Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blagam o pomoc :(((

angina ropna, bol gardla, goraczka. mieszkam w UK

Polecane posty

od czterech dni mam angine ropna. zaczelo sie od gwaltownego bolu gardla, zupelnie nagle. w dzien bylam jeszce zdrowa jak ryba a wieczorem gardlo niemilosiernie bolalo tak ze stracilam glos. nastepne dnia doszly do tego goraczka, uczucie komplenego rozbicia, bole stawow, glowy, wszystkich miesni, jeden z migdalkow pokryty byl juz ropa, jeden wezel chlonny powiekszony, bolacy, bol promieniowal mi do ucha. dzis bylam u lekarza. powiedzialam, ze mam biale plamki na migdalkach (drugi migdal jest juz zakazony) i ledwo oddycham. lekarz wyslal mnie do domu, powiedzial ze mam brac paracetamol, nawet mnie nie zbadal, zajrzal mi tylko w gardlo. chcialam wymaz z gardla, powiedzialam ze mam symptomy anginy bakteryjnej, powiedzial ze jest wirusowa, ze nie mam czym sie martwic. teraz siedze z okropnym bolem gardla, czuje ze umieram. co moge zrobic? do lekarza nie pojde, bo znow wysle mnie z paracetamolem do domu. jakies domowe sposoby?

lekarz mnie pytal o symptomy, kiedy sie zaczela, nie pytal o nic :( umieram :(

Gość pitulinka
to idz do innego lekarza....

Gość Reserved teraz sprzedaje rózne
inny lekarz lub: plukanie gardla, herbata z miodem, cytyrna, czosnek, aspiryna, wit c, wygrzac sie....

Gość Reserved teraz sprzedaje rózne
moglas sama niepytana mu powiedziec i zazadac czegos wiecej niz apapu

idz do innego lekarza a nawet na pogotowie,wiem co przechodzisz bo sama tydzien temu to mialam,musisz miec antybiotyk bo bedzie jeszcze gorzej(Ja mieszkam w niemczech)

Gość kuku na muniu.......
na anginę ropną niestety tylko antybiotyk, nie wolno bardzo gorącego ani bardzo zimnego, najlepiej letnie, odpadają wszelkie gorące herbaty i mleka z miodem, bierz paracetamol - to na gorączkę i ból, kup olejek kamforowy lub coś co rozgrzewa i rób okłady na szyję, wata plus szalik, jak będą czopy ropne należy przekłuć - tylko u laryngologa, pilnuj uszu - może przejść na uszy, zrobić się stan zapalny, pomaga też (to nie żart) płukanie wodą z sodą, z solą lub fioletem - kilka kropel na szklankę letniej wody... dużo pij, wiem, że teraz ni nie przełkniesz, ale dużo pij... i jeszcze jedno - zmień lekarza, po anginie nie leczonej mogą by straszne powikłania, poszukaj sposobów leczenia w internecie, pamiętaj, że angina jest zakaźna, używaj osobnych kubków, łyżek itp, nie całuj... i zdrowiej jak najszybciej:))

Zmiana lekarza nic nie da :(( z kazdym problemem mnie wysylaja do domu z paracetamolem :( chcialam antybiotykow, lekarz powiedzial ze angina jest powodowana przez wirusy a nie bakterie i antybiotyku mi nie da. :( jesli bedzie gorzej, to pojde do lekarza znowu.

kiedyś był augmentin bez recepty - czy w uk antybiotyki są tylko na recepty? dobry byłby augmentin lub amoksiklav (nie pamiętam pisowni tego drugiego, ale tak się to wymawia) 1 tab o 12 godzin, inna rada idź prywatnie wiem, że drogo, ale zdrowia nie kupisz

Gość zmien na gaz
"ie wolno bardzo gorącego ani bardzo zimnego" MIT! mozna, albo bardzo gorace, albo bardzo zimne, albo letnie - kazdemu co innego pomaga. najprosciej by bylo plukac roztworem wody z kilkoma kroplami naturalnego eterycznego olejku z drzewka herbacianego, on dziala i na wirusy i na bakterie. a kosztuje niewiele.

W aptece można nabyć wiele leków zmniejszających ból gardła i obniżających gorączkę, pomocnych w zwalczaniu anginy. W wyborze odpowiedniego preparatu pomoże farmaceuta, bo nie wszystkie leki na ból gardła, dostępne w aptece bez recepty, mogą być stosowane np. u dzieci. Roztwór soli kuchennej do płukania gardła (jedna łyżeczka do herbaty na pół litra wody)

Gość zmien na gaz
lekarka z wikipedii 😴 mowie ci jako osoba ktora kiedys notorycznie lapala anginy - to ze nie mozna nic zbyt goracego ani zbyt zimnego to mit.

to nie chodzi o to co komu pomaga ale o to co pomaga przy anginie - nie wolno bardzo zimnego i gorącego, po prostu... znam się troszke na anginach - choruję na nie od 5 lat - co roku , każdej zimy, byłam u kilku laryngologów i zalecenia takie jak pisałam wyżej.... doświadzenie jest najlepszym nauczycielem..

nie cytowałam z wiki - z ciekawości sama tam zajrzyj i sprawdź co piszą i jak i czy tam jest mój cytat..

chcę pomóc - wiem jaki to ból, gorączka i ogólny podły stan, miałam 3 razy przekłuwane ropnie przy szczękościsku i tylko bóg jeden wie ile wycierpiałam a w życiu troche przeszłam np urodziłam 3 wspaniałych synów....:))

Gość zmien na gaz
@ kuku ja chorowalam na anginy przez jakies 20 lat, 2-3 razy w roku... i niejednokrotnie pomagały mi lody albo picie bardzo goracych napojow, i tez tak mi lekarze mowili. na szczescie z tego wyszlam.

piszę co wiem i co mi pomagało... martwię się autorką bo domyslam się przez co przechodzi , martwi mnie też ignorancja lekarzy...

