Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zi zu za

O której wracacie do domu z dziećmi od znajomych?????

Polecane posty

Gość zi zu za

Idziemy na roczek chrześnicy, a mamy prawie dwuletnią córkę. Będzie to impreza w domu, na godzinę 14.30. Chciałam się zapytać jak wyglądają wasze tego typu wyjścia, a dokładniej, o której wracacie do domu? Kąpiel córki odbywa się co dzień między 19.30 a 20.00. Wiem, że wiele zależy również od tego, jakie kto ma dziecko - np. moja córka niewykąpana i niepołożona spać o odpowiedniej porze bardzo źle to znosi - płacze (czasem się bardzo drze), nie może zasnąć itp. Rodzina zawsze namawia nas: "NO ZOSTAŃCIE, PRZECIEŻ NIE MUSICIE KRÓW WYDOIĆ, WIĘC SIEDŹCIE!" albo "MOŻECIE U NAS JĄ WYKĄPAĆ" itp., ale my zawsze wolimy wracać na czas kąpieli do domu. Zresztą każda wizyta tak wygląda: namawiają i namawiają do zostania. Nie wiem, dlaczego nie rozumieją, skoro też mają dzieci? :/

my wracamy z małym zawsze na kąpiel o 19. co prawdy mały ma dopiero pół roku, ale moja mama zawsze powtarza, że taka jest życie rodziza. skoro mała tak bardzo źle znosi zmiane wieczornych rytułałów to ich nie zmieniajcie. w tej chwili dziecko jest najważniejsze.

Gość zi zu za
Uff... Ktoś po mojej stronie :). Też tak uważam i nie zależy mi na imprezie (od 14.30 i tak sporo posiedzimy), tylko na córce. Kiedyś byliśmy u znajomych, którzy powiedzieli (gdy pakowaliśmy się już do domu), że gdy inni z dziećmi przyjeżdżają do nich, to wieczorem kładą dziecko spać w drugim pokoju i dalej się goszczą, a później je wybudzają, aby jechać do domu. Poczułam się dziwnie wtedy i zastanawiałam się, czy tylko ja jestem z tych, co wracają na kąpiel...

od dzietnych znajomych wracamy w porze jak kładą dzieci spać, chyba, ze się bardzo upierają, ale zazwyczaj się nie zdarza, od bezdzietnych jak pasuje, ale raczej zostajemy dłużej jak dzieci chcą spać to je kładziemy u nich i mają dzień dziecka od kąpania... a przy przenoszeniu rzadko się wybudzają, więc nie ma problemu

Gość normalnie sobie wróćcie
na kąpiel małej

Gość zi zu za
ex-D.Bill fajnie masz, u mnie by to nie przeszło - sprawdziłam...

Gość kiniakok
Jak najbardziej wróćcie tak jak wam odpowiada. Jak moje były małe to zawsze wracałam na kąpiel i spanie, lub zostawałam np u rodziców na noc, a to co innego, teraz są większe 5 i 8 więc mamy trochę luzu, tzn wracamy najpóźniej i to w weekend o 21.30 i mają dzięń dziecka.

Gość ja mam synka 19mcy
Nasz syn jest hard rockowym smykiem,który zaśnie nawet na stojąco - ostatnio zdarzyło nam się to w czasie dziennej drzemki,bo byliśmy akurat w banku i staliśmy w kolejce... potem dał się obudzić,ubrać i zapakować do samochodu,następnie po wejściu do domu wypił mleko,zrobił siusiu i...usnął na nocniku :-) także my nie mamy problemu z wracaniem później do domu-zwłaszcza w soboty. może Twoja rodzina ma dzieci podobne do naszego syna? wytłumacz im,że Twoje dziecko musi na spokojnie zostać położone do łóżka inaczej są problemy. a skoro dziecko tak bardzo dużą wagę przykłada do rytuałów,to takimi zmianami możecie sobie narobić problemów typu nocne pobudki i lęki.

my własnie nie przywiązywaliśmy za dużej wagi do rytuałów - dzieci tego nie potrzebowały, my też, więc teraz nie ma dramatu w obcych miejscach tak długo jak długo butla z mlekiem jest, a o to najłatwiej:)

Gość mireczkaa
ja przywiązywałam dużą wagę do rytuałów- ale Twoje dziecko ma już prawie dwa lata więc jest duze. My zawsze kąpiemy u znajomych, potem już w piżamce córka się jeszcze pobawi, zeby "ostygnąć" i do auta- przy przenoszeniu się nie budzi :)

