Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 problemowa80

Ogrzewanie mieszkania, a wyjazd do pracy...Problem.

Polecane posty

Go艣膰 problemowa80

Codziennie wyje偶d偶am do pracy o 6.30, a wracam niekiedy ko艂o 17.00-18.00. M膮偶 w przysz艂ym tygodniu jedzie w delegacje i b臋dzie problem z paleniem w piecu, bo nikogo nie b臋dzie w domu. Czy kto艣 mi doradzi, czy nie rozwali rur z mrozu, jak napal臋 o powiedzmy 6.00 a p贸藕niej o 17.0018.00? :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
czym palisz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
Nie sta膰 nas by艂o na mieszkanie w mie艣cie, no to mam wie艣 i proz臋 偶ycia zim膮.Buuu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
Ok. Rozpal nieco wcze艣niej. Nar贸b 偶aru i zasyp wszystko popio艂em. Dop艂yw powietrza ustaw na minimum. Jak wr贸cisz- wyczy艣膰 piec

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
W臋glem, drewno tylko na rozpa艂k臋 i "nagonienie" temperatury. Ale te偶 tego w臋gla nie na艂aduj臋 du偶o, 偶eby nagle nie skoczy艂a temperatura i rozwali艂o piec.... Pewnie wiele os贸b ma ten dylemat,ale ja pierwszy rok tak mieszkam, a do tego, co si臋 wyda pewnie 艣mieszne, martwi臋 si臋, 偶e moje koty zmarzn膮. Wiem, jestem g艂upia...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
Nie jeste艣 g艂upia. Nar贸b 偶aru do oporu. Temp na kotle powinna wynosi膰 nie wi臋cej jak 70 st. Zasyp popio艂em to zrobi si臋 tzw. czopuch. Temp nie wzro艣nie. Zamknij piec i zmniejsz dop艂yw powietrza. Z czasem sama to rozkminisz. Tak samo mo偶na robi膰 na noc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
Dzi臋ki bardzo, to wstan臋 ko艂o 5.00, nagoni臋 temperatur臋 tak ko艂o 70 i jak nie b臋dzie ros艂a, to podrzuc臋 w臋gla. Szyberka za bardzo nie skr臋c臋, 偶eby czasu nie by艂o. O wspominam czasy mieszkania w mie艣cie, oj wspominam...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marian z bugu nad w艂odaw膮
jaki masz piec? jak d艂ugo piec spala opa艂, gdy na艂adujesz go do pe艂na? czy obieg grawitacyjny czy wymuszony pomp膮? je艣li pomp膮, niech ca艂y czas b臋dzie w艂膮czona i nic si臋 nie stanie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
Ty geniusz:D a jak zabraknie pradu, to co napedzi t膮 pompke?

Udost臋pnij ten post

ju偶 bardziej kompetentny udzieli艂 odpowiedzi ja si臋 znam tylko na tych automatycznych 馃槶

Udost臋pnij ten post

jak zabraknie pr膮du to kaplica :classic_cool: albo kupi膰 generator :D innych pomys艂贸w nie mam

Udost臋pnij ten post

mam pomys艂! niech koty nap臋dzaj膮 w takim k贸艂ku jak chomiki :classic_cool: leniwe dra艅stwo :p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a czemu on ma to zrobi膰?
nie rozwali, spokojnie mozesz ew puscic cieniutki strumien w wannie, zlewie - woda w ruchu wolniej zamarza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a czemu on ma to zrobi膰?
gdyby miala pompke to by pytania nie zadawala....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
Najlepiej pod艂膮czy膰 pompk臋 szeregowo do g艂贸wnej grawitacji o odpowiednio wiekszym przekroju. Wtedy jak zabraknie pr膮du to woda automatycznie leci grawitacyjnie, ale m膮偶 autorki rozkmini to dopiero na staro艣膰:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
Dzi臋ki za wszystkie rady. Obieg jest wymuszony pomp膮, wi臋c jak zabraknie pr膮du, co si臋 u nas zdarz膮, to cha艂upa idzie w powietrze. Mam jeszcze pytanie, czy ten "czopuch:" to si臋 robi takim normalnym popio艂em, bo m膮偶 zawsze narzuca na noc w臋gla,ale troch臋, 偶eby nie podskoczy艂a za bardzo temperatura, jakby wywali艂o pr膮d. Ja mu nawet nie m贸wi臋 o swoich obawach, bo on jecha膰 musi, a ja si臋 przecie偶 nie zwolni臋, chocia偶 doje偶d偶am 40 km i jeszcze jak trzeba wstawa膰 1,5 godziny wcze艣niej, 偶eby napali膰, to padam codziennie na pysk...Masakra.... A do tego jestem przedstawicielem najbardziej znienawidzonego spo艂ecznie( popieram) zawodu! Kto zgadnie?