Dziekuje za wszystkie wpisy. Poczekam jeszcze pare dni, jesli nic sie nie poprawi, to albo pogotowie albo znow lekarz. :(( obecnie bol jest nie do zmiesienia :((

Gość zmien na gaz
tak sie narzeka na polska sluzbe zdrowia a ostatecznie ludzie z zagranicy - wlk bryt, irlandii, portugalii czy holandii wracaja do polski wlasnie by sie leczyc. jeszcze w niemczech jest niezla sluzba zdrowia, lepsza niz w polsce nawet.

Gość zmien na gaz
mowie ci, kup sobie olejek z drzewka hebr i nim plucz. kosztuje grosze a moze ci bardzo pomoc.

Kuku na muniu, ja zdaje sobie sprawe z tego ze w polsce taka sytuacja nie mialaby miejsca :( tutaj jesli nie umierasz, to lekarz wysyla do domu albo z paracetamolem, albo aspiryna :(

Gość gość
przypadkiem znalazlem swietny sposob na szybkie wyleczenie gardla, bolalo mnie juz 3 dni do tego stopnia ze nie przespalem nawet godziny, tabletki do ssania, plukanie woda z sola i z woda utleniona, czosnek, miod cytryna, spraye z apteki nic nie dzialalo a tu kolejna nieprzespana noc w perspektywie. Mam 1,5 roczne dziecko w panice przegladajac apteczke znalazlem NUROFEN to jest specjalny zel przeciw goraczkowy i zapalny dla dzieci od 3 miesiaca zycia, podaje sie go dzieciom specjalna zalaczona szczykawka do buzi bo jak wiadomo nie moga lykac tabletek. Naciagnalem sobie podwojna dawke i wstrzyknalem prosto do gardla i wolno przelykalem zeby dobrze sie rozprowadzilo po miejscach zmienionych chorobowo, minelo 15min bol gardla minal i spokojnie przespalem noc.

Gość gość z bólem gardła
hmm...w UK na wszystko dają paracetamol - w moim przypadku to nie działa nawet na lekki ból głowy, ale do rzeczy...Potwierdzam płukanki są niezbędne, przynoszą ulgę i pomagają pozbyć się zapalenia wywołującego ból. Woda +łyżeczka soli (tylko nie połykać, płukać głębokie partie gardła), soda plus dwie łyżki wody utlenionej. Najlepiej kilka razy dziennie. Dziś wypróbuję ten olejek herbaciany - tea tree oil...(ale wcale nie takie grosze, dziś kupiłam -10 ml. 4,75 funta). Właśnie wyssałam też tabletkę i potwierdzam NUROFEN pomaga. Dobrze przeczytaliście wyssałam - Nurofen (meltlets lemon 200 mg) to tabletka nie do połknięcia tylko do ssania dzięki czemu szybciej działa i oddziałuje bezpośrednio na chore miejsce. Pani w aptece zaleciła ssać powoli, ale to trudne:) - Najważniejsze, że działa i już jest lepiej. Kupiłam bez recepty 2,83 Powodzenia wszystkim cierpiącym z powodu infekcji gardła!

Gość gość z bólem gardła
POMYŁKA napisałam "soda plus dwie łyżki wody utlenionej" chodziło o WODA plus dwie łyżki wody utlenionej! Sorry.

Gość ona_z_UK
Ja wlasnie mam angine. I dostalam antybiotyk od razu. Malo lekarz kazal przyjsc Na kontrole w czwartek (bylam w poniedzialek) I jakby nie bylo lepiej zmieni antybiotyk na inny. A dodam ze mieszkam rowniez jak autorka w UK. I zawsze gdy cos sie dzialo to czy ja czy moj syn dostajemy antybiotyki. Nigdy nie zostalam odeslana z paracetamolem do domu.

Gość marta445
Sprawnie mi pracuje Pro Sanity. W tym sensie sprawnie, że lek się dobrze wchłania, nie traci się tak szybko i łatwo. Cały aparat jest tak pomyślany żeby współpracować przy w zasadzie każdej terapii – górnych i dolnych dróg, no i co za tym idzie z różnymi typami leków. Także jak ktoś potrzebuje czegoś bardziej wszechstronnego i uniwersalnego to ten mogę polecić.

Gość gość
Ja tez mam problemy z lekarzami tutaj. Spróbuj się dowiedzieć może twoi znajomi wiedzą który lekarz jest godny polecenia. Ja z swoim problemem chodziłam co drugi dzień , i tak samo odsyłano mnie do domu. Aż wreszcie koleżanka podala mi nazwisko lekarki która mnie przyjęła zrobiła pełen wywiad i w końcu przepisała coś co mi pomogło . Jeśli nie znajdziesz takiego lekarza to chodz do kliniki codziennie w końcu coś zrobią.

Gość Gość

Ja kupowałam dla siebie i ogólnie dla rodzinki włoski Familino i chwalimy sobie. Fajna rzeczą są dopasowane maseczki z miękkimi obwódkami przez co ładnie przylegają do twarzy, nie dociskają na siłę tak żeby cokolwiek bolało. Maseczki są tak zrobione żeby aerozol nie poleciał do oczu, są krótko mówiąc bardzo bezpieczne zwłaszcza w kontekście używania przez dzieci.