Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rossee

szybkie proste dobre ciasto:)

Polecane posty

Moja mama przyjeżdża do mnie w niedziele na kawę, poszukuje pomysłu na szybkie, proste, dobre ciasto, tak by zrobić na mamie wrażenie hihihi :) macie jakieś pomysły????

Gość różowa Ms
kopiec kreta,lub sernik na zimno mmm...pyCHa:)

ale to gotowe ciasta..:) ja chcialabym sama cos zrobic:P:P:P

Gość różowa Ms
gotowe ale roboty nad nimi jest

Gość agixxx
ja mam przepis na pyszny placek :) najpier zrób 3 galaretki jak pisze na opakowaniu tylko mniej wody żeby można je było pokroić i odstaw aż się zsiądą upiecz biszkopt 6 jaj 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki 2-3 łyżeczki kakao białka ubić na sztywno dodać cukier i żołtka dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia potem kakao i wymieszać piec w 160-180 stopniach 30-40 min jak sie upiecze to ostudzić potem przekrój biszkopt przez środek na 2 cześci galaretki pokrój na male kawałeczki i potem tak ubij śmietane 30% i dodaj 2 śmietan fix potem dodaj te małe kawałki galaretki i tą masą przełóż biszkopt na wierzch możesz czekolade zetrzeć ładnie wyglada tani jest i baaaaaaaaaaaardzo dobry w smaku :)

zebra 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2,5 szkl mąki proszek do pieczenia 1 szkl. wody o temp. pokojowej (najlepiej gazowanej) 1 szkl. oleju. 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki mieszasz wszystkie składniki dodając na zmiane troche wody troche oleju. podzielić ciasto na 2 części. do jednej dodać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao. do formy wlewać na zmiane ciasto jasne i ciasto ciemne. ppiec w tempp 150 stoppni ok godz. (sprawdzić patyczkiem czy się upiekło) możesz też zrobic to ciasto np z jabłkami. wtedy bierzesz tylko białe ciasto wlewasz do formy i na wierzchu układasz owoce.

zebra jest łatwa w przygotowaniu a wygląda pracochłonnie ze względu na te warstwy. najlepszą miarką jest chochelka do sosów. ciasto wylewaj zawsze na srodek formy, samo się rozleje po całości i będzie fajnie wyglądało.

Gość lucifer girlsa
krowi placek zrób

Gość W...w...w
Zrób placek bez pieczenia- 3bit Na dno brytfanki herbatniki, na nie masa budyniowa na cieplo, kolejna warstwa herbatnikow, masa krówkowa- gotowane słodzone skondensowane mleko- gotowa z puszki, ostatnia warstwa herbatnikow na nia bita śmietana, albo z śmietany kremówki albo sniezka, posypać utarta czekolada i gotowe:) pycha najlepsze jak herbatniki juz nawilgna

Gość gość
No niestety mi nie wyszło :) To może znacie jakąś dobrą cukiernie? Jestem z Katowic.

Gość stanisław23
Zadzwoń do matki żeby nie przyjeżdżała

Gość gość
Sernik lub seromakowiec (przepyszny), który zawsze się uda. Warunek: twarog poltlusty zwykly, nie wiaderkowy. Twarog mielimy raz, ja ucieram na drobnej tarce. I szybciej i mniej się marnuje. pol kostki Kasi lub masla 4 zoltka szklanka cukru 2 cukry waniliowe albo laska wanilii podwojny budyn smietankowy lub dwa male ok. kg twarogu tluszcz utrzec z cukrem kolejno wbijajac zoltka, a bialka osobno do miski. Jak to utrzemy, dodajemy po lyzce twarogu az do wyczerpania. Dodac budyn, cukry waniliowe (wanilie), można pare kropel zapac****aki lubimy. Na końcu delikatnie piane z ubitych na sztywno bialek. Wylewamy do formy i pieczemy w 180 st. 45-60 minut. Termoobieg 210 stopni, na końcu lekko zwiększamy na 5-10 minut obserwując czy się za szybko nie spieka. Po upieczeniu wylaczamy, odrobine uchylamy drzwiczki i po 10 minutach wyjmujemy. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym

