Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość annamarimarianna

Ktoś zna się na Krusie, Zusie itp.?

Polecane posty

Gość annamarimarianna

Witam, szukam informacji w takiej sprawie. Do listopada przsługuje mi renta rodzinna z KRUSu w wysokości 634 zł z groszami. Jak to bedzie wyglądać jeśli zechę rozpocząć pracę? Ile mogę dorobić żeby mi nie zabrali renty? Na stronie Krus tak jest napisane: "Jeśli osiągane przez emeryta lub rencistę przychody nie przekraczają 70% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (od 01.12.2011 r. 2.391,20 zł), świadczenie jest nadal wypłacane w dotychczasowej wysokości. Natomiast przychody przekraczające kwotę 2.391,20 zł, a nie przekraczające kwoty stanowiącej 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (od 01.12.2011 r. 4.440,80 zł), powodują zmniejszenie części uzupełniającej (części wynoszącej 95% emerytury podstawowej w przypadku świadczeń przyznanych przed 01.01.1991 r. lub 85% emerytury podstawowej w przypadku rent rodzinnych) o kwotę przekroczenia, ale nie więcej niż o maksymalną kwotę zmniejszenia ustaloną dla danego świadczenia (503,82 zł oraz 428,27 zł dla rent rodzinnych, do których uprawniona jest jedna osoba). W razie osiągania przychodu przekraczającego kwotę 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (od 01.12.2011 r. 4.440,80 zł) zawieszeniu ulega część uzupełniająca (część wynosząca 95% emerytury podstawowej lub 85% emerytury podstawowej w przypadku rent rodzinnych) rolniczego świadczenia emerytalno-rentowego." Ale te kwoty to na miesiąc, tak? I Przychód to razem z rentą? Już nic nie czaję. I w ogóle jak to bedzie wyglądać. Jak zacznę pracę to automatycznie z KRUS prrzejdę na ZUS? Ktoś się w tym orientuje? Dziękuję za wszelką pomoc.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować