Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Frankokolanko

Syn nie mówi

Polecane posty

Gość Mama Frankokolanko

Napiszę w skrócie: syn ma 25 m-cy, mówi tylko: -am (jedzenie), -tata (na każdego z rodziny, na tatę, mamę-mnie, babcie, dziadzię), -brum brum (auto). No i to wszystko. Kiedy powinnam zacząć się martwić? Nie ukrywam, że już powoli zaczynam. Mieszkam w Holandii, a tu na "totalnym lajcie" podchodzą do wszystkiego. Również w kwestii rozwoju dzieci. Nie wiem czy powinnam zacząć interweniować czy jeszcze czekać.

Gość a to.........
mój do trzeciego życia wydawał niezrozumiałe dzwięki:( Idź do foniatry, logopedy, psychologa ale....... nie martw się jak poszedł do przeczkola ROZGADAŁ się. Teraz to dorosły facet, w szkole i na studiach ma bardzo dobre oceny. I...... mówi normalnie :classic_cool:

Gość takie tam duperele nic więcej
Chłopcy na ogół późno zaczynają mówić więc nie panikuj bo dziecko wyczuwa nastroje matki, wyczuje też Twoje nerwy i się zablokuje. Będzie dobrze, zobaczysz :)

Gość a to.........
Sory!!!!! przedszkola !!!!! do trzeciego roku życia :) :(

A powiedz mi czy mówicie do dziecka w 2 językach? Tzn w domu po polsku a reszta ludzi mówi do niego po holendersku? Bo dzieci, do których mówi się w więcej niż jednym języku zaczynają mówić dużo później...

Gość Mama Frankokolanko
W domu mówimy po polsku, telewizja, bajki, filmy po polsku. Tyle co na ulicy słyszy holenderski. Do przedszkola/klubu malucha idzie od marca, więc tam będzie miał kontakt tylko z holenderskim. Liczę się z tym, że nie słyszy polskiego języka na ulicy, w sklepie. Póki co jestem cały czas z nim w domu i powtarzam mu różne słówka. Nazywam rzeczy, mówię do niego, że jestem mama. A on wtedy co? Kładzie palec na ustach i mówi "ciiii". Ucisza mnie, jakby nie chciał się uczyć.

Gość indiaindia
Bywasz w Polsce? Spróbuj umówić się z logopedą, żeby wykluczyć opóźniony rozwój mowy, dla własnego spokoju. Holenderskich realiów nie znam.