywy a nawet jest to wskazane. Dlatego najpierw sama uzupełnij swoją wiedzę a potem kogoś pouczaj.

Gość przecież byłaś zabezpieczona
o co chodzi? Prawdopodobieństwo ciąży jest zawsze kiedy uprawiasz seks i pogódź się z tym czym prędzej. Jak nie umiesz się z tym pogodzić to nie jesteś gotowa na seks.

Gość Marilia
no co ty nie powiesz? W takim razie może w ogóle nie powinnam nic stosować i się tym martwić? Śmieszna/ny jesteś.

Gość a nie moglas
chodzi o to ze nawet gdy stosujesz tabletki, globulki, prezerwatywy, plastry czy jeszcze cos tam innego to musisz miec swiadomosc ze w ciaze mozesz zajsc bo zadne zabezpieczenie nie daje 100% pewnosci

Gość a nie moglas
a moze za mocno sie tym przejmujesz i dlatego spoznia ci sie okres sama kiedys tak mialam

Gość Marilia
wiem o tym jasne,jestem tego świadoma. No ale co najmniej dwa lata bym jeszcze poczekała. Martwi mnie to,że za 1 razem tylko gumka. Ale to był taki spontan:/ i przepraszam za poprzedni post,nie chciałam być nieuprzejma.

Gość a nie moglas
to jesli az tak bardzo sie denerwujesz to zrob test moze albo oczekaj jeszcze moze dostaniesz okres moze bylas ostatnio przeziebiona, zestresowa lub mialas jakies problemy i to wszystko opoznilo

nie chciałam byc śmieszna czy niemiła po prostu do puki nie pogodzisz się z myślą że możesz zajść w ciąże mimo to, to będziesz się denerwować seksem a to przecież nie o to chodzi, zwłaszcza jak jesteś młoda i nie gotowa na dziecko. Początki są trudne dla każdego. Okres sie może spóźnić z rożnych powodów i jest bardziej prawdopodobne że zdarzył się któryś z tych powodów niż ciąża.

powinnaś poczytać trochę o zapłodnieniu i o tym kiedy jest to możliwe jakie sa oznaki owulacji itd. Dowiesz się że to nie jest takie proste zajść w ciążę niż myślisz.

Gość Marilia
ogólnie wiem jak te fazy cyklu wyglądają ale u mnie to jest b.nieregularne;) poza tym dzieci są dla tych co nie chcą ;p

Gość a nie moglas
skoro masz cykle nieregularne to i za bardzo nie wyliczysz sobie kiedys masz dni nieplodne

marila.... no wiec juz mozesz sie odstresowac. twoje zajscie w ciaze graniczy z cudem i prawdopodobienstwo jest 1/milion... stresujesz sie i rozregulowujesz tym samym gospodarke hormonalna. wrzuc na luz :)

Gość Marilia
no właśnie. Dlatego zawsze się zabezpieczamy i staramy uważać. Jak za pare dni nie dostane zrobie test. Dla pewności.

Gość a nie moglas
musisz przestac sie stresowac wez ciepla kapiel zrob sobie cos dobrego do jedzonka odpocznij i nie mysl o tym a okres niedlugo dostaniesz :)

Gość a mozeeeeeeee
na moje to stresujesz się i dlatego okres się spóźnia. Nie denerwuj się bo sama niepotrzebnie się nakręcasz. Dla świętego spokoju zrób test. Będzie dobrze:)

Gość Marilia
Dziękuje wam bardzo za rady i odpowiedzi:)

ale nie chodzi o wyliczanie tylko o objawy, ja tez kiedyś miałam nieregularne cykle i od dawna po śluzie rozpoznaję, a potem po tym w mniej więcej 2 tygodnie pojawiała się miesiączka, teraz mam w miarę regularnie. Ale nie o to chodzi, chodzi o to że warto sobie zdawać sprawę że w ciążę w jednym cyklu jest większe prawdopodobieństwo że nie zajdziesz niz że zajdziesz, a juz przy gumkach to nawet bardzo mała. I dzieci nie są tylko dla tych co ich nie chcą. Po prostu jak czytasz na przykład listę tematów na tym forum to piszą ludzie którzy albo mają problem z zajściem albo maja problem bo zaszli, ale najwięcej jest tych co się boją że zaszli bo nie wiedzą co się z nimi dzieje. O normalności mało kto pisze.

Gość a nie moglas
ja biore tabletki od roku i od kad je biore przestalam sie stresowac tym ze jestem w ciazy (chociaz mam swiadomosc ze moge zajsc) ale jakos tak mi lzej i malo za nie place bo za 3 opakowania niecale 19 zl

no coz najwidoczniej moje problemy z zajsciem w cize to nienormalnosc :O

Gość Marilia
Rozumiem o co Ci chodzi. Jak miałam taki śluz śliski to bardziej uważaliśmy. Mam już umówioną wizytę u ginekologa właśnie w sprawie tabletek. Uważam,że to najpewniejsza metoda ale zdaje sobie sprawę,że nie każda kobieta może stosować. U mnie trudno dostać się do gina a na prywatną wizytę mnie nie stać. Dlatego dopóki nie dostanę recepty wybrałam taką metodę.

Gość a nie moglas
teraz jest tych tabletek bardzo duzo napewno przepisze ci jakies odpowiednie ja jedno dziecko juz mam i kolejnego narazie nie chce wiec musze sie zabezpieczac

Coralick nie to chciałam przez to powiedzieć. Po prostu ludzie piszą o problemach a jak nie maja problemów to nie ma o czym pisać i większość tych przypadków umyka.

Gość Marilia
Mam taką nadzieję. Mam koleżanki,które w ogóle o to nie dbają i nie zachodzą. A ja schizuje:)

Gość a nie moglas
hmm to dziwne sa twoje kolezanki znalam taka dziewczyne co tez sie tym nie przejmowala teraz ma dziecko ale nie wie z kim niestety :/ troche to przykre wiec lepiej sie zabezpieczac jesli nie planuje sie dziecka

Gość Marilia
Nieodpowiedzialne. Jedna z nich już zaszła ale pozostałe nic sobie z tego nie robią. Uważają stosunek przerywany za metodę więc powodzenia. Ja bym nigdy się na to niezdecydowała.

Autorko, a masz regularny okres? Jesli tak to najlepiej wyliczyc sobie dokładnie dni płodne i niepłodne i w dniach plodnych po prostu nie uprawiac seksu :) Nie masz na razie sie czym przejmowac :) Okres może Ci sie spóźniać po prostu ze stresu z obawy przed ciążą :)

mam znajomą w wieku 16 lat zaszła w ciąże.... Zapytałam ja tak z głupa : a zabezpieczaliście sie ? a ona mi odpowiada, że nie bo była pewna ze chce byc z tym facetem do konca.... dla mnie to paranoja jak można w wieku 17 urodzic dziecko, noo ale przynajmniej widac, że sa szczesliwa para i maja sliczna córeczke Asie :)

Gość Marilia
właśnie nie mam regularnych więc nie policzę. Mam nadzieję,że bd ok. Co do drugiego posta to dla mnie skrajna nieodpowiedzialność. No ale i tak pół biedy jak są szczęśliwi. Jednak uważam,że to nie jest dobry czas na dziecko.