Gość blablbalablbalblbalbalablablab
Ja mam z teściową ten problem "ZOSTAŃCIE JESZCZE". :P Np mówi do nas żebyśmy przyszli na sylwestra. A my mówimy, że nie, bo mały jest zawsze o tej o tej kąpany a spac idzie o tej i o tej. Inaczej nie mam mowy o spaniu całą noc i tak dalej. No nie ma opcji żeby pospał nie wykąpany, budzi się wtedy co chwila płacze i w ogóle - masakra. Już nie wspomnę o tym, że na sylwie miały byc też dzieci siostry brata (trójka). Mały wtedy już w ogóle szału dostaje, bo nie lubi jak jest dużo ludzi, nie da się go uspokoic. I tak nic nie rozumie i mówi "coś się stanie jak go raz nie wykąpiecie? położycie go u mnie". Mały ma pół roku. Obraziła się na nas za tego sylwestra. :P Nie lubię z małym na długo gdzieś chodzic, bo po pierwsze weź to wszystko spakuj - herbatki, soczki, słoiczki, butelki, mleko i zabawki, pampersy i taj dalej a po za tym mały ma dosyc monotonne dni i każda zmiana go wybija z tego i później wszystko do początku muszę z nim przerabiac. :P

Gość zi zu za
Do: "ja mam synka 19mcy" A wiesz, że ostatnio tak właśnie było! :( Wróciliśmy za późno od znajomych, czego bardzo żałuję, bo mogłam powiedzieć: JEDZIEMY I KONIEC, a głupio mi było się wykręcać, a oni namawiali, potem zabawiali córkę, która się nieźle bawiła i chwilowo zapomniała chyba o zmęczeniu... W nocy obudziła się ze strasznym krzykiem, przez sen się tak darła. Tak mi jej było szkoda :(. Wołała mnie, ale równocześnie odpychała, więc musiałam wziąć ją na siłę i się uspokoiła zaraz. To moja wina, bo nie byłam konsekwentna co do decyzji o powrocie. Powiedziałam sobie, że już NIGDY WIĘCEJ. A Twój synek to niezły agent, hi hi :).

Moja mała o 20 już chodzi spać więc staram się być tak żeby jej nie wybijać z rytmu;)

to jest też tak, że może za dużo wrażeń - impreza pięciogodzinna, gdzie się dużo dzieje wystarczy dwulatkowi, zeby go wytracić z równowagi - nie każdemu oczywiście, ale te wrażliwsze lepiej faktycznie niech wracają do domu

Gość zi zu za
Ja lubię rytuały, u nas są właśnie te wieczorne ważne. Jak nie było kąpieli, to miałam problemy z uśpieniem. U każdego sprawdza się coś innego. Po kąpieli córka już się nigdy nie bawi tylko idzie do łóżeczka spać. Latem córka się przestawia, bo dłużej jest widno i później chodzi spać :). Teraz zimą, gdybym wykąpała ją u kogoś, a potem musiała ubierać w kombinezon, czapkę itp., żeby wracać do domu, natomiast w domu wszystko zdejmować, to na pewno by się obudziła. Taki typ :).

Gość zi zu za
Do: blablbalablbalblbalbalablablab Tak, o teściowej to zawsze musi być osobny wątek ;)... Moja też się wiecznie obraża, wcześniej się przejmowałam, a teraz już przywykłam :). Ale co się dziwić, babcia też chce się z wnusią wybawić, a kilka godzin tak szybko mija.

autorko to Ty jestes mama, wiesz jakie dzicko ma nawyki i przyzwyczajenia, jak duzo moze zniesc wiec rob tak aby dziecku i Tobie bylo dobrze. To zalezy od dziecka naprawde; jedno bedzie tak jak Twoje, przyzwyczajone do rutyny bez ktorej nie moze funkcjonowac a inne jak np moja corka ktorej nigdy nie przeszkadzalo nic

Gość zi zu za
Dzięki :).

Gość walnij sie w głowe
jak czasem dziecka nie wykapiesz i wrocisz pozniej nic sie nie zawali.przeciez roczek nie jest codziennie.

ja bym wyszla o 18.30 z nosie bym miala gadki typu " ZOSTANCIE ...." mialabym wymowke ,ze dziecko marudne ,spiace itp