Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maminka Laury

jak dbać o zmywarkę żeby długo służyła?

Polecane posty

Gość maminka Laury

po 7 latach używania starej zmywarki muszę ją wymienić na nową, tą starą przyznam się źle traktowałam, a włąściwie nic przy niej nie robiłam... o nową chciałabym bardziej zadbać więc napiszcie dziewczyny co robić? co ile wymieniać uszczelki, czy wzywać jakiegoś speca od czyszczenia i dezynfekcji czy wystarczy używać tych produktów, które czyszczą zmywarkę? do zmywania używam Calgonitu All in 1 czy trzeba coś jeszcze?

Gość chicas walk
czytałam wiele na elektrodzie.pl ... sól jest zbędna ..( jak sie głębiej poczyta chodzi o rozbijanie cząsteczek materii żeby nie dochodziło do zwarć oraz żeby nie rdzewiały sztućce ) ... tabletki te 11 w 1 albo 49 :p w 1 są najgorsze bo zawierają wszystkiego za dużo ! i tyle ! przede wszystkim badanie na twardość wody ... nabłyszczacz nawet ten z biedronki ... i ustawić na 2 albo 3 ... przecież to nie knajpa jak zostanie 1 kropeczka nie urwie ci nikt głowy :) ( sama ostatnio byłam w restauracji dostałam takie szklanki że poprosiłam o nowe ... ) :) a tabletki albo żele najlepsze 2 w 1 albo 1 in 1 raz w roku zrobić na pusto na 60 stopni mycie z środkami odkamieniającymi dostępne na allegro i regularnie czyścić filtry i otwierać ! moja teściowa ... otwiera raz na tydzień to tak z niej jedzie że ja bym tam nie włożyła ani 1 szklanki ! ale każdy używa według siebie

Gość maminka Laury
przez pierwsze lata używałam osobno wszystkich środków (sól, proszek i nabłyszczacz) ale jak spróbowałam tych All in 1 to myła o wiele lepiej, nawet patelnie z jajecznicy i przypalone garnki

Ja za rada tesciowej co jakis czas do pralki i zmywarki dodaje ocet i ja pustaz z octem puszczam . U niej to dziala ma pralke 8 lat i zero kamienia ;) nic nie szkodzi wg mnie zeby to robic ;)

Moim zdaniem 7 lat to i tak długo i jak sobie podzielisz cenę zmywarki przez ilość dni w ciągu których jej uzywałaś to wyjdzie że dziennie zmywanie kosztowało Cię może ze 2 grosze. A jak będziesz dodawać różne cuda żeby czuć że dbasz o zmywarkę to po zepsuciu kiedy do ceny doliczysz koszty specyfików pewnie wyjdzie na jedno, albo nawet drożej.

Raz w miesiącu stosowac środki do czyszczenia zmywarki, myć regularnie filtry, dezynfekowac uszczelki. Nie wiem czy to przedłuży żywotność, ale na pewno przysłuży się higienie.

Przede wszystkim zrzucać resztki do kosza;-) bo one zapychają te filtry i rury. Raz na pół roku można użyć tego środka do mycia np z finisha.

Gość maminka Laury
te środki do mycia to mnie zastanawiają, bo na reklamie to wszystko wygląda przekonująco, ale jak się zastanowić to gdyby w zmywarce rzeczywiście był taki syf jak oni pokazują to niby jakim cudem wychodziłyby z niej tak czyściutkie naczynia?? może nie trzeba na to kasy wydawać tylko wystarczy raz w miesiącu zrobic jedno mycie w wysokiej temperaturze z tabletką i przy pustej zmywarce? jak myślicie?

Gość maminka Laury
up

Gość maminka Laury
a ile tego octu trzeba? całą butelkę 1L?

