Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurkumab6

staz pracy a zasilek macierzynski, pomozcie

Polecane posty

Gość kurkumab6

Mam problem... a mianowicie dopiero co zaczelam prace i podejrzewam ze jestem w ciazy. Powiedzcie mi jaki musze miec staz pracy (ile miesiecy, lat) aby dostac zasilek macierzynski?

Gość moja córka nie stoi
od razu będzie Ci się należał, każdej kobiecie przysługuję macierzyński

Gość kurkumab6
hmm bezrobotnej zarejestrowanej w up rowniez?

Gość rolling in the deep
bezrobotnej nie! zasilek nalezy sie kobiecie, ktora pracowala w momencie zajscia w ciaze

Gość rolling in the deep
sorry-w momencie porodu!! jest zatrudniona, sorki za pomyłke.... swoja droga niezly numer pracodawcy wycielas:O jaka masz umowe? bo jak sie okaze ze umowa konczy ci sie przed koncem 12 tygodnia to nie musi ci jej przedłuzac...

Gość kurkumab6
i niewazne jest to ze przepracowalam dopiero tydzien?

Gość rolling in the deep
kobieto, do kiedy masz umowe? bo to jest kluczowe..a nie to, ze pracowalas tydzien/dzien czy miesiac....

Gość kurkumab6
no tak ale w momencie kiedy dostane l4 pierwszy miesiac placi pracodawca koljne juz zus a w czasie zasilku macierzynskiego pracodawca mnie oplaca? chyba nie...

Gość efrtbh5y5
co kombinujesz z fikcyjnym zatrudnieniem?

Gość mou
to ty pytasz o macierzyński czy chorobowy? bo prawo do chorobowego nabywa się po miesiącu płacenia składek nieprzerwanie. o ile wcześniej miałaś przerwę w zatrudnieniu.

Gość kurkumab6
sorki ze tak wolno odpisuje ale trzeba minute odczekac od ostatniej odp ;/ do marca, ale jak mi nie przedluzy umowy na l4? to mi sie nie nalezy zasilek wtedy?

Gość rolling in the deep
nie wiem dziewczyno co ty kombinujesz.... 1.jaka masz umowe 2.do kiedy masz umowe 3. w ktorym tygodniu jestes? mozesz odpisac?>????

Gość mou
a ta umowa to na okres próbny?

Gość jeśli myślisz o fikcyjnym
zatrudnieniu to musisz kilka miesięcy popracować, zostawić jakieś slady w pracy, że coś robiłaś (jakieś faktury, podpisane dokumenty, maile) bo inaczej to ZUS zrobi kontrolę i zakwestionuje twoje zatrudnienie i nic nie dostanisz, ani L4 ani macierzyńskiego...

Gość efrtbh5y5
później się dziwimy że nie chca kobiet przyjmować do pracy... zamiast się dogadać z kimś po ludzku to taka sie zatrudni po to zeby za chwile pracodawcy przynieść l4

Gość mou
umowa na czas określony trwająca dłużej niż miesiąc która uległaby rozwiazaniu po 12tc przedłuża się automatycznie do dnia porodu.

Gość efrtbh5y5
dokladnie jak pisze mou - ale wtedy macieżyńskie nie przysługuje

Gość mou
owszem przysługuje zasiłek macierzyński w opisanej przeze mnie sytuacji.

Gość kurkumab6
ok powiem wprost jak juz pisalam podejrzewam ze jestem w ciazy a ze nie pracuje kombinuje jak kazdy zeby cos grosza dostac, wiec dogaduje sie z ciotka ktora ma wlasny biznes zeby mnie tam zatrudnic i poniesc jak najmniejsze koszty aby potem dostac chorobowe i macierzynski zna sie ktos na tym? i nie krytykujcie bo kazdy kombinuje w dzisiejszych czasach, trzeba sobie radzic.

Gość mou
"Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu." ze strony ZUS-u.

Gość mou
bądź świadoma że takie przypadki ZUS jako pierwsze kontroluje. A tym bardziej że pracodawcą jest ktoś z rodziny. Zatrudnienie w ciąży, od razu chorobowe to ciotka będzie miała kontrolę jak w banku.

Gość kurkumab6
zatrudnienie bedzie przed ciaza

Gość efrtbh5y5
aha ok autorko nie obraź się ale trzeba było wcześniej pomyśleć i może pójść do pracy po prostu. Tak Twoje śwadczenie bezprawde będziemy płacić my ubezpieczeni w ZUS :) kolezanka ma również racje z tym, że w związku z tym że to rodzina rośnie ryzyko kontroli i tez nie przesadzałabym z wysokością wynagrodzenia

Gość efrtbh5y5
to jest zwykłe wyłudzenie nie wiem czy wiesz. Wstyd by mi bylo pisac wogóle takie rzeczy na forum

Gość mou
to jesteś w ciąży czy nie? bo tu piszesz ze podejrzewasz ciąże a teraz że zatrudnienie będzie przed ciążą. jakim cudem co? miesiąc do tyłu cię ciotka zatrudni?

Gość efrtbh5y5
nowego pracowanika trzeba zgłosić w ciągu 7 dni wiec nie wiem jak chce cie zatrudnić z wcześniejszą datą

Gość rolling in the deep
zgloszenie do ZUSu musi miec miejsce do 7 dni od momentu zatrudnienia...

Gość kurkumab6
moge byc w 4 tyg ciazy i o tym nie wiedziec co do kontroli, co oni ogolnie skontroluja, cos wiecej na ten temat?

Gość efrtbh5y5
wiecej na temat? kare ci przepier..... i bedziesz płacić. jak chcesz kombinować i być cwaniara to poczytaj kodeks pracy to sie dowiesz a nie bezczelnie pytasz ludzi na forum

Gość efrtbh5y5
skontrolują twoi IP i dostaniesz za swoje kombinowanie cwaniaku za 3 grosze