Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miki

Proszę o odp.

Polecane posty

Bylam ubezpieczona w zakladzie pracy jednego z rodzica, aktualnie uczę się zaocznie, zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako bezrobotna i tam zostałam zgłoszona do ubezpieczenia. Czy teraz jestem jakby podwójnie ubezpieczona,czy rodzic musi zgłosic to w swoim zakladzie ? czy to samo jakby "przechodzi"? Mama długo nie podbijała tej ksiazeczki i zapomniala wgl o tym zeby pojsc zglosic to i spytac. Teraz juz minely ponad 4 miesiące i boi się reakcji tam Bardzo proszę o radę.

Możesz być ubezpieczona nawet w 10 ubezpieczalniach. W razie wypadku, każdy ubezpieczyciel musi Ci wypłacić pieniądze :)

Ale czy to zgodnie z prawem?:P

Gość pure homme 1
zus i tak ma burdel w papierach. Wyluzuj

Normalnie to jest zgodne, ale nie wiem czy Urząd Pracy nie ma jakiś zastrzeżeń, że ubezpiecza tylko osoby bez żadnego ubezpieczenia. Musisz poczytać regulamin PUP

-Przez mame masz ubezpieczenie dobrowolne z zakładu pracy(możesz mieć ile chcesz takich ubezpieczeń) -Przez Urzad Pracy masz ubezpiecznie zdrowotne(raz sie płaci- jedna osoba/instytucja) Jak coś źle pisze to poprawcie mnie

dzieki za odpowiedzi ;) do zbombardowana_laleczka ; no wlasnie nie chce byc ubezpieczona w 2 miejscach ,wlasnie dlatego pytam bo sie boje czego sie sodziewac jak to zglosze lub rodzic zglosi bo juz minelo pare miesiecy a obie jakos tak nie pomyslalysmy wczesniej ze przeciez jest ta ksiazeczka...

ManEk a czym sie różni ubezpieczenie dobrowolne od zdrowotnego?:D ja znam w tym kraju tylko 2 rodzaje ubezpieczeń- zdrowotne i społeczne;) dla swojego dobra dowiedz się w UP. nie wiem czy możesz mieć z tego tytułu jakieś konsekwencje. ale gdybyś np. otrzymała ubezpieczenie zdrowotne z OPS a utaiłabyś inne to miałabyś bardzo duże nieprzyjemności

Ubezpieczenie Zdrowotne placi za Ciebie zakład pracy, a jak masz firme to sama odprowadzasz składke jakos 240zl. Obowiązkowe dla NFZ Ubezpieczenie dobrowolne(dodatkowe) - możesz sama poszukać i sie ubezpieczyć dodatkowo i czasem własnie w zakładach pracy dają możliwość zarejestrowania dzieci Najlepiej gdzies na forum prawnym pytać, bo nie chce wprowadzić w bład

ok,spytam na forum prawnym,ale juz i tak obawiam sie nieprzyjemnosci...:/ juz zdazylam byc u lekarza w tym czasie..

Rzeczywiście Wprowadziłem jednak w błąd - ubezpieczona w ZUSie możesz być tylko raz.( prywatnie-dodatkow ile chcesz, ale to Ci nie daje dostępu do lekarza z funduszu zdrowia) Jak jesteś na książce mamy to masz ubezpieczenie zdrowotne w ZUSIE. Niech mama zrezygnuje z tego, a Urzad Pracy będzie odprowadzał składki do czasu, aż nie znajdziesz pracy.

juz sama co nieco znalazlam , ale troche sie naszukalam wiarygodnego zrodla. zglosze to, boje sie tylko konsekwencji , ze przez iles tam czasu podwojnie jakby "naciagalam"...? nie wiem,nie znam sie na tym...

A do kiedy jesteś ubezpieczona u mamy?

czynny zal?;) u nich wgl cos istnieje?heh biurokracja sama... a u mamy jestem ubezpieczona chyba od zawsze,tylko dlugo tego nie podbijala...

wiem,wiem. chodzilo mi tylko o to,ze calkiem o tym zapomniala,i ja,i ona...

Ogólnie dziwne, że ZUS sie nie połapał jeszcze. Ja kiedys 2x zapłaciłem w miesiacu składke zdrowotną to po miesiącu dostałem wezwanie. Ty piszesz, że już 4 miesiące, więc może ktoś jednak nie płaci :p Idz do ZUSu lub Urzędu Pracy wyjaśnić sprawe. Raczej konsekwencji nie będzie tylko papierkowa robota.

Gość no,no
KOCHAM CIE PAWLE MOJ TY ANIELE ZE ARCHANIOLY STOJA NA CZELE NASZEGO RAJU PIEKNEGO RAJU W KTORYM MILOSC NASZA JEST PIĘKNA JAK GRYCZANA KASZA MOJ TY ANIOŁKU GŁUPIUTKI MATOŁKU DLA CIEBIE NAWET BEDE GORNIKIEM ZIGOLO, SKLEPOWYM CZY ALCHEMIKIEM POWIEDZ TYLKO JEDNO PROSTE ZDANIE KTORE ZMIENI CIE KOCHANIE W ZYŁE SZCZESCIA I DOSTATKU MOJ TY MAŁY MISIU PLUSZATKU

a skoro dotad nikt sie nie kapnal,to moze wystarczy zeby np.moja mama poszla i zglosila ze niby teraz sie zarejestrowalam wiec zeby mnie wypisali z tej ksiazeczki?:P

po prostu pominac ze to bylo juz pare miechow temu:P

To i tak będzie w systemie, że dokonano wpłaty. Może poprostu Urząd Skarbowy ma taki przepływ informacji i automatycznie nie opłaca za Ciebie skoro jest dokonywana wpłata z innego źródła. Ja juz lepiej nic nie będe spekulować. Najlepiej iść do ZUSU to zobaczysz jak wyglądają płatności.

no wlasnie tez tak pomyslalam na poczatku,ale potem zaczelo mnie to zastanawiac ;) trudno,najwyzej pojde i wezma mnie od razu w kajdany i do paki ;p haha nie no,zartuje rzecz jasna :)

Tak CBA już tam czeka na Ciebie hehe Życze powodzenia w załatwieniu sprawy

Dziękuję :) nie przebiegła pomyslnie, ślę pozdrowienia z więzienia ;p