Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kupiłam dom z obciążoną hipote

Kupiłam dom z obciążoną hipoteka.

Polecane posty

Witam serdecznie, Mam pytanie do Państwa dotyczące hipoteki oraz księgi wieczystej. Kupiłam dom z obciążoną hipoteka. Zadłużenie było poprzedniego właściciela nieruchomości. Oczywiście to zadłużenie jest wpisane w księgę wieczysta, która jest teraz na mnie. Były właściciel nieruchomości chce spłacić to zadłużenie. Zadłużenie nie było spłacane przed dość długi okres czasu. Moje pytanie: 1. Czy po spłacie zadłużenia, które wpisane jest w księgę wieczysta księga wieczysta będzie „czysta i wolna od obciążeń? Pytam, dlatego, ze po spłacie głównego zadłużenia, które jest wpisane w księgę wieczysta, bank pewnie doliczy odsetki czy bank może wpisać te odsetki byłego właściciela na moja hipotekę? Mnie wydaje się (logicznie myśląc), ze nie. Zadłużenie główne, które jest wpisane w hipotekę (w chwili, w której przejęłam dom) zostanie spłacone, ale z drugiej strony hipoteka była zabezpieczeniem kredytu

Nie wiem, co o tym myśleć. Z góry dziękuję za odpowiedz, Życzę miłego dnia

Gość Kochająca mammmmma
Najmij sobie prawnika!!! Stać się na dom to i na poradę prawną też!!

Dzieki wielkie za odpowiedz :-(

Gość hjaaaaaantaaa
wiem jedno umoczyłaś się i to konkretnie :D Poza tym co za debil kupuje obciążony dom, trzeba było wcześniej wszystko sprawdzić

Gość Kochająca mammmmma
Jesteś niepoważna! Kupiłaś dom za kupę kasy i oczekujesz porad prawno-finansowych w największej inwestycji życia na Kafeterii.... w jakim świecie żyjesz?!

Gość Mallegota
Jeżeli właściciel nie spłaci wszystkiego łącznie z odsetkami, to bank zwróci się do ciebie o spłatę. Trzeba było już w umowie przedwstępnej zawrzeć zobowiązanie sprzedającego do spłaty długu, teraz już nic nie zrobisz także powodzenia i rozumu na przyszłość!

Gość musisz splacic zadluzienie
wraz z odsetkami ty kupilas dom z hipoteka ty placisz jak zaplacisz wszystko bank jako wierzyciel sklada wniosek o wykreslenie hipoteki

kafeterianie wiedza wszystko ;-)

Gość twoja mmmmmm
do autorki: z ciekawości pytam skąd jesteś? W jakiej miejscowości kupiłaś dom?

musisz splacic zadluzienie -dzieki wielkie za odpowiedz. Tak myslalam, ze zadluzenie musi byc spacone wraz z odsetkami a nie tylko to ktore jest wpisane do hipoteki.

w Czarnkowie

Mallegota - dzieki. Bank nie zwraca sie do nikogo o splate juz ponad 6 (!!!) lat

tak to sobie "wisi" Na hipotece jest wpis 50 tys. zlotych

Gość twoja mmmmmm
a za ile kupiłaś dom?

110 tys.

Gość twoja mmmmmm
Bank nie zwraca się do nikogo o spłate 6 lat , ale odsetki rosną

Stroną umowy kredytu jest nadal wyłącznie pierwszy właściciel nieruchomości, i to on musi dług spłacić. Nabywca nieruchomości powinien się jednak liczyć z tym, że jeżeli dług nie zostanie spłacony, wierzyciel skieruje roszczenie przeciw niemu. Dlatego lepiej przed finalizacją zakupu zawrzeć porozumienie co do spłaty długu.

Gość maturks4
Na hipotece jest wpis sumy głównej 50 tys zł "z wymaganymi odsetkami w wysokości...". Bo nie wyobrażam sobie, żeby jakikolwiek bank był tak głupi jak TY. Kupować dom bez sprawdzenia ksiąg??? Czy w tym Czarnkowie także notariusze są po zawodowce krawieckiej?

no wlasnie :-( Zastanawialam sie czy po spłacie zadłużenia, które wpisane jest w księgę wieczysta księga wieczysta będzie „czysta i wolna od obciążeń? Z tego co piszecie to nie.. Wynika, ze nawet po splacie tych 50 tys. bank dopisze odsetki i DUPA ;-(

Gość dfsdfds
Takie rzeczy sie najpierw sprawdza. Sama sobie narobilas klopotow.A dawny walsciciel sie pewnie cieszy, ze znalazl jelenia i watpie, ze ci to splaci.

Gość malakotka
A może kredyt jest już spłacony, tylko księga wieczysta nieaktualizowana? Co za kretyńska sytuacja!!!

maturks4 - takiego wpisu nie bylo i nie ma. Bylo obciazenie 50 tys. zlotych i to wszystko bez zdania "z wymaganymi odsetkami w wysokości..." poniewaz 6 lat temu takowych odsetek nie bylo...

lniania laleczka - tak oczywiscie, ze mam porozumienie z wlascicielem o splacie tego zadluzenia. Oni wyjechali za granice - ach dluga historia. W koncu po 6 latach oni chca sie z tego kredytu i tej umowy wyczyscic i splacic te nieszczesne 50 tys. Jednak bez odsetek no i wlasnie z tad moja watpliwosc i pytanie czy bank po splacie zadluzenia glownego moze MI dopisac na MOJEJ hipotece odsetki kogos innego...

Gość asiaj2
może być tak, ze zadłużenie jest juz spłacone, tyko wpis nie jest wykreślony z księgi - to należy do właściciela nieruchomości, zeby wykreślić. trochę dziwne, zeby bank tak długo nie upominał się o spłatę. dowiedz się w banku, który jest wpisany w ksiegę o stanie zadłuzenia, będziesz wiedziała, na czym stoisz.

Gość asiaj2
6 lat temu na pewno były dwa wpisy - odnośnie kapitału i odsetek (hpoteka zwykłą i kaucyjna), nikt nie zmienienia wpisu co miesiąc kiedy naliczą się odsetki.

Gość Oczywiście że
wdepnęłaś w gówno na własne życzenie.Skąd Twoja pewność że dotychczasowy właściciel spłaci zadłużenie obciążające hipotekę wraz z odsetkami?Kilkuletnie niespłacanie zadłużenia powoduje to że odsetki przekraczają wartość zadłużenia.Ponieważ zabezbieczeniem kredytu była hipoteka to odsetki również ją obciążają.Twój tok myślenia jest conajmniej naiwny.Pewnie myślałaś że robisz interes życia i to cię oślepiło.Życzę więcej takich sukcesów.

myslalam, ze odsetki nie obciazaja hipoteki bo takiego wpisu (PLUS odsetki) w ksiedze wieczystej nie ma...

Pewnie myślałaś że robisz interes życia i to cię oślepiło - no troche racji w tym jest....

Gość Oczywiście że
asiaj 2. Czytaj co ta kobita pisze.Napisała że poprzedni właściciele mają ZAMIAR SPLACIĆ zadłużenie.Ale ona już to kupiła z tym zadłużeniem i oczywiście z kilkuletnimi odsetkami.