Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tez uwazam ze powinna zostac

GROCHOWKA ile nakkrocej namaczac groch i ile gotowac

Polecane posty

Gość tez uwazam ze powinna zostac

chce zrobic grochowke dzisiaj, dopiero pojde do sklepu po groch, ile musze go namaczac i czy potem gotuje go juz w zupie czy dluzej oddzielnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grochu w ogóle nie musisz namaczać, jeśli to będzie groch tzw. łamany, czyli w połówkach (taki jest zazwyczaj w handlu) gotuje się ok. pół godziny, ale warto część pogotowac dłużej, żeby się całkiem rozpadł i zagęścił zupę a część dać 10 minut później, żeby pływał w zupie i był widoczny ja gotuję zupie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zawsze namaczam nie wazne jaki groch, zalewam ciepła wodą na pól godziny, potem jest mniej nieprzyjemnośći "zapachowych" po takim namoczeniu i odlaniu tej wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
to zależy z jakiego grochu chcesz ugotować zupę....jak kupisz połówki to rzeczywiście nie musisz namoczyć tylko od razu razem z warzywami gotujesz ale jak kupisz taki w kulkach to musisz namoczyć ....ja rzadko z takiego grochu gotuje ale jak już to zazwyczaj zalewam sobie wodą wieczorem i na drugi dzień gotuję wtedy mam pewność że nie będzie sie gotował parę godzin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupupupustac
bede robila zakupy w biedronce i wydaje mi sie,ze tam groch jest w calych kulkach:/ mialam gotowac kolo 15 czyli nie ma szans bo powinnam moczyc kilka godzin:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja.....
to ja bym Ci radziła kupić połówki a taki groch kupisz w zasadzie w każdym sklepie spożywczym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupupupustac
mam obok tylko biedronke, nie bede w taki mroz lazic niestety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kałamarnik
Dnia 2.02.2012 o 13:33, Coralick napisał:

ja polowki wrzucam do szybkowara i po 10 min gotowe :)

Ja wrzucam do expresowaru i po 1.5 sekundy gorowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Magda

Tylko, że groch moczy się nie po to żeby był miękki tylko po to żeby wypłukać z niego związki które są szkodliwe dla zdrowia. Polecam o tym poczytać... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tyyy

Ja już nie zjem grochówki nigdy bo miałam taką sraczkę I ból brzucha przez kilka dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×