Udost臋pnij ten post

problemowa, ja mam tez takie ogrzewanie ale mam d o tego urzadzenie,ze jak zabraknie pradu to sterowniki sie automatycznie przelaczaja na akumulator i moga tak chodzic 12 godzin mimo,ze nie ma pradu owin kocami naczynie wyrownawcze, bo jak tam zamarznie to lipa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
Wie, ja si臋 troch臋 nakr臋cam, bo m膮偶 problemu nie widzi:D. ostatecznie nie b臋dzie mnie 10 max godzin, wi臋c zamarzn膮膰, nie zamarznie, bo przecie偶 obieg wymuszony, tylko boj臋 si臋,偶e cha艂upa namarznie na maxa i te moje koty. Naprawd臋 pierwszy rok mieszkam, dlatego jestem zielona jak trawa w maju. M膮偶 jest ze wsi, ja wychowa艂am si臋 w bloku, st膮d teraz mam stracha...

Udost臋pnij ten post

Ja robi臋 tak: gdy jest troch臋 偶aru (temp. na piecu oboj臋tna) dosypuje pi臋膰, sze艣膰 艂opat w臋gla, zasypuj臋 wszystko na czarno popio艂em ,zamykam popielnik(dop艂yw powietrza) i przymykam komin tak 偶eby dym nie wychodzi艂 na kot艂owni臋.Je艣li nie ma wiatru ogie艅 trzyma ca艂膮 noc p贸艂 dnia. Jak chcesz to mog臋 opisa膰 obej艣cie pompy. Zreszt膮 instalatorzy powinni wiedzie膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
"zasypuj臋 wszystko na czarno popio艂em+ - nie bardzo wiem co to znaczy...Ja mam ma艂y piec, niby centralne ogrzewanie,ale...w domu nie kot艂owni,bo domek ma艂y...Do艣膰 nietypowo.

Udost臋pnij ten post

Ca艂kiem,tak 偶eby nie by艂贸 wida膰 w臋gla od g贸ry.Im wi臋cej popio艂u tym lepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
Ale takiego popio艂u z popielnika, czy jakiego "py艂u w臋glowego"?. A czad si臋 przy tym nie zrobi, w ko艅cu to b臋dzie ze s艂abym dost臋pem tlenu. przepraszam,偶e pytam jak debil, no i bardzo dzi臋kuj臋 za Twoje rady. Jak my艣lisz, gdzie pracuj臋...?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rolling in the deep
o jezuuuuuu......jak ja sie ciesze, ze mam CO w bloku:D i w dupie wszystkie piece i inne popio艂y:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pewnei 偶e nic si臋 nie stanie
my wyjechalismy w sobot臋 a wr贸cili艣my w nocy z 艣y na czwartek i tylko w 艂azience na pietrze gdzie rury ida w 艣cianie to nie leci woda na umywalke, ale tak wszystko ok., a mrozy by艂y po zb贸ju

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
"py艂u w臋glowego"- czyli mia艂u Mia艂u te偶 mozesz, ale wcze艣niej nale偶y go zwilzy膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wlacz farelke i idz do roboty
a w jakim zawodzie pracujesz autorko?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
Py艂u w臋glowego:D, czyli mia艂u nie mam, zreszt膮 to ie b臋dzie sytuacja jednorazowa, tylko przez te mrozy cz臋艣ciej b臋d臋 si臋 martwi膰 jak m膮偶 wyjdziecie,e zreszt膮 on tez doje偶d偶a do do roboty, tylko bli偶ej. A ja jestem nauczycielk膮,ale nie pasuj臋 do tej bran偶y, od razu si臋 usprawiedliwiam:). A ci co si臋 ciesz膮 z bloku, te偶 bym si臋 cieszy艂a,ale przerazi艂o mnie widmo kredytu na 30 lat, a tu przynajmniej mam taniej...No,ale co艣 za co艣....A pracy nie mam sta艂ej, tylko tak skacz臋 od szko艂y do szko艂y...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 problemowa80
No to lepiej zasypa膰 mia艂em, czy popio艂em, bo odesz艂am od tematu?:D

Udost臋pnij ten post

ZAWYK艁YM POPIO艁EM Z POPIELNIKA.Po to 偶eby si臋 szybko nie palilo.Musisz si臋 nauczy膰 pali膰 w piecu,tego nie ucz膮 w szkole.(bez obrazy) Nigdy nie zamienilbym wsi na miasto.To do mieszczuch贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HMS...VRSS...Petard
Najlepiej saletr膮 amonu. STOP DEBILIZMOWI

Udost臋pnij ten post