Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tez uwazam ze powinna zostac

GROCHOWKA ile nakkrocej namaczac groch i ile gotowac

Polecane posty

Gość tez uwazam ze powinna zostac

chce zrobic grochowke dzisiaj, dopiero pojde do sklepu po groch, ile musze go namaczac i czy potem gotuje go juz w zupie czy dluzej oddzielnie?

grochu w ogóle nie musisz namaczać, jeśli to będzie groch tzw. łamany, czyli w połówkach (taki jest zazwyczaj w handlu) gotuje się ok. pół godziny, ale warto część pogotowac dłużej, żeby się całkiem rozpadł i zagęścił zupę a część dać 10 minut później, żeby pływał w zupie i był widoczny ja gotuję zupie

ja zawsze namaczam nie wazne jaki groch, zalewam ciepła wodą na pól godziny, potem jest mniej nieprzyjemnośći "zapachowych" po takim namoczeniu i odlaniu tej wody.

Gość powiem i ja.....
to zależy z jakiego grochu chcesz ugotować zupę....jak kupisz połówki to rzeczywiście nie musisz namoczyć tylko od razu razem z warzywami gotujesz ale jak kupisz taki w kulkach to musisz namoczyć ....ja rzadko z takiego grochu gotuje ale jak już to zazwyczaj zalewam sobie wodą wieczorem i na drugi dzień gotuję wtedy mam pewność że nie będzie sie gotował parę godzin

Gość upupupupustac
bede robila zakupy w biedronce i wydaje mi sie,ze tam groch jest w calych kulkach:/ mialam gotowac kolo 15 czyli nie ma szans bo powinnam moczyc kilka godzin:/

Gość powiem i ja.....
to ja bym Ci radziła kupić połówki a taki groch kupisz w zasadzie w każdym sklepie spożywczym

Gość upupupupustac
mam obok tylko biedronke, nie bede w taki mroz lazic niestety

Gość Kałamarnik
Dnia 2.02.2012 o 13:33, Coralick napisał:

ja polowki wrzucam do szybkowara i po 10 min gotowe :)

Ja wrzucam do expresowaru i po 1.5 sekundy gorowe

Gość Magda

Tylko, że groch moczy się nie po to żeby był miękki tylko po to żeby wypłukać z niego związki które są szkodliwe dla zdrowia. Polecam o tym poczytać... 

Gość Tyyy

Ja już nie zjem grochówki nigdy bo miałam taką sraczkę I ból brzucha przez kilka dni.