Gość gość
pomyliłam się termoobieg 120 stopni a nie jak podalam wcześniej, tak pieczemy 40 minut, potem można trochę zwiekszyc do 130. Do seromakowca potrzebne duże opakowanie masy makowej, 2 jajka i lyzeczka proszku do pieczenia. Masa serowa jak na sernik, który podalam wyzej Na spod kruche ciasto: 1,5 szklanki maki, pol szklanki cukru pudru,ok. pol kostki Kasi, 2 cale jajka, można jedno. Szybko zagniatamy ciasto, na 20 minut do zamrażalnika. Blaszka ok. 30 na 40 cm - wykładamy ciasto, ugniatamy równo na dnie, nakłuwamy widelcem. Do masy makowej wbijamy zoltka i ubita piane z bialek, wsypujemy lyzeczke proszku. Wszystko wymieszać. Wylac na ciasto. Na to ostrożnie wylewamy mase serowa i wkładamy do piekarnika nastawiając na 180 stopni . Pieczemy ok. godzine. Termoobieg jak wyżej - 120 stopni, po 40 minutach zwiekszyc do 130-135

Gość gość
Bardzo smakuje z cytrynowym lukrem: cytrynę parzymy, ocieramy na tarce skórke. Do miseczki wsypujemy na oko, może być szklanka cukru pudru, wyciskamy cała cytrynę, wsypujemy skórke i ucieramy przez chwile do uzyskania gładkiej masy. Polewamy jeszcze cieple ciasto - PYCHA!

Gość stefan z lasu
Ja pindole,baby idźcie gdzie indziej przynudzać o tych wypiekach.Akurat tu musicie to robić do jasnej cholery

Gość gość
gościu z 20:48 - i tak możesz mieć d.pe jak chałupe. Ja jem seromakowiec 2 razy do roku i jeszcze mi się nie odłożyło, a warto upiec bo naprawdę niebo w gębie. Nikt ci nie każe jeść całego, tylko kawałek, resztą poczęstować gości

Gość gość
Stefan wracaj do lasu, a nie marudź tutaj, fajne przepisy

Gość gość
prawie wszystkie kobiety od 40 tki wzwyz to maciory zalane sadlem bo robia ciasta, ciastka kompoty, soki i syropy owocowe dzemy powidla konfitury ,galaretki kisiele domowe-gdzie multum cukru sypią i od tego sadlo je zalewa

Gość gość
Polki wcale nie są takie grube. Amerykanki na fastfoodach to się dopiero spasły

Gość gość
ale szczuplych kobiet od 40 tki wzwyz jest malo -zwykle sa spasionymi maciorami zalanymi sadlem z cyckami i brzuchami do kolan

Gość gość
Witaj Oto przepis na sernik lany. CIASTO: 2 szk. mąki, 15 dkg margaryny, 2/3 szklanki cukru, 2 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść, włożyć do lodówki na ok. 30 min. MASA SEROWA: 3 szk. mleka surowego, 1kg twarogu,1/2 szk. oliwy, 1 szk. cukru, 2 budynie śmietankowe albo waniliowe bez cukru, 4 żółtka i 2 całe jajka Twaróg rozdrobnić w malakserze, dodać oliwę i bydynie (sypkie!). Masę serową przełożyć do większego naczynia. 2 całe jajka + 4 żółtka ubić mikserem ze szklanką cukru. Dodać do masy serowej, wlać mleko i dobrze zmiksować (uwaga!trochę pryska) Formę wysmarować tłuszczem(można wyłożyć papierem do pieczenia), wysoko wykleić ciastem (brzegi), wlać przygotowaną masę serową. Piec około 50 min. w temp. 175* Z 4 białek ubić pianę, dodać 4 łyżki cukru, ubić. Wyłożyć na upieczone ciasto i piec jeszcze około 15 min. dobre i proste

Gość gość
a co powiesz na tiramisu? Bez pieczenia pyszne i zawsze robi wrażenie? Konieczny ser mascarpone ale na szczęście obecnie dostępny w większości centrów handlowych 0,5 kg. serka maskarpone 4 żółtka 2 opakowania biszkoptów (tzw.języczków) 3-4 łyżki amaretto bądź zastępczo wódka z dodatkiem zapachu migdałowego napar z kawy 1/2 szklanki cukru żółtka utrzeć z cukrem, dodać powoli serek mascarpone i zmiksować na puszysto. Zrobić napar z kawy (mocny i gorzki ok. 1 szklanka)ostudzić i dodać do niego alkohol, zamaczać biszkopty w naparze i układać obok siebie na wysokiej brytfance (ok. 30 cm. na 20) na to nakładać masę z serka i posypać ciemnym kakao i kolejna taka sama warstwa. Gotowe wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Gość gość
Wpisz na you tube Smakowite dania sernik gotowany - bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne

Gość gość
spasione maciory żrą ciasta a dupa robi sie ogromniasta

Gość gość
tiramisu można też zrobić w szklanych pucharkach. Pięknie wygląda jest pyszne i bardzo eleganckie. U mnie często gości na stole a goście go uwielbiają.