Gość też tak uważam
że te niby specjalne środki do mycia zmywarki to sciema skoro używasz preparatu do mycia naczyń to niby jakim cudem w zmywarce gromadzi sie bród ? myślę że raz w tygodniu warto włączyć maksymalną temperaturę a raz w miesiącu włączyć mycie bez naczyń na maksymalnej temp kiedyś używałam tych pachnacych wkładek, kosztowały krocie i sama chemia, aż ktoś poradził wkładanie do zmywarki zuzytych cytryn, niesamowity zapach i świetnie odkamieniają

Gość Belladonnaaa
kup dobrej marki i bedzie śmigała ,albo tanią i w ramach gwaraci wymienisz jak sie coś rozwali,to naprawią.piszesz że żle ją traktowałaś ,wiec o meża też nie dbasz.

Gość cvzczfa
Na dolnej półce stawiacz pół kubka octu i włączasz jakiś ze średnich programów. Bez naczyń. Ok raz na pół roku. Szmatką wycierasz co jakiś czas dolny brzeg drzwiczek (bo tam się lubią brudy zbierać. Przynajmniej raz w miesiącu sprawdzasz czystość filtrów. Moja zmywarka ma 16 lat i nic jej się nigdy nie działo.

dokładnie pol kubeczka octu ;) do pralki tez leje . Z tym że moje sprzaty maja rok zmywarka apralka 4 mce;) ale jak juz pisalam tesciowa tak robi juz dlugo i nic sie niedzieje ;) Ona ogolnie wierzy w moc octu ;)

Gość też tak uważam
ocet jest dobry bo odkamienia i zapobiega powstawaniu pleśni i grzybów, a o te w pralkach i zmywarkach nietrudno

Rza w miesiącu sprawdzacie czystość filtrów????????? Ja myję je co 3-4 dni i wiecznie mam tam jakieś drobne kawałki jedzenia, które przeoczę przy wkładaniu naczyń. Na dodatek filtry są po prostu nieświeże, bo oprócz jedzenia osadza się tam tłuszcz. Wystarczy wyjąć ten płaski filtr i widać, jaki pojemnik pod spodem jest nieapetyczny. Może dlatego, że myję głównie w trybie ekspresowym, na niskiej temperaturze, może przy myciu w wysokiej jest inaczej. W każdym razie nie wyobrażam sobie mycia filtrów raz w miesiącu a całej zmywarki raz w roku. Podobnie nie wyobrażam sobie korzystania ze zmywarki bez częstego dezynfekowania uszczelek. Chyba wiecie, ze ciepło plus wilgoć to doskonała pożywka dla pleśni i grzybów. Wierzę w skutecznośc środków do czyszczenia, bo po ich użyciu zmywarka aż pachnie czystością.

Ważne jest przede wszystkim używanie specjalnej soli do zmywarek, która zmiękcza wodę potrzebną do zmywania i płukania naczyń. Oprócz tego warto regularnie czyścić zmywarkę specjalnymi preparatami okamieniającymi. Tutaj jeszcze kilka ważnych informacji na ten temat - https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/zmywarka/dluzsze-zycie-zmywarki-618.html Ja u siebie zmywarkę mam od dawna i faktycznie, trzeba regularnie o nią dbać, by służyła nam jak najdłużej ;)

Gość gość
Kupic dobra zmywarke. Mam z najwyzszej polki, dziala prawie 20 lat i nawet jednej uszczelki nie trzeba bylo wymieniac. W sumie wychodzi taniej niz trzy co 7 lat.

Gość gość
To jest fajny artykuł w tym temacie http://www.finish.pl/multimedia/artyku%C5%82y/zmywarki-triki-i-porady/korzy%C5%9Bci-%C5%9Brodk%C3%B3w-do-czyszczenia-zmywarki/ Idealny dla tych którzy myslą nad zmywarką.

Gość gość
Ja tylko zaczyna się coś psuć, to zaraz dzwonię po serwis Technikan.pl Nie ma co zwlekać z takimi naprawami.