Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rossee

szybkie proste dobre ciasto:)

Polecane posty

Gość gość
dobra, dam wam przepis na łatwe ciasto, ktore zawsze wychodzi, jest wilgotne i pyszne i w dodatku zdrowe :)Moje ulubione, często robię, bo naprawdę szybkie. MARCHEWKOWIEC 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 2łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (kopiaste) 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli wszystko zmiksować. Dodać: 2,5 szklanki tartej surowej marchwi (ja daję nawet 3 :D ) bakalie i wymieszać. Piec 50-60 min w 175. Wersja moja - zrobić na wierzch polewę czekoladową (też prosta i zawsze wychodzi): 1/2 masła prawdziwego, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 2 łyzki kakao - zagotowac i mieszajac gotować do zgęstnienia. Zdjac z ognia i lunąc spirytusu (ostatnio lunęłam whiskey bo nie miałam spirytusu i też wyszło). Lunac tzn. tak z łyżkę dużą :D Smacznego :)

Gość gość
Najszybciej jest takie ciasto kupic. Domowe i przepyszne już od jakiegoś czasu kupuję w piekarni/cukierni www.brzeczek.com.pl. Proste rozwiązanie, ale trzeba sobie jakoś radzić.

Gość gość
Zamiast ciasta mogą być szybkie i łatwe ciasteczka;) Na stronie http://kulinarnesos.pl/2017/06/15/latwe-ciasteczka-czekoladowe/ znalazłam fajny przepis - na blaszce układa się kulki, w czasie pieczenia topią się, a po ostudzeniu wychodzą kruche chrupiące ciasteczka;) Podaję przepis: • 2 szklanki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka sody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 1 pełna łyżka kakao • 1 jajko • 1/2 kostki masła (lub margaryny) w temperaturze pokojowej • 1/2 szkl cukru W miseczce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. W osobnej misie utrzyj masło, cukier i jajko. Stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami. Gdy masa będzie jednolita, nabieraj ją dłońmi i formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego – układaj na wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem blachę zachowują 3-centymetrowe odstępy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz 15-20 minut w temp. 180 stopni. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczka mogą być nieco miękkie, ale staną się kruche, gdy ostygną.

Gość gość
Na szybkie ciasto znalazłam ostatnio bardzo fajny przepis: ugotujmycos.pl/kremowka-dla-zapracowanych/. Zrobiło furorę gdy ostatnio wpadli do nas niezapowiedziani goście :)

Gość gość
Duże wrażenie zrobił na nas tort weselny który cukiernia Iza przygotowała. Myśmy tego tortu z mężem nie widzieli wcześniej, bo to się świadkowa zajmowała wszystkim i dopiero pierwszy raz go zobaczyliśmy jak wjechał podczas wesela na sale – gigant, a przy tym bardzo smaczny ludzie sobie chwalili że krem był nie za słodki, nikomu się po nim niedobrze nie zrobiło:)

Gość Ada

Dobrze i szybko można zjeść u Nowakowskiego, cukiernio piekarnia, która zawsze ma świeże i smaczne desery i przysmaki no i gorąco smaczna kawa 😄 Polecam  szczególnie na Bemowie w Warszawie. 

A robicie ciasta z warzyw? Marchewkowe, dyniowe? Brownie z buraków lub fasoli z ciemnym kakao z wiatraczkiem najlepsze 🙂 Z czego jeszcze się da?