Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iwona87

Zmiana tabletek

Polecane posty

Gość Iwona87

Hej dziewczyny chciałabym sobie zmienic tabletki z Qlaira na Artizie mam pytanie czy moge odrazu po Qlairy przejsc na Artizje bez żadnej przerwy???czy bedzie zachowana pelna antykoncepcja?

Gość Iwona87
Bardzo prosze o odpowiedz

Gość nilka11
bedziesz zabezpieczona, ale przez ten miesiąc nie zaszkodzi jakas dodatkowa ochrona :)

Gość Iwona87
Dzieki ale można bezposrednio przejsc z Qlairy na Artizje???

Gość nilka11
a co Ci doradził lekarz?

Gość o nie nie
Nie, zapytaj lekarza. Z tego co pamiętam, ja nie brałam całego opakowania, po którejś tabletce miałam zacząć nowe opakowanie (nowe tabletki), ale teraz już nie pamiętam czy przed czerwonymi czy po.

Gość Iwona87
aha no nie doradzil czy ktos cos może jeszcze wie na ten temat??

Gość o nie nie
Nie możesz po prostu zadzwonić i zapytać?

Gość Iwona87
No coż bede musiala tak zrobic myslalam jednak że mozna tak przejsc bo wczesnie przy zmianie pigulek tak robilam wiec po co sie osmieszac i dzwonic

Gość o nie nie
Lepiej zadzwonić i zapytać niż potem po miesiącu nie doczekać krwawienia z odstawienia i zobaczyć dwie kreski na teście. Przynajmniej tak mi się wydaje. I moja lekarka zawsze informowała w jaki sposób mam przejść na kolejny preparat, bo było już kilka zmian. Więc to zaniedbanie lekarza, że tego nie zrobił. A nie Twoja niewiedza. Także się nie przejmuj i dzwoń pytaj ;)

Gość Iwona87
Dzieki:-) pozdrawiqam

Gość o nie nie
Ja również pozdrawiam :)

Gość kasinka...
rozumiem, ze chodzi o przejscie z trojfazowych na jednofazowe (bez pigulek placebo)? W ulotce powinno byc wszystko wyjasnione - roznice sa, kolezanka wyzej ma chyba racje. W zaleznosci od tego, czy rodzaj pigulek pierwszych i kolejnych kest ten sam, lub roznyc - bierze sie kolejne opajowanie bez zadnej przerwy lub...nie :D w ulotce na pewno producent opisal wszelkie mozliwosci. W kazdym razie w moich tak jest...

Gość Iwona87
w ulotce nic nie znalazłam to sa dwuskładnikowe tabletki zarówno jak te i te 2gie wiec mi sie wydaje ze chyba bym mogla przejsc z jednych tabletk na 2gi

Gość kasinka...
w mojej ulotce jest tak: "jesli wczesniej przyjmowano inny zlozony doustny lek antykoncepcyjny po przyjeciu calego opakowania nastepuje 21-dniowa przerwa, po ktorej rozpoczyna sie stosowanie leku Yasmin"... Moje piguly tez sa dwuskladnikowe. Czyli - wtedy nie ma praktycznie roznicy. Ale dla pewnosci - zadzwon do swojego ginekologa.

Gość o nie nie
Ale to nie o to chodzi, przejść możesz jakkolwiek, chodzi o to, żeby zachować ciągłość antykoncepcji. A tutaj już ma znaczenie to,że Qlaira jest trójfazowa. I jaką dawkę hormonu zawiera lek, na który przechodzisz. Dlatego właśnie lekarz powinien Ci doradzić.

Gość kasinka...
a, to tak. Trojfazowe piguly zawieraja pastylki placebo - czyli te ostatnie to wlasciwie juz przerwa...

Gość kasinka...
trojfazowych jest 28 w blistrze, tak? A jednofazowe skladaja sie z 21 pigulek. Potem nastepuje 7 dni przerwy. A oba rodzaje wymuszaja 28 dniowy cykl... O nie, nie - pomoz mi, prosze o sasiadki ;) nie jestem pewna, czy ja dobrze zrozumialam...

Gość Iwona87
no tak ale obie wymuszaja 28dniowy cylk takze mi sie wydaje ze jak rozpoczne nowe opakowanie bez przerwy to powinno byc wszystko ok przeciez w wszystkich tych tabletkch sklad jest podobny

Gość Iwona87
i nawet podczas 7dniowej przerwy jestesmy bezpieczne wiec wydaj mi sie ze takie przejscie bez przerwy to nic mi nie grozi

Gość o nie nie
Iwona tak, mi też się tak wydaję. No na 95% jestem pewna, że pominęłam tylko placebo w Qlairze jak przechodziłam na inne tabletki. Ale nie na 100, dlatego lepiej dopytaj lekarza ;)

Gość kasinka...
jesli nie zrobisz przerwy miedzy opakowaniami to chyba ryzykujesz jedynie plamieniem, ktore moze sie pojawic (ale nie musi i nie jest niczym groznym dla ochrony antykoncepcyjnej). A z przerwa...to na sto procent nie odpowiem. Sama bralam zawsze jednofazowe, dwuskladnikowe... Chyba tez bym dzwonila na Twoim miejscu do ginekologa. Lepiej sie upewnic, niz narobic sobie klopotu ;)

Gość Iwona87
Dzieki mi tez sie tak wydaje najwyżej zastosuje dodatkowa ochrone przez 1szy tydzieni i pomine te placebo moj ginekolog jest na urolpie gdzies wyjechany i nie mam mozliwosci go zapytac takze chyba tak zrobie bo z tymi tabletkami i tak nie umiem juz wytrzymac mam jeszcze odpis recepty na nie ale moja cera maskra glow mnie boli ze o jejciu itd.

Gość Iwona87
No nie bede robila przerwy takze powinno wszystko byc ok.

Gość kasinka...
jesli po zmianie pigul nadal bedziesz miec te bole glowy, to sprawdz sobie cisnienie i ogolnie uk.krazenia. To czerwona lampka dla hormonalnej antykoncepcji. Palisz papierosy?

Gość o nie nie
Tak dobrze Kasinka mówi, powinnaś skontrolować co się dzieje z ciśnieniem. Badania na krzepliwość też wskazane.

Gość kasinka...
nie zebysmy straszyly :) moze to tylko kwestia zle dobranych pigul. Ale jesli bol glowy bedzie sie powtarzal rowniez przy kolejnych, lepiej sie skontrolowac. To moze byc sygnalem ostrzegawczym przed zakrzepica. Oczywiscie nie jakis pojedynczy, lekki bol glowy, ale juz takie bardziej migrenowe i powtarzajace sie to tak.