Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NarineEvelle26

Do czego przydaje się blender?

Polecane posty

Gość NarineEvelle26

Przymierzam się do zakupu blendera. Przyda się na pewno do przygotowywania zup kremów. Ale do czego jeszcze można go wykorzystać? Zastanawiam się np. czy można byłoby zrobić z jego pomocą puree ziemniaczane, czy wyjdzie zbyt rzadkie. Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

puree nie... wychodzi jak plastelina. ja uzywam do miksowania owcow, kruszenia lody, tarcia orzechow

Gość nie nie nie znajoma
jesli lubisz szejki to mozesz za pomocą blendera je zrobic. np. jesli jest sezon na truskawki to wrzucasz do blendera, dodajesz mleko i jogurt naturalny i jest pyszny koktail. mozesz dodac banana to bedzie bardziej puszysty. to samo mozesz zrobic z jablkami, kiwi, ananasem, gruszką, melonem, pomaranczą i kazdym innym owocem. kawe mrożoną, lody, skruszyć lód, spienic mleko.

do szejkow czy tzw smoothiesow odradzam pomarancze, odradzam jablka... ja je zwykle robie na bazie sokow a nie mleka. podstawa to sok pomaranczowy, jablkowy (moj ulubiony) i najukochanszy zurawinowy. przepsow sprawdzonych mam kilka wiec jesli ktos chce to napisze. zamiast jogurtu naturalneg dodaje jogurt mrozony, niskotluszczowy i nieslodzony... a jak nie mam pod reka naturalny wkladam do zamrazalnika.

Gość jjjjjolkiiia
pureee? pewnie ze tak

dla mnie ostatnio przydał sie do robienia naleśników, i czegoś takiego, puszka kefiru i trzy banany, pycha......

Gość NarineEvelle26
Dzięki dziewczyny za wskazówki. Coralick, byłabym wdzięczna za Twoje sprawdzone przepisy. Jak kupię blender, na pewno będę wypróbowywać.

Ilosciowo podaje w kulkach (czyli ta lyzeczka do lodow) owoc mrozone poza bananami. 1. mango kiss -2 kulki mango -2 kulki owocu marakui (passion fruit) - 1/3 banana -4 kulki jogurtu -250 ml soku pomaranczowego 2. strawberry surprise -4 kulki truskawek -2 kulki ananasa 1/3 banana -250 ml SP 3. Very berry -2 kulki truskawek -2 kulki malin 1/3 banana -250 ml SŻ (sok zurawinowy) 4. Berry Blast 4 kulki mieszanki malin, truskawek, borowek i pozeczek 1/3 banana 250 ml SJ (sk jablkowy) 5. Just Peachy 2 kulki brzoskwin 2 kulki ananasa 1/3 banana 250 ml SJ 6. Kiwiana 4 kulki kiwi 2 kulki ananasa 1/3 banana 250 SJ 7. Honey berry 4 kulki truskawek 2 kulki miodu 1/3 banana 250 ml SJ Ja osobiscie nie uzywam wogole soku pomaranczowego bo wychodza kwasne.

zapomnialam dodac do przepisow po 4 kulki jogurtu mrozonego :)

Gość NarineEvelle26
Coralick, fajne te Twoje przepisy. Na pewno wypróbuję, dzięki :*

Blender też się przydaje jak w czymś powstaną grudki, można wtedy zmiksować i wychodzi gładka masa (np. sosy, budyń nawet zasmażka)